eur:
393.86
usd:
367.95
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Fürjes Balázs: így esélytelenek vagyunk Párizzsal és Los Angelesszel szemben

Fürjes Balázs: így esélytelenek vagyunk Párizzsal és Los Angelesszel szemben

Elveszett az egység, és így elbukhat az olimpiarendezés 120 éves magyar álma - mondta az InfoRádiónak Fürjes Balázs. A budapesti olimpiai pályázat vezetője szerint a mostani viták esélytelenné teszik a magyar fővárost a 2024-es nyári olimpia rendezési jogáért folytatott harcban, és ezen egy támogató népszavazási eredmény sem segíthetne.

"A főpolgármester úrnak igaza van, ez egy közös ügy, amelyben a magyar olimpiai család, a főváros, az Országgyűlés, a kormányzat hozott eddig egyirányú, egységes döntéseket. De most úgy látom, hogy ez az ügy megfeneklett, pedig kézzelfogható közelségben volt most annak a lehetősége, hogy egy 120 éves magyar álom valóra váljon" - mondta az InfoRádiónak Fürjes Balázs.

A budapesti olimpiai pályázat vezetője szerint a magyar főváros esélyeit két tényező alapozta meg. Az egyik az Agenda 2020, a gazdaságos olimpia reformja, a kisebb, olcsóbb, ésszerűbb olimpia gondolata, és Budapest lehetett volna az első, amely élhetet volna ezzel a lehgtőslggel. Az országon belül pedig az esélyt az egység teremtette meg, mert a Fővárosi Közgyűlésben majdnem mindenki megszavazta, a kormánypártok és a szocialisták is, majd az Országgyűlés is nyolcvanszázalékos többséggel adta áldását a pályázatra.

"Most ez az egység elillant, és ennek hiányában esélytelenek vagyunk Párizzsal és Los Angelesszel szemben. Úgy tűnik, hogy ez a hajó elmegy. A budapesti olimpiának, bár most igazán lett volna esélye, szép lassan befellegzett" - mondta Fürjes Balázs.

Annak megtippelésére nem vállalkozott, hogy a népszavazási kezdeményezés miatt visszavonják-e a budapesti pályázatot, mint mondta, erre megvannak a választott döntéshozók, Fürjes csupán azt tudja, ha nincs egység, akkor nincs esély sem. A következő napok kérdése szerinte az, hogy ez az egység még helyreálítható-e.

Az olimpiai pályázat vezetője szerint egy az olimpiát támogató népszavazás sem mentené meg a helyzetet. 

"Én lettem volna az első, aki népszavazást javasol, ha nem teljes egységben döntött volna a főváros és meghatározó többséggel a parlament. Akik most kihátráltak az ügy mögül, mellette álltak, és nagy egységben rugaszkodtunk neki. Csak ennek tudatában lehetett ennek nekivágni. Ha nincs egység, annyi kárt szenved a budapesti pályázat, hogy mire egy népszavazás begyógyíthatná, az már semmit sem érne" - mondta Fürjes Balázs. A pályázati bizottság most felelősen csak annyit tehetett, hogy takaréklángra tették a munkát, nem költenek többet a további döntésig. Azt is elmondta, hogy 15 milliárd forint volt a pályázatra, s noha a pályázati időszak háromnegyede eltelt, csak a felét kellett elkölteni. 

A kérdésre, hogy lát-e esélyt az újabb egységre, így felelt: "Optimista ember vagyok, de ilyen nehéz még sose volt."

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×