eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Magyarország most egészségtelen hely

Magyarország most egészségtelen hely

Országszerte több település, köztük Budapest levegőjét egészségtelennek, Salgótarjánét veszélyesnek minősítették a levegő magas szállópor-tartalma miatt. Budapesten továbbra is indokolt a szmogriadó tájékoztatási fokozatának fenntartása.

Az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) térképén csütörtökön Budapest mellett Miskolc, Nyíregyháza, Debrecen, Szeged, Pécs, Esztergom, Győr és Mosonmagyaróvár szerepelt az egészségtelen levegőt jelző narancssárga színnel. A többi településen is legalább kifogásolt a levegő minősége.

Az OKK térképén szereplő települések közül csak Sopront jelölték elfogadható levegőminőségűnek.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelését egy index alapján végzik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

Az elmúlt napokban Salgótarjánban és Budapesten is elrendelték a szmogriadó valamely fokozatát.

Az előrejelzés szerint egyelőre marad a borult, ködös idő, pénteken is csak Dunántúlon élénkülhet meg a légmozgás.

Budapesten a szmogriadó tájékoztatási fokozata van érvényben

A szálló por koncentrációja szerdán öt helyen: Pesthidegkúton, a Széna téren, a Kosztolányi Dezső téren, az Erzsébet téren és az újpalotai Kőrakás parkban is meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket (75 µg/m3), míg a Teleki tér környékén egészségügyi határérték (50 µg/m3) alatti volt - olvasható a főváros honlapján.

A ma működő többi öt vizsgálati ponton a tájékoztatási szint (75 µg/m3) és az egészségügyi határérték (50 µg/m3) közötti állapot alakult ki.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat legújabb előrejelzése szerint csütörtökön nem várható lényeges változás az időjárásban, napközben a szálló por koncentrációjának napi átlaga több helyen a tájékoztatási határérték, sőt néhol a riasztási küszöb fölött alakulhat.

Pénteken délelőtt még folytatódik a borult, párás, helyenként ködös idő, majd napközben egy hidegfront érkezik, amely ha nem is mindenben, de a levegő minőségében már változást eredményez, a szálló por koncentrációja várhatóan mindenütt az egészségügyi határérték közelébe csökken.

A fentiekre tekintettel – a további romlás megelőzése és az alkalmazkodás elősegítése érdekében – indokolt a szmogriadó tájékoztatási fokozatának fenntartása.

A tájékoztatási és riasztási szint közötti rövid idejű hatás

veszélyt jelent az emberi egészségre a lakosság valamely különösen érzékeny csoportjainál, különösen a gyermekeknél, időskorúaknál, betegeknél.

A szálló por légszennyezettségi állapotot folyamatosan mérő műszerek ellenőrzött fővárosi adatai alapján, az elmúlt három nap 24 órára számított átlagos koncentrációi a mintavételi pontokon az alábbiak:

DátumXVIII. ker. Gilice térII. ker. Széna térVIII. ker. Teleki térII. ker. PesthidegkútXV. ker. Kőrakás parkXI. ker. Kosztolányi tér
  µg/m3          
2017.02.13.608346957383
2017.02.14.7183498679n.a.
2017.02.15.699846927592
DátumXIII. ker. Honvéd-telepV. ker. Erzsébet térX. ker. Gergely utcaXXII. ker. BudatétényXXI. ker. Csepel, Szent István útIV. ker. Káposztás-megyer
  µg/m3          
2017.02.13.52686446n.a.52
2017.02.14.53707947n.a.61
2017.02.15.56766952n.a.53

Megjegyzés: n.a.: nincs adat

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Megoldódott Kijev legnagyobb problémája: mehet Ukrajnának a támogatás - Háborús híreink szombaton

Megoldódott Kijev legnagyobb problémája: mehet Ukrajnának a támogatás - Háborús híreink szombaton

Sikerült átpréselni az amerikai képviselőházon azt a törvényjavaslatot, mely összesen 95 milliárd dollárnyi támogatás szétosztását teszi lehetővé Ukrajna, Izrael és a csendes-óceáni térség államai között. A G7 szintén új támogatásról egyezett meg, a NATO pedig hosszas unszolás után eldöntötte: küldenek még légvédelmi eszközöket Kijevnek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×