eur:
395.93
usd:
366.9
bux:
65646.69
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Konzultációt kezd a kormány - a nap hírei

Több lépésben 30 százalékkal nő az állami tulajdonú cégek dolgozóinak bére 2019-ig - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Egyhangúlag támogatta a Fidesz-KDNP-frakciószövetség, hogy Áder János legyen ismét a kormánypártok államfőjelöltje. Tovább csökkent az influenzaszerű megbetegedések száma. A nap legfontosabb hírei február 16-án.

Több lépésben 30 százalékkal nő az állami tulajdonú cégek dolgozóinak bére 2019-ig - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János a beszélt a január 20-i veronai buszbalesetről is. Mint mondta: a hasonló esetek elkerüléséért a kormány konzultációt szervez az iskolai buszos kirándulások szabályozása ügyében, a többi között arról, hogy közlekedhet-e autóbusz éjszaka. Elmondta: márciusban kapja meg a kormány a 4-es metróval összefüggő OLAF-jelentés hivatalos magyar nyelvű változatát, ezután 60 napja van a reagálásra. Szólt arról is, hogy reményei szerint Brüsszel vizsgálatot indít amiatt, hogy a legutóbbi vizsgálatok alapján ugyanazok a multinacionális cégek ugyanazokat a termékeket jobb minőségben árulják Ausztriában, mint Magyarországon. Megismételte: már a parlament előtt vannak azok a törvénymódosítási javaslatok, amelyek alapján korlátozza a kormány az illegálisan érkezett bevándorlók szabad mozgását.

További jelentős járulékcsökkenésre számít 2022-ig a nemzetgazdasági miniszter a munkaadók és munkavállalók szervezeteivel kötött 6 éves megállapodás alapján. Varga Mihály a Budapesten megrendezett nemzetközi kamarai tanácskozás után megerősítette: az idén a kormány 4 százalék fölötti gazdasági növekedést vár, a tavaly novemberi bérmegállapodás is segíti a magasabb növekedési ráta elérését.

Egyhangúlag támogatta a Fidesz-KDNP-frakciószövetség, hogy Áder János jelenlegi köztársasági elnök legyen ismét a kormánypártok jelöltje az államfői posztra - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője. Kósa Lajos elmondta: a parlament várhatóan március 13-án szavaz az új elnökről, de az erről szóló végleges döntést Kövér László házelnök hozza majd meg. Hozzátette: a visegrádi frakcióülés résztvevői támogatták Bándi Gyulát a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsmanhelyettesi posztra.

Magyarországnak megvannak a tervei arra, hogy 2026-ra GDP-je legalább 2 százalékát költse védelmi kiadásokra - jelentette ki a honvédelmi minisztérium parlamenti államtitkára. Vargha Tamás a NATO-tagországok védelmi minisztereinek brüsszeli tanácskozása alatt emlékeztetett arra, hogy Magyarország volt az első NATO-tagállam, amely már 2012-ben világos tervet készített védelmi költségvetése emeléséről.

Magyar külgazdasági és konzuli iroda nyílik Sydneyben - jelentette be az Ausztráliában tárgyaló külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter az új intézmény feladatának nevezte a gazdasági érdekérvényesítést és az ausztráliai magyar nemzeti közösség egyben tartásának elősegítését.

A bíróság elutasító döntése alapjánnem tartja meg a február 20-ra meghirdetett sztrájkot a Fővárosi Közterület-fenntartónál a szakszervezet- mondta az InfoRádiónak a társaságnál működő érdekképviselet elnöke. Király András, a Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezetének elnöke hangsúlyozta: tudomásul veszi a határozatot, de továbbra is fenntartja a követeléseket és úgy véli, sérült a sztrájkhoz való jog.

Már több mint ötezren jelentkeztek, akik az új börtönökben szeretnének dolgozni. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának szóvivője elmondta: a BV oktatási központjában, illetve a Nyíregyházi Egyetemen megkezdődött az első büntetés-végrehajtási felügyelők képzése. A fővárosban 136-an, Nyíregyházán 300-an tanulnak. Ők hat és fél hónap után kaphatnak OKJ-s bizonyítványt.

Tovább csökkent az influenzaszerű megbetegedések száma- közölte az Országos Epidemiológiai Központ. A múlt héten 30 százalékkal kevesebb, 66 200 ember fordult orvoshoz ilyen tünetekkel, mint az azt megelőző héten. A közlés szerint Nógrád megye kivételével valamennyi területen csökkent az orvoshoz forduló betegek száma. A kormegoszlásban nincs változás az előző hetekhez képest, továbbra is a gyermekek közül betegedtek meg a legtöbben.

Március elején feloldhatják a madárinfluenza miatt elrendelt korlátozásokat. Bognár Lajos országos főállatorvos közölte: január vége óta házi szárnyasokban nem mutatták ki a fertőzést, ha nem lesz változás, a jövő hónap elején valamennyi védő- és megfigyelési körzetet megszüntethetnek.

Címlapról ajánljuk

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában óvatos emelkedéssel indult a nap,  Amerikában pedig mínuszos nyitásra van kilátás. A magyar piacon jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×