eur:
392.83
usd:
368.12
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Nemcsak a metróüggyel foglalkozik az OLAF

A folyamatban levő ügyek állása, valamint az Európai Unió pénzügyi érdekeit sértő csalási ügyekben induló büntetőeljárások hatékonyabbá tételét elősegítő eszközök megvitatása volt a fő témája Polt Péter, legfőbb ügyész és a héten Magyarországon hivatalos látogatáson tartózkodó Giovanni Kessler, az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) főigazgatója közötti találkozónak.

A magyar ügyészség és az OLAF a közelmúltban számos ügyben működött együtt, rendszeresek a két fél közötti legmagasabb szintű találkozók és folyamatosak a szakértői egyeztetések, melyek számos eredményt hoztak az Európai Unió pénzügyi érdekeit sértő csalás elleni harcban – közölte a két szervezet.

"Jó kapcsolatot ápolunk a magyar Legfőbb Ügyészséggel, mely szervvel szoros együttműködést folytatunk fontos vizsgálatokkal kapcsolatban" – mondta az OLAF főigazgatója. „A jövőben is számítunk legfőbb ügyész úr támogatására az Európai Unió pénzügyi érdekeit sértő csalások és korrupciós cselekmények felderítését, valamint az ilyen ügyekben induló büntetőeljárásokat illetően, biztosítván ezáltal az elkövetők felelősségre vonását".

Polt Péter kijelentette, hogy az OLAF fontos partnere a magyar igazságügyi szerveknek, az uniós pénzügyi érdekek elleni bűncselekmények felderítésében. Az OLAF valamennyi igazságügyi ajánlása és jelzése nyomán a magyar ügyészség elrendelte a nyomozást, illetve amennyiben már folyamatban volt a nyomozás, az OLAF ajánlását a nyomozás irataihoz csatolták és abban értékelték. A nyomozások eredményeként

eddig összesen öt ügy végződött vádemeléssel,

amelyek közül ezidáig egy ügyben jogerős marasztaló ítélet született. Huszonhárom ügyben jelenleg is folyamatban van a nyomozás.

Az OLAF az egyetlen olyan uniós szerv, mely az európai uniós pénzeket érintő csalások felderítésére, kivizsgálására és megszüntetésére jogosult. Az OLAF közigazgatási vizsgálatokat végez, és a szabálytalanul elköltött uniós pénzek visszaszerzésének céljából különböző intézkedések megtételére tehet ajánlást. Amennyiben az OLAF-vizsgálat bűncselekmény gyanúját tárja fel, az OLAF vizsgálati jelentését eljuttatja az érintett tagállam ügyészségéhez, és ajánlást tesz a tagállami jogszabályi rendelkezésekkel összhangban álló, az OLAF jelentés alapján szükséges intézkedések megtételére.

Az OLAF a tagállami hatóságoknak az általuk folytatott nyomozás során is segítséget nyújthat, továbbá összehangolja a több, uniós és az Európai Unión kívüli államot akár egyaránt érintő nemzetközi csalási ügyeket.

Az OLAF vizsgálta a 4-es metró beruházását is. A jelentésben a fővárosi önkormányzatot, az Alstomot és Medgyessy Péter volt miniszterelnököt nevezik meg érintett személyként. A hivatal 400 milliárd forintnyi megkötött szerződést tekintett át, s ebből 272 milliárd értékűvel volt probléma. Összesen 166 milliárd forint esetében öt bűncselekmény valószínűsíthető, az unió pedig 59 milliárd forintot követel vissza.

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×