eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Nagyságrendekkel kevesebb menedékkérelem volt

Tavaly csökkent az illegális bevándorlók és menedékkérők száma Magyarországon, de nem lehet az az illúziónk, hogy megoldódnak a problémák - mondta a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal főigazgatója.

Végh Zsuzsanna a hivatal elmúlt évét értékelve közölte: 29.432 embert regisztráltak menedékkérőként és 18.236-at illegális migránsként.

2015-ben több mint 400 ezer illegális migráns érkezett az országba és 177 ezren nyújtottak be menedékjogi kérelmet.

Tavaly az EU és Törökország közötti megállapodás fékezte a migránsok beáramlásának ütemét, de a megállapodás a főigazgató szerint sérülékeny, a Törökországban várakozó mintegy hárommillió migráns esetleges megindulása Európa felé komoly veszélyt jelent, mint ahogyan az Afrikából a szegénység miatt útnak indulók is.

Több volt a kérelem, mint a bevándorló

tavaly jelentős mértékben csökkent az unióba érkezett illegális migránsok száma: míg 2015-ben 1,8 millióan voltak, addig tavaly 500 ezren. Nem volt jelentős a visszaesés a menedékjogi kérelmek számában, mert a tagállamok csak tavaly tudták regisztrálni a 2015-ben érkezetteket. Németországban például 745 ezer regisztrált kérelmező volt, ugyanakkor csak 248 érkezett 2016-ban, a többi kérelem a korábbi évekből húzódott át.

Nem várható gyors eredmény

Fontosnak nevezte, hogy megalakult az európai határ- és parti őrség, valamint az Európai Menekültügyi és Támogatási Hivatal elindult azon az úton, hogy a Frontexhez hasonló ügynökséggé alakuljon. Jelezte: a menekültügyi ügynökség tevékenységi köréhez számos, a nemzetállami szuverenitást érintő kérdés kapcsolódik, ezért nem várható gyors eredmény.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×