eur:
393.84
usd:
367.82
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Kiemelt téma volt a paksi bővítés az orosz elnök budapesti tárgyalásán - a nap hírei

A hitelezés élénkítését várja a bankrendszer terheinek csökkentésétől a nemzetgazdasági miniszter. Több mint harminc éve nem volt ilyen hideg január Magyarországon.

A 2021 utáni gázszállításokról is megkezdődnek az egyeztetések Moszkva és Budapest között - jelentette be a kormányfő. Orbán Viktor a Vlagyimir Putyinnal folytatott tárgyalás után közölte: megállapodás született az energetikai együttműködés erősítéséről. A miniszterelnök a paksi bővítésről azt mondta: az Európai Bizottság döntésétől függően a tervek szerint már az idén megkezdődhet a beruházás előkészítése, jövőre pedig az érdemi kivitelezési munkák. Vlagyimir Putyin hangsúlyozta, hogy a kölcsönös beruházások és áruforgalom bővítésére dolgoztak ki koncepciót, mivel az elmúlt időszakban a felére estek ezek a mutatók a nemzetközi környezet miatt.

A hitelezés élénkítését várja a bankrendszer terheinek csökkentésétől a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a Magyar Időknek adott interjúban arról beszélt: tavaly félezer milliárd forinttal nőttek 2015-höz képest az adóbevételek, idén pedig 17 milliárddal csökkenhetnek a bankrendszer terhei.

Novemberben az export euróban kifejezett értéke 5,8, az importé 5,1 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest - közölte második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal. Az egyenleg 30 millió euróval alacsonyabb a január 9-én kiadott első becslésben közölt értéknél.

Nyitottak a további egyeztetésre a pékekkel az agrárkamara által összehívott egyeztetésén részt vett kiskereskedelmi láncok. A Magyar Pékszövetség közölte: a munkaerőköltség növekedése miatt elkerülhetetlen a kenyér árának rendezése. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára fontosnak nevezte, hogy mihamarabb rendeződjön a sütőipar helyzete. Ellenkező esetben nőhet a szürkegazdaság aránya az ágazatban és romolhat a termékek minősége.

Hamarosan dönt a pálinka névhasználat esetleges kiterjesztéséről a kormány. A pálinka hungarikum, így a megnevezést csak a Magyarországon és 4 osztrák tartományban készült párlatokra használhatják. Az erdélyi pálinkakészítők viszont azt szeretnék, ha a megnevezés a történelmi Erdély, Bánság és Partium mind a 16 megyéjében készült termékekre is vonatkozhatna.

Nem lesz létszámleépítés a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál - közölte egy sajtóhírre reagálva a Nemzetgazdasági Minisztérium. Korábban a Magyar Nemzet azt írta, hogy az idén újabb, akár kétezer fős leépítés is várható a NAV-nál. A tárca közleménye arra hívta fel a figyelmet, hogy a hatóság feladatait csak megfelelő számú és szakképesítésű dolgozóval lehet ellátni.

A budapesti olimpiai pályázattal összefüggő aláírásgyűjtés miatt a tervezettnél később kezdi nemzetközi kampányát a magyar kandidálást koordináló cég. A Budapest 2024 Nonprofit Zrt. közölte, hogy a pályázati csapat egyelőre a belföldi párbeszédre koncentrál, ami erősítheti a budapesti pályázatot.

Romániában az országos tiltakozás ellenére sem vonja vissza a kormány a büntető törvénykönyvet módosító sürgősségi rendeletét. A büntetési tételeket enyhítő jogszabály-változtatással a kabinet számos korrupcióval vádolt politikust mentett meg a felelősségre vonástól. A döntés miatt az alkotmánybírósághoz fordult a román államfő és a Legfelső Bírói Tanács.

Közzétette a Brexit-tárgyalások tervezett stratégiájának részleteit a brit kormány. A dokumentum egyik leglényegesebb eleme, hogy az Egyesült Királyság az uniós tagság megszűnése után nem kívánja fenntartani részvételét az egységes belső piacon sem, de új stratégiai viszonyrendszer kiépítésére törekszik az unióval.

London ebben a parlamenti ciklusban nem járul hozzá egy újabb népszavazáshoz Skócia függetlenné válásáról. Michael Fallon brit védelmi miniszter azt mondta: a skót kormányfőnek nincs felhatalmazása arra, hogy ismét referendumot írjon ki a skót függetlenségről.

Megegyezést sürgetett a nemzetközi terrorizmus elleni harcban a török elnök. Recep Tayyip Erdogan azután beszélt erről, hogy Ankarában tárgyalt a német kancellárral. Angela Merkel hangsúlyozta: Berlinnek és Ankarának szorosan együtt kell működnie a terrorizmus minden formájával szemben.

A Kelet-Ukrajnára vonatkozó fegyverszüneti megállapodás tiszteletben tartására figyelmeztetett az Európai Tanács elnöke. Donald Tusk kijelentette: a minszki egyezmény közelmúltbeli megsértése óta újabb intenzitással és brutalitással jelentkezett az erőszak, és kritikussá vált a térség humanitárius helyzete.

Több mint harminc éve nem volt ilyen hideg január Magyarországon - közölte a meteorológiai szolgálat. A leghidegebb január 7-én volt: ekkor mínusz 12,1 Celsius-fok volt a napi átlaghőmérséklet, ami több mint 10 fokkal maradt el a sokévi átlagtól. A hónap leghidegebb éjszakáján, január 8-án, a Pest megyei Tésán mínusz 28,1 fokig hűlt a levegő.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×