eur:
394.16
usd:
365.31
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Prőhle: A magyar irodalom az egyik legjobb imázsépítő

Prőhle: A magyar irodalom az egyik legjobb imázsépítő

A magyar irodalom, a műfordítások fontos szerepet játszhatnak Magyarország nemzetközi megítélésére, az országimázsra – mondta Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója az InfoRádióban.

Jövőre várhatóan legalább duplájára nő a magyar művek külföldi fordítására jutó, jelenleg 35-40 millió forintos összeg – mondta el Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.

„Az elsődleges közvetítőnyelv a külföldi könyvpiacok felé azt gondolom, hogy továbbra is a német. A legjelentősebb könyvvásárok is ott vannak – élén a frankfurtival. Jól bizonyítja ezt az a folyamat, amikor A gyertyák csonkig égnek újra befutott a német könyvpiacra. Korábban már létezett egy fordítás, ez volt az első jelentősebb Márai-mű, ami ott megjelent. Nagyköveti éveim során láttam azt, hogy ez egészen odáig jutott, hogy

egy jelentős német autómárka katalógusában a családi autót úgy reklámozzák, hogy a fátyolos tekintetű anyuka Márai Válás Budán című könyvét olvassa német változatban, míg a férje a gyerekekkel focizik”

- mondta a főigazgató.

Prőhle Gergely azt mondta, ez is jó példa arra, hogy az irodalom milyen jelentős hatással lehet egy ország megítélésre, imázsára.

„Az, hogy mi a magyar kultúrát, a magyar irodalmat továbbra is abban a gazdagságban próbáljuk bemutatni, és a hazai társadalomnak - egyáltalán a hazai életnek - azt a színességét, sokoldalúságát próbáljuk érzékeltetni, amit egyébként nap mint nap átélhetünk, biztos vagyok abban, hogy erre a magyar irodalom egy nagyon jó közvetítő közeg” - véli Prőhle Gergely.

A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója az Arénában azt mondta, várhatóan 2018-ban rendeznek kiállítást Wass Albertről, azt bemutatva, hogy miért éppen neki lett kultusza az erdélyi magyar írók közül, hiszen ott volt Tamási Áron, Kós Károly, Bánffy Miklós is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×