INFORÁDIÓ 
2020. június 5. péntek
Fatime

irodalom

prőhle gergely

kultúra

petőfi irodalmi múzeum

petőfi irodalmi múzeum

Prőhle: A magyar irodalom az egyik legjobb imázsépítő

Prőhle: A magyar irodalom az egyik legjobb imázsépítő

Infostart / InfoRádió

A magyar irodalom, a műfordítások fontos szerepet játszhatnak Magyarország nemzetközi megítélésére, az országimázsra – mondta Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója az InfoRádióban.

Jövőre várhatóan legalább duplájára nő a magyar művek külföldi fordítására jutó, jelenleg 35-40 millió forintos összeg – mondta el Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.

„Az elsődleges közvetítőnyelv a külföldi könyvpiacok felé azt gondolom, hogy továbbra is a német. A legjelentősebb könyvvásárok is ott vannak – élén a frankfurtival. Jól bizonyítja ezt az a folyamat, amikor A gyertyák csonkig égnek újra befutott a német könyvpiacra. Korábban már létezett egy fordítás, ez volt az első jelentősebb Márai-mű, ami ott megjelent. Nagyköveti éveim során láttam azt, hogy ez egészen odáig jutott, hogy

egy jelentős német autómárka katalógusában a családi autót úgy reklámozzák, hogy a fátyolos tekintetű anyuka Márai Válás Budán című könyvét olvassa német változatban, míg a férje a gyerekekkel focizik”

- mondta a főigazgató.

Prőhle Gergely azt mondta, ez is jó példa arra, hogy az irodalom milyen jelentős hatással lehet egy ország megítélésre, imázsára.

„Az, hogy mi a magyar kultúrát, a magyar irodalmat továbbra is abban a gazdagságban próbáljuk bemutatni, és a hazai társadalomnak - egyáltalán a hazai életnek - azt a színességét, sokoldalúságát próbáljuk érzékeltetni, amit egyébként nap mint nap átélhetünk, biztos vagyok abban, hogy erre a magyar irodalom egy nagyon jó közvetítő közeg” - véli Prőhle Gergely.

A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója az Arénában azt mondta, várhatóan 2018-ban rendeznek kiállítást Wass Albertről, azt bemutatva, hogy miért éppen neki lett kultusza az erdélyi magyar írók közül, hiszen ott volt Tamási Áron, Kós Károly, Bánffy Miklós is.

Kapcsolódó hang

Prőhle: A magyar irodalom az egyik legjobb imázsépítő
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018