eur:
389.16
usd:
362.56
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Csaba László: lényegesen nagyobbak a kockázatok

Csaba László közgazdász nagyfokú bizonytalanságot lát az idei, a kormány által várt gazdasági növekedésben. Az egyetemi tanár az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: leginkább külső tényezők és a kiszámíthatatlan törvényi szabályozás járulhat hozzá a negatív forgatókönyvhöz.

Bizonytalan környezetben, erősödő dollár mellett az olcsó energia egy energiaszegény országban megszűnik – vázolta fel az idei kilátásokat az InfoRádió Aréna című műsorában Csaba László.

„És akkor itt van még az a fajta bizonytalanság, ami részint a politikából, részint a pénzügyi folyamatokból adódik, ami az árfolyam-ingadozásokon keresztül játszhat szerepet. Ehhez jön még hozzá az, amit minden érdekképviselet panaszolni szokott, hogy nem kiszámítható a szabályozás. Mindezt egybevéve úgy látom, hogy lényegesen nagyobbak a kockázatok. Ezek túlnyomó része külpiaci, de azért a belső jellegű kockázatok is fennállnak” - mondta a közgazdász.

Az egyetemi tanár arról beszélt, hogy a kormány által kidolgozott úgynevezett gyors döntések a kiszámíthatatlanságot is jelentik.

„Kellene találni egy olyan biztonsági területet, és készíteni mind a háztartások, mind az országos politika, mind a cégek szintjén, hogy mi történik akkor, ha mégsem a legderűlátóbb forgatókönyv valósul meg” - javasolta a közgazdász.

Csaba László jó irányú üzenetnek nevezte a kormány részéről, hogy fedezetet teremt a béremelésekhez és a járulékok, adók csökkentéséhez. Szerinte ehhez nyugodtabb, kiszámíthatóbb kormányzást kellene párosítani.

„Az ország megítélése rosszabb, mint a gazdasági mutatói. Ez gond lehet egy olyan időszakban, amikor a bizonytalanság válik a pénzpiacokon meghatározó lélektani tényezővé. Tehát jobb kommunikáció, ami talán egy kevésbé önbizalommal teli, a másik felet jobban meghallgató, azonos nyelvet beszélő közlésmód lenne jobb. Az elmúlt időszakban talán túlságosan gyakran hangzottak el kijelentések és értékítéletek. A nemzetközi pénzvilágban teljesen szokatlan az, hogy egymást minősítsük” - fogalmazott Csaba László.

A közgazdász úgy fogalmazott, hogy bizalomerősítő lenne az unalmas, szakszerű gazdasági kommunikációhoz való visszatérés.

Franciaországra kell figyelni idén

A németországi szövetségi választás nem, a franciaországi voksolás azonban érdemben befolyásolhatja az európai gazdasági kilátásokat 2017-ben - mondta Csaba László közgazdász az InfoRádió Aréna című műsorában.

A világgazdaságnak lassuló növekedéssel kell számolnia 2017-ben, de jelentős válsághelyzetek várhatóan nem alakulnak ki

– mondta az akadémikus, hozzátéve, Németország a választások után sem szab korlátot a magyar gazdaság bővülésének.

„Azt hiszem, hogy Németországban a megkezdett folyamatoknak a folytatására lehet számítani: érezhető gazdasági növekedés, öt százalék alatti munkanélküliség, több lehet az állami költségvetésben, visszafogott állami költekezés. Ennek következtében azt hinném, hogy a különösen a magyar szempontól fontos területeken, tehát Baden-Württembergben és Bajorországban az 5-6 százalékos gazdasági növekedés fennmarad. Ilyen értelemben nem ők lesznek a korlátjai, hanem a többi nyugat-európai ország a magyar növekedés bővülésének. Németországot stabilizáló tényezőnek tekintem” - fogalmazott a közgazdász.

Ezzel szemben Franciaországban nagyban függ a gazdaságpolitikai irány a választások eredményétől

– mondta Csaba László, aki szerint nem kizárt, hogy a radikális jobboldal nyeri a voksolást.

„Én a gazdasági és társadalmi reformok iránt nyitottabb Franciaországot várnék, aminek a gazdasági teljesítménye egy-két éven belül inkább javul, mint romlik” - véli az egyetemi tanár.

Csaba László szerint az eurozónát nem fenyegetheti veszély 2017-ben sem.

„Azt gondolom, hogy az eurózónához olyan erős gazdasági, politikai, intézményi érdekek kötődnek, hogy fent fog maradni. Kell számolni természetesen azzal, hogy mi történik, ha Le Pen asszony alakít kormányt. De azt gondolom, hogy ő sem vezetné ki Franciaországot az euróövezetből, hiszen Franciaország a haszonélvezője ennek az együttműködésnek”- indokolta a közgazdász.

Nagyon kockázatos lenne, ha valóban nem történne semmi a transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodás ügyében, ami a szabályalapú nemzetközi együttműködés megerősítését hozhatná, ez nem pusztán egy kereskedelmi megállapodást.

Csaba László szerint Donald Trump megválasztott amerikai elnök korábbi kijelentései ellenére az új washingtoni adminisztráció várhatóan nem állja útját a megállapodásnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Titkos paktumot köthet az EU két legerősebb állama, komoly a tét

Titkos paktumot köthet az EU két legerősebb állama, komoly a tét

Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön Párizsban egy titkos vacsorán tárgyalt az EU Kína-politikájáról. A találkozóra néhány nappal Hszi Csin-ping kínai elnök európai látogatása előtt kerül sor, és a két vezető megvitatta a Pekinghez kapcsolódó stratégiai, valamint az EU védelmi és finanszírozási kérdéseit. Mellette viszont kibontakozik egy újabb konfliktus Ursula von der Leyen bizottsági elnök jövőjéről is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×