eur:
391.04
usd:
359.36
bux:
72517.16
2024. július 19. péntek Emília

Az ombudsman a gyermekek védelmét sürgeti

Az alapvető jogok biztosa szerint továbbra is a gyermekvédelem legsürgetőbb feladatai között van a gyermekek szexuális zaklatásának, bántalmazásának és kizsákmányolásának hatékonyabb megelőzése, a védelem fokozása, az áldozatok segítése - közölte az ombudsman hivatala pénteken az MTI-vel.

Székely László november 18-a, a gyerekek szexuális kizsákmányolása és szexuális zaklatása elleni védelem európai napja alkalmából közzétett felhívásában hangsúlyozta: a gyermekekkel szemben elkövetett erőszak semmilyen formája sem lehet indokolható vagy magyarázható. Az erőszak ugyanakkor megelőzhető lehet bizalommal, tájékoztatással, segítségnyújtással és figyelemmel.

Az alapjogi biztos szerint a szakmai együttműködés elmélyítése mellett minél előbb át kellene venni a már bevált és rendkívül meggyőző eredményeket mutató izlandi Barnahus-modellre alapozott gyermekmeghallgatást, és sokkal nagyobb figyelmet kellene kapnia a szexedukációnak, a gyerekek hiteles, valós szexuális felvilágosításnak.

Kiemelte: a szexuális erőszaknak és zaklatásnak sok formája van, de ezekben közös, hogy helyrehozhatatlan károkat okozhatnak a gyermekek mentális és fizikai egészségében, a következmények pedig felnőttkorban is fájdalomban és szégyenben tartják az áldozatokat.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Európában körülbelül minden ötödik gyermek áldozatul esik a szexuális kizsákmányolás és zaklatás valamely formájának. Ráadásul az európai adatok szerint az esetek legalább 70-80 százalékában nem idegen pedofilokról van szó, hanem a gyermek ismeri az elkövetőt, az ugyanis a "bizalom körében" található, a család, barátok, rokonok között kell keresni.

Székely László hangsúlyozta: szomorú tény, hogy az elkövetett szexuális zaklatási ügyeknek legfeljebb tizedére derül fény és nagyon kevés az adat. Egyes becslések szerint akár háromszázezer magyar gyerek is találkozhat a szexuális zaklatás valamilyen formájával, ugyanakkor mindössze ezer ügyben indult eljárás, és nehéz a bizonyítás is.

Közölte: az első magyar Barnahus-házat modern felszerelésekkel ezen a héten, Szombathelyen adták át, és Budapesten is tervben van egy ilyen intézmény létrehozása.

Az alapvető jogok biztosa szerint szükséges lenne a magyar jogi szabályozás megfelelő felülvizsgálata és kiegészítése azért, hogy a Barnahus-házak elláthassák funkciójukat. Mint írta, a modell nagy erénye, hogy a gyermekek érdekeit szolgálva, speciális szempontjaikra, életkorukra is figyelve elkerüli az ismétlődő meghallgatások miatti traumákat. A Barnahus-módszer alkalmazása egyben komolyan képes növelni a szexuális zaklatás miatti megalapozott vádemelések számát, jól szolgálja az elkövetők megbüntetését.

Az ombudsman kitért arra is, hogy a megelőzésben döntő jelentőségű a megfelelő szexedukáció biztosítása, amely valódi választ ad a 10-18 éves korosztálynak az énképével, testképével, párkapcsolataival, szexualitásával kapcsolatos kérdéseire, egyben a szülőket is segítve, hiszen ezekben a kérdésekben sok a hallgatás, a tabu vagy a súlyos tévedés.

Felidézte, hogy Magyarország tavaly augusztusban iktatta törvénybe az Európa Tanács égisze alatt 2007-ben elfogadott Lanzarote-i egyezményt, amely egyenlő védelmet kíván nyújtani a gyermekeknek, a részt vevő európai országoknak pedig közös követelményrendszert és meghatározásokat vezet be.

Címlapról ajánljuk
A hőség hatásai: pótolhatatlan veszteségek, brutális anyagi károk

A hőség hatásai: pótolhatatlan veszteségek, brutális anyagi károk

A 2022-es évhez hasonlóan idén is fennáll a veszélye annak, hogy a forróság akár egy százalékkal csökkentse a hazai GDP-növekedést – mondta az InfoRádióban a Gránit Alapkezelő vezető közgazdásza. Regős Gábor szerint leghamarabb október-november környékén derülhet ki, hogy az agrárium a harmadik negyedév végéig milyen mértékben járul hozzá a GDP alakulásához.

Orbán Viktor: nem úgy megy, hogy megkérjük az orosz vagy az ukrán elnököt, hogy ne bombázzon

A miniszterelnök péntek reggel hosszabb interjút adott a Kossuth rádiónak. Szerinte akár az év végére "többségbe kerülhet" a Patrióták Európáért pártcsalád, az EP jelenleg harmadik legnagyobb frakcióját adó tömörülés. A béke szerinte nem úgy érhető el, hogy az orosz vagy az ukrán elnököt megkérjük, hogy ne bombázzon.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×