eur:
395.38
usd:
372.01
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Az ombudsman a gyermekek védelmét sürgeti

Az alapvető jogok biztosa szerint továbbra is a gyermekvédelem legsürgetőbb feladatai között van a gyermekek szexuális zaklatásának, bántalmazásának és kizsákmányolásának hatékonyabb megelőzése, a védelem fokozása, az áldozatok segítése - közölte az ombudsman hivatala pénteken az MTI-vel.

Székely László november 18-a, a gyerekek szexuális kizsákmányolása és szexuális zaklatása elleni védelem európai napja alkalmából közzétett felhívásában hangsúlyozta: a gyermekekkel szemben elkövetett erőszak semmilyen formája sem lehet indokolható vagy magyarázható. Az erőszak ugyanakkor megelőzhető lehet bizalommal, tájékoztatással, segítségnyújtással és figyelemmel.

Az alapjogi biztos szerint a szakmai együttműködés elmélyítése mellett minél előbb át kellene venni a már bevált és rendkívül meggyőző eredményeket mutató izlandi Barnahus-modellre alapozott gyermekmeghallgatást, és sokkal nagyobb figyelmet kellene kapnia a szexedukációnak, a gyerekek hiteles, valós szexuális felvilágosításnak.

Kiemelte: a szexuális erőszaknak és zaklatásnak sok formája van, de ezekben közös, hogy helyrehozhatatlan károkat okozhatnak a gyermekek mentális és fizikai egészségében, a következmények pedig felnőttkorban is fájdalomban és szégyenben tartják az áldozatokat.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Európában körülbelül minden ötödik gyermek áldozatul esik a szexuális kizsákmányolás és zaklatás valamely formájának. Ráadásul az európai adatok szerint az esetek legalább 70-80 százalékában nem idegen pedofilokról van szó, hanem a gyermek ismeri az elkövetőt, az ugyanis a "bizalom körében" található, a család, barátok, rokonok között kell keresni.

Székely László hangsúlyozta: szomorú tény, hogy az elkövetett szexuális zaklatási ügyeknek legfeljebb tizedére derül fény és nagyon kevés az adat. Egyes becslések szerint akár háromszázezer magyar gyerek is találkozhat a szexuális zaklatás valamilyen formájával, ugyanakkor mindössze ezer ügyben indult eljárás, és nehéz a bizonyítás is.

Közölte: az első magyar Barnahus-házat modern felszerelésekkel ezen a héten, Szombathelyen adták át, és Budapesten is tervben van egy ilyen intézmény létrehozása.

Az alapvető jogok biztosa szerint szükséges lenne a magyar jogi szabályozás megfelelő felülvizsgálata és kiegészítése azért, hogy a Barnahus-házak elláthassák funkciójukat. Mint írta, a modell nagy erénye, hogy a gyermekek érdekeit szolgálva, speciális szempontjaikra, életkorukra is figyelve elkerüli az ismétlődő meghallgatások miatti traumákat. A Barnahus-módszer alkalmazása egyben komolyan képes növelni a szexuális zaklatás miatti megalapozott vádemelések számát, jól szolgálja az elkövetők megbüntetését.

Az ombudsman kitért arra is, hogy a megelőzésben döntő jelentőségű a megfelelő szexedukáció biztosítása, amely valódi választ ad a 10-18 éves korosztálynak az énképével, testképével, párkapcsolataival, szexualitásával kapcsolatos kérdéseire, egyben a szülőket is segítve, hiszen ezekben a kérdésekben sok a hallgatás, a tabu vagy a súlyos tévedés.

Felidézte, hogy Magyarország tavaly augusztusban iktatta törvénybe az Európa Tanács égisze alatt 2007-ben elfogadott Lanzarote-i egyezményt, amely egyenlő védelmet kíván nyújtani a gyermekeknek, a részt vevő európai országoknak pedig közös követelményrendszert és meghatározásokat vezet be.

Címlapról ajánljuk
Két spanyol csapat is bejuthat most az elődöntőbe

BL élőben
Két spanyol csapat is bejuthat most az elődöntőbe

Mind a két spanyol csapat is egygólos előnyről kezdi a visszavágót a BL-negyeddöntőben, hat napja a Barcelona Párizsban 3-2-re verte a PSG-t, az Atlético otthon, a metropolitanóban 2-1-re a Borussia Dortmundot. A mai két párból továbbjutók egymás ellen játszanak majd az elődöntőben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Irán még durvább támadással fenyegetőzik, Izrael megtorlást tervez - Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden

Irán még durvább támadással fenyegetőzik, Izrael megtorlást tervez - Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden

Izrael ellencsapásra készül Iránnal szemben, azonban jó esély van rá, hogy ez nem közvetlenül a perzsa állam területét veszi majd célba. Az Egyesült Államok közben nyomást gyakorol a zsidó államra, azzal a céllal, hogy ne legyen további eszkaláció. A Hamász visszadobta az összes izraeli előterjesztést a túsztárgyalások során és még nehezebben teljesíthető követeléseket fogalmazott meg. Irán bejelentette: ha Izrael támad, elsöprő és azonnali megtorlással fognak válaszolni. Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×