INFORÁDIÓ 
2021. január 19. kedd
Márió, Sára

pajzsmirigygöb

rádiófrekvenciás abláció

semmelweis egyetem

pajzsmirigy

Rádiófrekvenciával a pajzsmirigygöb ellen

InfoRádió

Rádiófrekvenciás abláció nevű eljárással műtéti beavatkozás és altatás nélkül is megszüntethetőek a pajzsmirigygöbök. A közép-kelet-európai régióban elsőként Magyarországon elérhető kezelésről a Semmelweis Egyetem intervenciós radiológusa beszélt az InfoRádióban. Deák Pál Ákos elsőként végzett ilyen beavatkozást az országban.

Egyes vizsgálatok szerint Magyarország négyötöde jódhiányos terület. A jódhiány a pajzsmirigygöbök keletkezésének egyik kiváltó oka. Ez népbetegségnek számít és négyszer gyakrabban fordul elő nőkben – mondta a Semmelweis Egyetem intervenciós radiológusa.

„Tíz százalékban jelentkezik tünetekkel, leggyakrabban ultrahangos vizsgálat során, véletlenül találkozunk vele. Az esetek egy részében maguk a nagyméretű göbök okoznak problémát, esztétikait és gyakran hangképzési, nyelési zavart, köhögést. Van, akinél a torokban idegentest-érzést keltenek. Olyan göbök is vannak, amelyek hormont termelnek, ezek kezelésére is alkalmas a rádiófrekvenciás abláció” - jegyezte meg Deák Pál Ákos.

A Semmelweis Egyetem intervenciós radiológusa 2014-ben Magyarországon először végzett ilyen beavatkozást.

„Az első páciensem egy olyan hölgy volt, aki már háromszor esett át pajzsmirigy-műtéten, a további operációkat a magas kockázat miatt már nem vállalták, viszont a panaszai nem szűntek meg” - idézte fel Deák Pál Ákos.

A Semmelweis Egyetem intervenciós radiológusa elmondta, a beavatkozás során helyi érzéstelenítéssel egy vékony tűvel megszúrják a pajzsmirigygöböt és olyan hőmérsékletre melegítik a kóros sejteket, amiben elpusztulnak. A beavatkozás után a beteg kap egy enyhe nyomókötést és hűtik a kezelt területet, két-három óra múlva a páciens hazamehet, másnap pedig visszatérhet a megszokott életéhez – tette hozzá Deák Pál Ákos.

„A beavatkozást azoknál lehet elvégezni, akiknek ultrahanggal biztonsággal meg lehet vizsgálni a pajzsmirigygöbét, tehát azt a területet tudjuk kezelni, ami látható. Rosszindulatú göb esetén nem használjuk a rádiófrekvenciás ablációt, azonban a már operált pajzsmirigy-daganatos betegeknél, ha helyi daganatkiújulás van a pajzsmirigyben vagy áttétes nyirokcsomó jelenik meg a nyakon, ajánlják ezt a beavatkozást is” - fűzte hozzá Deák Pál Ákos.

A környező országokban ez a kezelés egyelőre nem elérhető, Ausztriában most kezdődik a bevezetése. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár egyelőre nem finanszírozza, ezért jelenleg még önköltséges a rádiófrekvenciás abláció – mondta el a Semmelweis Egyetem intervenciós radiológusa.

Kapcsolódó hang

Rádiófrekvenciával a pajzsmirigygöb ellen
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018