eur:
392.93
usd:
366.23
bux:
66814.5
2024. április 26. péntek Ervin

Rádiófrekvenciával a pajzsmirigygöb ellen

Rádiófrekvenciás abláció nevű eljárással műtéti beavatkozás és altatás nélkül is megszüntethetőek a pajzsmirigygöbök. A közép-kelet-európai régióban elsőként Magyarországon elérhető kezelésről a Semmelweis Egyetem intervenciós radiológusa beszélt az InfoRádióban. Deák Pál Ákos elsőként végzett ilyen beavatkozást az országban.

Egyes vizsgálatok szerint Magyarország négyötöde jódhiányos terület. A jódhiány a pajzsmirigygöbök keletkezésének egyik kiváltó oka. Ez népbetegségnek számít és négyszer gyakrabban fordul elő nőkben – mondta a Semmelweis Egyetem intervenciós radiológusa.

„Tíz százalékban jelentkezik tünetekkel, leggyakrabban ultrahangos vizsgálat során, véletlenül találkozunk vele. Az esetek egy részében maguk a nagyméretű göbök okoznak problémát, esztétikait és gyakran hangképzési, nyelési zavart, köhögést. Van, akinél a torokban idegentest-érzést keltenek. Olyan göbök is vannak, amelyek hormont termelnek, ezek kezelésére is alkalmas a rádiófrekvenciás abláció” - jegyezte meg Deák Pál Ákos.

A Semmelweis Egyetem intervenciós radiológusa 2014-ben Magyarországon először végzett ilyen beavatkozást.

„Az első páciensem egy olyan hölgy volt, aki már háromszor esett át pajzsmirigy-műtéten, a további operációkat a magas kockázat miatt már nem vállalták, viszont a panaszai nem szűntek meg” - idézte fel Deák Pál Ákos.

A Semmelweis Egyetem intervenciós radiológusa elmondta, a beavatkozás során helyi érzéstelenítéssel egy vékony tűvel megszúrják a pajzsmirigygöböt és olyan hőmérsékletre melegítik a kóros sejteket, amiben elpusztulnak. A beavatkozás után a beteg kap egy enyhe nyomókötést és hűtik a kezelt területet, két-három óra múlva a páciens hazamehet, másnap pedig visszatérhet a megszokott életéhez – tette hozzá Deák Pál Ákos.

„A beavatkozást azoknál lehet elvégezni, akiknek ultrahanggal biztonsággal meg lehet vizsgálni a pajzsmirigygöbét, tehát azt a területet tudjuk kezelni, ami látható. Rosszindulatú göb esetén nem használjuk a rádiófrekvenciás ablációt, azonban a már operált pajzsmirigy-daganatos betegeknél, ha helyi daganatkiújulás van a pajzsmirigyben vagy áttétes nyirokcsomó jelenik meg a nyakon, ajánlják ezt a beavatkozást is” - fűzte hozzá Deák Pál Ákos.

A környező országokban ez a kezelés egyelőre nem elérhető, Ausztriában most kezdődik a bevezetése. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár egyelőre nem finanszírozza, ezért jelenleg még önköltséges a rádiófrekvenciás abláció – mondta el a Semmelweis Egyetem intervenciós radiológusa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Az amerikai GDP adatok csütörtökön a forint piacán is nagyobb elmozdulásokat hoztak, a kezdeti gyengülést követően azonban gyorsan magára talált a hazai fizetőeszköz: az euróval szemben egy, a dollárral szemben pedig kéthetes csúcsra erősödött a magyar deviza. A pénteki nap is hozhat azonban nagyobb kilengéseket, ugyanis délután Amerikából fontos inflációs adat érkezik, emellett pedig este az S&P Global Ratings ismerteti új adósbesorolását Magyarországról.  Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×