eur:
388.99
usd:
361.04
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Rétvári: sikeres az MTVA hangarchívum digitalizációja

Az MTVA hangarchívumának felgyorsított digitalizációja sikeres, és fontos annak folytatása - közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a jobbikos Dúró Dórának adott írásbeli válaszában.

Az Országgyűlés honlapján közzétett válaszában az államtitkár kifejtette: a Magyar Rádió hangarchívuma 2011. január 1-jétől az MTVA Archívumának része. 2012. szeptember 18-tól 2013. augusztus 14-ig a rendes létszámon felül (46 fő) a közfoglalkoztatás keretein belül további 108-an dolgoztak a digitalizáláson, amiben 2014-ben 220, 2015-ben pedig 170 fő vett részt.

A hangarchívum minden olyan hordozót, dokumentumot őriz, amely az 1925-ben megindult rádiózással kapcsolatos. Az állományt jelenleg 800 ezer hangszalag, 90 ezer műsoros CD, 30 ezer lemez, 25 ezer DAT-kazetta, kétmillió műsorboríték (becsült tízmillió oldal), 40 ezer kotta, valamint 140 ezer kötet könyv alkotja.

A gyűjtemény digitalizálása egyrészt az állományvédelem szempontjából indokolt (az eredeti hordozó állapotának védelme érdekében biztonsági kópia készítése), másrészt - az eredeti felvétel maximális védelmével - a könnyebb hozzáférhetőséget szolgálja (műsorkészítés és kutatás számára).

A digitalizálás végső soron hozzájárul a fizikailag végleg tönkremenő felvételek tartalmi megőrzéséhez, megmentéséhez - fejtette ki a parlamenti államtitkár.

Kiemelte: a hangarchívum digitalizálásának legfontosabb alapelve az elérhető legjobb minőségben, mintavétellel való digitalizálás, az egységes, szabványos metaadat-bevitel, valamint a már digitalizált analóg felvételek megőrizése, tárolása, karbantartása. A tervszerű digitalizálás során mind a hangzóanyagok fizikai állapotát, mind pedig a tartalmi szempontokat figyelembe kell venni. Ez utóbbi esetében a magas eszmei értékkel bíró irodalmi, kulturális, zenei, illetve történelmi felvételek élveznek prioritást.

A digitalizálás kezdete óta a digitális hangzóállomány 846 tételről 298 ezer 159 tételre nőtt, melynek mintegy 20 százaléka az új készítésű műsorok archiválásából adódik. Így megközelítőleg 240 ezer anyagról mondhatjuk el, hogy fizikai hordozó digitális kópiája. Ezen felvételeket az MTVA a Digitális Archívum rendszerében tárolja, amely lehetővé teszi a gyors visszakeresést, emellett az adáslebonyolító rendszerbe juttatása, majd adásba szerkesztése is rendkívül egyszerű - közölte.

A műsorborítékok digitalizálása a közfoglalkoztatás nyújtotta lehetőség keretében zajlott, öt egymást követő projektidőszakban az 1969-1989 közötti időszak, azaz 21 év anyaga került digitalizálásra, amely hozzávetőleg 7665 darab dobozt és 229 ezer 500 borítékot jelent - tudatta Rétvári Bence.

Címlapról ajánljuk

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Bejelentette a lengyel kormány: már lényegében virtuális háborúban állnak Moszkvával

Bejelentette a lengyel kormány: már lényegében virtuális háborúban állnak Moszkvával

Lengyelországban megugrott a kibertérben bekövetkező kritikus incidensek száma: 2023-ban mintegy 80 000 támadást regisztráltak, ami kétszerese a 2022-es számnak. Krzysztof Gawkowski digitális ügyekért felelős miniszter szerint 2024 első negyedéve további emelkedő tendenciát jelez, főként az orosz állami alkalmazásban lévő hackerek aktivizálták magukat – számolt be a lengyel közrádió.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×