eur:
394.07
usd:
364.94
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Szent Márton az Országházban

Szent Márton "a szociális piacgazdaság védőszentje", akinek nemcsak a szíve volt a helyén, de a józan esze is, amikor a legenda szerint - még katonaként - egy rászorulónak köpenye egy részét adta oda, és így egyikük sem fagyott meg - mondta a miniszterelnök a Szent Márton és Európa címmel, az Országházban csütörtökön megrendezett egyházi konferencián.

Orbán Viktor a Szent Márton-évet lezáró rendezvényen azt hangoztatta, a társadalmi szolidaritás nem elvont fogalom, hanem konkrét és ésszerű cselekvési mód. Szavai szerint segíteni mindig erőnk és lehetőségeink szerint kell, mindig a szükséges és megfelelő részt adva az arra rászorulóknak. Ez olyan közös munka, amelyben a magyar kormány a katolikus egyházra mint az egyik legfőbb szövetségesére számíthat - tette hozzá.

Szent Márton felidézett tettében ragadható meg az a motiváció, amelyben a bevételek és kiadások száraz számoszlopai egy pillanat alatt valódi értelmet nyernek, mert ahhoz, hogy adni tudjunk azoknak, akiknek semmijük sincs, szükségünk van olyanokra is, akiknek van - mondta. Ezért olyan elkötelezett emberekre, vállalatokra és kormányzati politikára van szükség, amelynek szíve és józan esze is van; bármennyire is "végtelen a szívünk, amikor mások szenvedését látjuk, lehetőségeink azonban végesek maradnak" - tette hozzá.

Hangsúlyozta: az irgalmasság parancsa sohasem lehet egyenlő önmagunk tönkretételével; egy ország is csak addig nyújtózkodhat, ameddig a takarója ér, különben csak idő kérdése, és összeomlik a gazdaság.

A miniszterelnök arról is beszélt, Szent Márton a magyarok számára nem csupán egy a szentek sorában, hanem olyan személy, akinek a neve egybeforrt a kereszténység felvételével és a magyar állam megalapításával. Története a 21. században olyan mérce, követendő minta, amit érdemes megfontolni: "adja a bátorság példáját a hitért folytatott harcban, az alázatét a hatalom gyakorlásában és a könyörületét a másik emberhez való fordulásban" - fogalmazott Orbán Viktor a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) és a kormány közös rendezésében tartott ünnepi konferencia záróbeszédében.

A fórumon részt vett mások mellett Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius, az MKPK több tagja és Mádl Dalma is.

Az MKPK Szent Márton születésének 1700. évfordulója alkalmából hirdette meg a Szent Márton-emlékévet, amelyhez a kormány is csatalakozott. A programsorozatot tavaly novemberben Áder János köztársasági elnök és Erdő Péter nyitotta meg a Pannonhalmi Bencés Főapátságban.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×