eur:
393.12
usd:
366.79
bux:
66614.89
2024. április 25. csütörtök Márk

Nem fogadták el az alaptörvény módosítását

Nem fogadta el az Országgyűlés a miniszterelnök által, a kvótanépszavazás nyomán benyújtott alaptörvény-módosítást.

A javaslatra a 131 kormánypárti képviselő szavazott igennel, a kétharmados többséghez 133 voksra lett volna szükség. Három ellenzéki honatya - Fodor Gábor, Kész Zoltán és Kónya Péter független képviselők - voksolt nemmel, tartózkodó szavazat nem érkezett. Az MSZP nem vett részt a szavazásban, az LMP frakciója nem nyomott gombot, ahogy a Jobbik sem, amely a letelepedési kötvények kivezetéséhez kötötte korábban az előterjesztés támogatását. A jobbikosok a szavazáskor több méter hosszú molinót tartottak fel, amelyre azt írták: “az a hazaáruló aki pénzért a terroristát is beengedi”.

A módosítás kimondta volna, hogy Magyarországra idegen népesség nem telepíthető be.

A Fidesz részéről Kósa Lajos, a képviselőcsoport vezetője hétfőn arra a kérdésre, hogy van-e tervük erre az esetre, ha nem fogadja el a Ház az alaptörvény-módosítást, azt mondta: a frakció a szavazás után értékeli a helyzetet, ám a betelepítési kvóta ellen a kormánypártoknak akkor is vannak teendői, ha a módosítás nem kapja meg a kétharmados többséget.

További döntések

A parlament kedden elfogadta a 2015-ös költségvetés végrehajtásáról szóló törvényt. A tavalyi zárszámadásra 130 képviselő szavazott igennel, 60-an nemmel. A törvény indoklásában az előterjesztő Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kiemelte: tavaly a kormányzati szektor európai uniós módszertan szerinti előzetes hiánya kisebb lett az eredetileg kitűzött célnál, a GDP 2,4 százaléka helyett annak 1,6 százalékában teljesült.

A Ház elfogadta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) jövői évi költségvetését. Eszerint a szervezet 35,3 milliárd forintból gazdálkodhat, míg a hatóság médiatanácsa 452,5 millió forintból, és a testület további 1,1 milliárd forintot kezel. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) költségvetése 2017-ben 79,9 milliárd forint lesz.

 A parlament megszavazta a sporttörvény módosítását. Ennek értelmében átalakul a sportirányítás és az ágazat finanszírozása.  A jogszabályváltozás értelmében a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) szakmai munkája - az olimpiai mozgalommal összefüggő alapfeladatainak és a törvényben meghatározott további sportszakmai feladatainak az ellátása mellett - alapvetően sportszakmai javaslattételre, szakmai koncepciók megalkotására, valamint az abban való közreműködésre irányul. A finanszírozás egycsatornássá válik: az állami források tervezése, elosztása, felhasználása, elszámolása és ellenőrzése teljes egészében visszakerül a sportért felelős államtitkársághoz.

A közművezetékek üzemeltetőinek hiányos adatszolgáltatása indokolja az elektronikus hírközlési törvény kétharmados támogatást igénylő, valamint a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalról szóló törvény módosítását, amelyet elfogadott a Ház. A sarkalatos rendelkezéseket 155 igen, 41 nem szavazattal, az egyszerű többséget igénylő passzusokat 155 igen és 38 nem szavazattal fogadták el.

A parlament elfogadta az elektronikus ügyintézés kiterjesztéséről szóló jogszabályt, amelynek értelmében 2018. január 1-jétől az állami szerveknek és a nagy közüzemi szolgáltatóknak kötelező ezt az ügyintézési módot biztosítani. Ahol a feltételek korábban adottak és a szerv vállalja, ott egy évvel korábban elindítható a rendszer.

A Ház átültette az utas adatokkal kapcsolatos uniós szabályozást és több módosítást elfogadott a szabálysértésekre, a közfoglalkoztatásra és a katasztrófavédelemre vonatkozóan.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Erősödik a forint csütörtök reggel

Erősödik a forint csütörtök reggel

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök reggel ugyanis ismét a forinterősödésé a főszerep. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×