eur:
395.21
usd:
366.69
bux:
65143.66
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Gyurcsányt dicsérte Kósa - megszólaltak a pártok a szavazás után

Az alaptörvény-módosításról szóló parlamenti szavazáson kiderült, hogy az ország csak a Fidesz-KDNP-re számíthat a kötelező betelepítési kvóta elleni küzdelemben - mondta a Fidesz frakcióvezetője. Vona Gábor Jobbik-elnök továbbra is a letelepedési kötvények megszüntetéséhez köti a támogatást, és ötpárti egyeztetést kezdeményezett.

Miután az Országgyűlés nem szavazta meg a kvótanépszavazás nyomán a kormányfő által benyújtott alaptörvény-módosítást, Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta, hogy a kötelező betelepítési kvóta elleni küzdelemben az ország csak a kormánypártokra számíthat, a Jobbik és az MSZP pedig hazudott, hiszen korábban mindkét párt részéről azt nyilatkozták, hogy támogatnák az alaptörvény-módosítást. Hozzátette, hogy Gyurcsány Ferenc és pártja, a Demokratikus Koalíció legalább előre megmondta, hogy nem támogatja se a népszavazást, se a módosítást, így szerinte a volt kormányfő becsületesebb, mint az MSZP és a Jobbik.

Azt a több mint 3 millió embert, aki a népszavazáson kiállt a kötelező betelepítési kvóta ellen, rútul megtévesztették az ellenzéki pártok, ezen emberek véleménye a frakcióvezető szerint kizárólag a Fidesznek és a KDNP-nek fontos. Kósa Lajos hozzátette: a Fidesz elnökségi ülést tart, amelyen értékelik a helyzetet, és eldöntik, hogy miként folytassák a kötelező betelepítési kvóta elleni küzdelmet.

Kósa Lajos kitért arra is, hogy a letelepedési kötvénynek semmi köze a kérdéshez, felháborítónak nevezte, hogy ilyesmit szabott a Jobbik feltételül, arra pedig, hogy terroristák jönnének a kötvény megvásárlásával Magyarországra, a frakcióvezető azt mondta: “síkmarhaság”.

Ötpárti egyeztetést kezdeményez a Jobbik

Vona Gábor, a Jobbik elnöke sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy félmegoldásokhoz nem kívántak asszisztálni, tehát nemcsak a szegény, hanem az esetleg letelepedési kötvényt vásárló gazdag terroristáktól is meg kívánják védeni a magyar embereket.

Mint mondta: a Fidesz számára nem az ország megvédése a fontos, hanem a szajré, az pedig, hogy a letelepedési kötvények még mindig árusíthatók, növeli Magyarország fenyegetettségét

Vona Gábor aláhúzta: abban a pillanatban, ahogy a Fidesz kivezeti a letelepedési kötvényeket, a Jobbik akár 24 órán belül megszavazza az alaptörvény-módosítást. Az ellenzéki politikus kiemelte: a kötvények azonnali kivezetését és a közvetítő irodák bezárását, az eddigi intézmény teljes, nemzetbiztonsági és gazdasági átvizsgálását és a Pharaon-ügy lezárását követelik. Ezekről péntek délelőttre ötpárti egyeztetést kezdeményeznek.

E kezdeményezést Kósa Lajos nevetségesnek tartotta, arra pedig, hogy Vona Gábor a letelepedési kötvények kivezetése után megszavazná az alaptörvény-módosítást, a frakcióvezető azt mondta, hogy a Jobbik elnöke egy bohóc, az alaptörvény nem ilyen kérdés, amely politikai kufárkodás tárgya lehet.

A Fidesz frakcióvezetője úgy vélekedett, a Jobbik olyan stratégiai stigmát szerzett, amit soha többé nem fog tudni lemosni magáról. Kósa Lajos azt nem tudta megmondani, hogy újra benyújtják-e az alaptörvény-módosítást.

A KDNP szerint az alaptörvény keddi módosításakor egy felelős kormány és egy felelőtlen ellenzék döntött. Harrach Péter a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője sajtótájékoztatóján azt mondta: az egyértelműen bevándorláspárti baloldal magatartása érthető, de a Jobbik álláspontja érthetetlen. Szerinte a Jobbik cselekedete politikai öngyilkosságként is értékelhető, a saját szavazóikkal mentek szembe, hiszen a kvótanépszavazáson a 3,3 millió nemmel voksoló között Jobbik szavazók is voltak.

MSZP:  egy törvénymódosítás nem megoldás

Az MSZP szerint Orbán Viktor miniszterelnök minden idők legdrágább szavazását bukta el. A másfél éves "hazug és gyűlöletkeltő politika" közel húszmilliárd forintba került - mondta a szocialisták frakcióvezetője, Tóth Bertalan az alaptörvény-módosításról szóló szavazást követő sajtótájékoztatón. Hozzátette, a miniszterelnök az elmúlt fél évben három politikai játszmát is elbukott: a vasárnapi zárva tartás ügyét, az októberi népszavazást és az alaptörvény hetedik módosítását.

Tóth Bertalan leszögezte, hogy érvénytelen népszavazásból nem következhet alaptörvény-módosítás, október 2-án "az emberek többsége nemet mondott a Fidesz és a Jobbik politikájára".

A képviselő úgy értékelt, hogy az alaptörvény módosításának nincs jelentősége a magyar emberek biztonsága szempontjából, sem egy referendum, sem egy törvénymódosítás nem tudja megoldani a menekültválságot.

Hangsúlyozta, a szocialisták több javaslatot is tettek, hogy milyen hazai intézkedésekre és európai megoldásokra lenne szükség. Ezt a válságot - erősítette meg álláspontjukat - csak közös európai erőfeszítéssel lehet megoldani.

LMP: legyen vége a kampánynak

A népszavazási kampány azonnali leállítására szólította fel a kormányt az LMP. Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt frakcióvezetője

úgy fogalmazott: pártja azért nem vett részt a szavazásban, mert a módosítás szerintük csupán a népszavazási kampány része volt, és nem a felső korlát nélküli betelepítési kvóta ellen szólt. Kijelentette azt is: az LMP senkitől sem tűri el, hogy hazaárulónak nevezze mindazokat, "akik nem sétáltak be a Fidesz csapdájába".

A politikus arra is felszólította a kabinetet, hogy ne hirdetésekre költsön, hanem az emberek mindennapi problémáival foglalkozzon: a munkaerőhiánnyal, az alacsony bérekkel, az egészségügy és az oktatás kérdéseivel.

Megismételte: az LMP partner abban, hogy megvédje az Országgyűlés döntési jogát a bevándorlással kapcsolatban és együttműködő abban is, hogy az ország fellépjen a felső korlát nélküli bevándorlási kvóta ellen, de az alaptörvény módosítási javaslatában erről nem volt szó - jelentette ki.

DK: a kormányfő két pofont kapott

A Demokratikus Koalíció szerint Orbán Viktor egy hónap alatt két pofont is kapott, mert az október 2-i kvótareferendumon a nép, kedden pedig a parlament mondott nemet a politikájára. Az ellenzéki párt alelnöke az alkotmány-módosítást elutasító szavazást követő sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a miniszterelnök egy érvénytelen népszavazásra hivatkozva, felhatalmazás nélkül próbált alaptörvényt módosíttatni, de ez nem sikerült neki. Varju László jelezte, a DK-s független képviselők bojkottálta az alaptörvény hetedik módosításáról szóló határozathozatalt, mert a módosítás "kifejezetten szembe ment volna a népakarattal".

Bebizonyosodott, hogy a sokat emlegetett új egység valójában az új kisebbséget jelenti - összegezte a politikus. "Azt mondhatnánk, a haza ma ellenzékben van", mert Orbán Viktor politikáját sem a népszavazáson, sem a parlamenti szavazáson nem támogatta az ország - tette hozzá.

Az Együtt - a Korszakváltók Pártja közleményében úgy reagált, hogy Orbán Viktor hivatalosan is lezárhatja a gyűlöletkeltést, és foglalkozhat az ország valós problémáival.

A Magyar Liberális Párt (MLP) szerint Magyarország veszített a népszavazási kampányon. Fodor Gábor pártelnök szerint a népszavazással elindult folyamat a keddi szavazással ért véget. Látszik, hogy mennyire felesleges volt közel húszmilliárd forintot elkölteni és óriási indulatokat gerjeszteni a társadalomban; ezért a Fideszt terheli a felelősség - mondta.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×