eur:
394.44
usd:
370.15
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Bőny és a klímamegállapodás is téma volt napirend előtt

A rendőrgyilkosság, a keresztényüldözés és a gyermekétkeztetés is szóba került az Országgyűlés napirend előtti ülésén.

Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezetője a nemrég elfogadott párizsi klímamegállapodás nyomán úgy látta, hogy a világ vezetői még mindig nincsenek tisztában azzal, hogy a megfelelő önmérsékletnek a fenntarthatóság érdekében nincs alternatívája.

Szabó Zsolt, a fejlesztési tárca államtitkára aláhúzta, hogy az egyezmény ratifikálásával több uniós országgal együtt Magyarország ambiciózus vállalást tett: 2030-ig 40 százalékkal csökkentenék az üvegházhatású gázok kibocsájtását. Emellett várhatóan még ebben az évben megalkotja a kormány az úgynevezett második klímaváltozási stratégiát.

A KDNP részéről Harrach Péter frakcióvezető a keresztényüldözés elítéléséről szóló - a Ház előtt fekvő - határozati javaslat mellett állt ki, amire Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára felsorolta, hogy melyik az a tíz ország, amelyben a legnagyobb veszélyben vannak a keresztények.

Korózs Lajos, az MPSZ politikusa arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon is egyre nagyobb az éhezők száma, majd az alacsony bérszínvonal ellen emelt szót. Rétvári Bence válaszában úgy vélte, hogy a képviselő olyan számokat kevert össze felszólalásában, amelyek nem tartoznak össze, majd rámutatott, hogy az idei az első év, mikor a gyermekek a közétkeztetés révén a kisebb évközi szünetekben is ingyen juthattak ételhez.

Németh Szilárd, a Fidesz képviselője a bőnyi rendőrgyilkosság hátterét vizsgáló hétfői nemzetbiztonsági bizottsági ülés nyomán azt mondta, hogy a testület szocialista elnöke valótlanságokat állított a sajtóban az elhangzottakról, ám a rendőrség csupán később készíti el jelentését a történtekről. Eztán a képviselő a Jobbik és a szélsőjobboldali paramilitáris szervezetek kapcsolatainak vizsgálatát sürgette.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára emellett a paramilitáris szervezetek és a külföldi titkosszolgálatok kapcsolatainak vizsgálatát is fontosnak nevezte. Hozzátette: a hatóságok megvédik minden szélsőségtől az országot.

Mirkóczki Ádám a Jobbik politikusa kiemelte, hogy a hétfői bizottsági ülésen nem vetődött fel, hogy a Jobbik kapcsolatban állna külföldi titkosszolgálattal vagy a rendőrgyilkosságban érintett Magyar Nemzeti Arcvonal elnevezésű szervezettel. Az alaptörvény-módosítás és a letelepedési kötvények kapcsán pedig úgy fogalmazott: nem a Jobbiknak kell magyarázkodnia, hanem a kormánypártoknak.

Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára viszont felidézte, hogy a képviselő korábban maga nyilatkozta, hogy az alaptörvény-módosítás ügyében pártja bármikor támogatja a kormánypártokat, majd mégis feltételeket szabtak.

Az alaptörvény-módosítást végül nem fogadta el a parlament.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×