eur:
392.84
usd:
366.69
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Ez a pártok véleménye az alkotmánymódosításról

Kedden szavaz az Országgyűlés az alaptörvény hetedik módosításáról.

A kormány az október másodikai népszavazásra hivatkozva akarja módosítani az alaptörvényt, még akkor is, ha a referendum érvénytelen volt. Trócsányi László igazságügyi miniszter szerint ugyanis van egy másik szempont is.

„Politikai szempontból a több mint 3 millió szavazat is csak arra indítja a parlamentben a többségi pártot, hogy egy olyan javaslatot készítsen elő, amelyik mégis reflektál a felmerülő főbb kérdésekre” - mondta Trócsányi László.

A kormány öt ponton változtatná meg az alkotmányt - mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

„A szöveg egyértelműen kimondja, hogy Magyarországra idegen népességet nem lehet betelepíteni, és azt is kimondja, hogy egyedi kérelmet pedig a magyar parlament által meghatározott jogszabályi rendben lehet elbírálni, és akkor szerezhet valaki jogot arra, hogy Magyarországon élhessen. Ugyanakkor kimondja az alkotmánymódosításunk azt is, hogy az államforma, az államberendezkedés, az ország területe és népessége a magyar nemzet alkotmányos identitásához tartozik, és ezt semmilyen külső jogszabály nem módosíthatja, nem írhatja felül” - fogalmazott a miniszterelnök.

Valki László nemzetközi jogász szerint azonban az alkotmánymódosítás semmiképpen nem írhatja felül az uniós jogot.

„Teljesen mindegy, hogy mi van az alkotmányban, a kérdés az, hogy egy jogszerűen meghozott határozat, döntés, rendelet, irányelv összeütközésben áll-e a belső joggal vagy sem. Ha összeütközésben áll, akkor az európai jog fog érvényesülni” - mondta a nemzetközi jogász.

Az alkotmányt az Országgyűlés módosíthatja kétharmados szavazattöbbséggel. A Fidesz-KDNP tavaly februárban elveszítette a veszprémi időközi parlamenti választást, ezért most kénytelen volt egyezkedni az ellenzéki pártokkal, hogy valamelyik támogassa az alaptörvény megváltoztatását. Az ebben rejlő politikai lehetőséget egyedül a Jobbik elnöke, Vona Gábor ismerte fel.

„Kétharmados többségre van szükség a parlamentben, ezt a kétharmadot a Jobbik tudja biztosítani” - jelentette ki a párt elnöke.

Vona Gábor azt mondta Orbán Viktornak, hogy a jobbikosok csak akkor szavazzák meg az alaptörvény módosítását, ha a kormány befejezi a letelepedési kötvények árusítását.

„Se szegény terrorista, se gazdag terrorista ne érkezhessen Magyarországra. Se Jean-Claude Juncker ne tudjon Magyarországra telepíteni bevándorlókat, se Rogán Antal ne tudjon Magyarországra telepíteni bevándorlókat, se pénzért, se ingyen” - fogalmazott a Jobbik elnöke.

A miniszterelnök úgy utasította vissza ezt az ultimátumot, hogy voltaképpen eleget is tett neki.

„A letelepedési államkötvény egy öt évre szóló engedély, és bármikor visszavonható. Azért hoztuk létre 2012-ben, mert Magyarország a nemzetközi piacokon le volt értékelve, és nem jutott külföldi forrásokhoz. A helyzet az, hogy az országot azóta felértékelték, ezért az összes kötvénykibocsátásnak a gyakorlata felülvizsgálatra kerül. De ezt a döntést mi fogjuk meghozni, a mi felelősségünk, és semmilyen politikai zsarolásnak nem fogunk engedni” - jelentette ki Orbán Viktor.

A Fidesz képviselőcsoportja természetesen támogatja az alaptörvény módosítását.

„Magyarországnak olyan országnak kell maradnia, amilyennek megismertük” - mondta Kósa Lajos frakcióvezető.

A KDNP is megszavazza az alkotmány változásait - mondta Vejkey Imre, aki a párt egyik vezérszónoka volt a parlamenti vitában.

„Európa ma lázas beteg, mert az álhumánum és az erkölcstelenség tromfolja a szabadságjogok kiterjesztését, miközben egy szervezett invázió zajlik kontinensünkkel szemben és magával az őshonos lakossággal szemben” - fogalmazott Vejkey Imre.

Az MSZP nem vett részt az alaptörvény módosításáról tartott egyeztetéseken, és szavazni sem fog – derült ki Varga László frakcióvezető-helyettes nyilatkozatából.

„Az MSZP demokratikus párt, ezért tiszteletben tartja az emberek többségének a döntését, és nem asszisztál Orbán Viktor és a Fidesz hatalomtechnikai játékaihoz – közölte Varga László.

Az LMP sem támogatja az alaptörvény módosítását - mondta Hadházy Ákos társelnök.

„Ez az alkotmány-módosítás nem old meg semmit az Európát ért kihívásokból, nem old meg semmit a Magyarországot ért kihívásokból, és természetesen nem old meg – hiszen nem akar megoldani – semmit a menedékkérők problémájából” - fogalmazott az LMP társelnöke.

Az Együtt, a PM, a DK, a Liberálisok és a Szolidaritás független országgyűlési képviselői is elutasítják az alaptörvény módosításának kormánypárti tervét, amelyről kedden szavaz az Országgyűlés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×