eur:
390.57
usd:
368.68
bux:
55356.93
2023. szeptember 25. hétfő Eufrozina, Kende

Baloldali előválasztást sem zár ki az MSZP

Az MSZP elnöke szerint a kormányváltáshoz egyesíteni kell a változást akarókat, új alapokra kell helyezni az együttműködést, ennek érdekében pedig az MSZP kész támogatni egy komolyan vehető baloldali előválasztást is.

Molnár Gyula a Societas-Baloldali Ifjúsági Mozgalom által szervezett Kiss Péter Szabadegyetem I. szemeszterén szombaton, Budapesten kiemelte, a következő időszakban világossá kell tenni, hogy az MSZP tanult a saját és mások hibáiból, és semmiképp sem akar visszatérni a 2010. előtti világhoz.

A közeljövőben az oktatás, az egészségügy és a szegénység témakörében tesznek új javaslatokat, összeállítanak egy "gazdaságpolitikai tételsort", ami megmutatja, hogy miből valósulnak majd meg az ígéreteik, valamint egy új közjogi csomagot is terveznek, ami bemutatja, miképpen vélekedik a párt az alaptörvényről, a negyedik magyar köztársaságról, a médiaviszonyokról és az önkormányzatokról - közölte Molnár Gyula.

Kitért arra is, hogy három társadalmi csoport felé nyitnának: szeretnének újra együtt kormányozni a szakszervezetekkel, nyugdíjas parlamenteket hoznának létre, hogy a nyugdíjasok hangja eljusson a politikusokhoz, valamint nyitnának a nők felé is, és egyértelművé tennék, hogy a 19. századi felfogás a családról és a nők szerepéről elfogadhatatlan.

A klasszikus baloldali értékek megerősítése mellett az MSZP olyan Magyarországot szeretne, ahol a szabadság és a jog uralma biztosított, emellett meg kell valósítani a fenntartható fejlődés és a tisztelet politikáját, valamint erősíteni kell az önkormányzatokat - jelentette ki.

A szocialista elnök a következő időszak fontos feladatának nevezte, hogy megmutassák, ma már többen vannak azok, akik változást akarnak, és ezért az MSZP-nek a változást akarók pártjának kell lennie.

Molnár Gyula arról is beszélt, miért nem tudta megnyerni a baloldal a 2010-es választásokat. Véleménye szerint Gyurcsány Ferenc öszödi beszéde hitelességi válságba sodorta a pártot, az Európai Unió egyre kritikusabb lett, 2008-ban elkezdődött a gazdasági válság, valamint a Fidesz tett egy egyértelműen baloldali fordulatot azzal, hogy az elit, az unió és a multicégek ellen fordult.

Úgy fogalmazott, 2006 és 2010 között az MSZP "néma" párttá vált, a Fideszhez képest néha populistább, néha racionálisabb üzeneteket fogalmazott meg, ezek azonban nem álltak össze az emberek fejében egységes egésszé. Az MSZP igazi "csapdahelyzetbe" került, mert ha baloldali ígéreteket tesz, akkor a hozzájuk közel álló értelmiség "fanyalog", hogy intézkedéseik nem szakszerűek, ha pedig neoliberális, gazdaságpolitikai döntéseket hoznak, akkor a párthoz lazábban kötődők úgy érzik, hogy az MSZP semmit sem változott - fűzte hozzá.

Azért van különösen nehéz helyzetben az MSZP, mert a Fidesz baloldali jellegű, de populista politikát folytat, amivel magához vonzott olyan szavazókat, akik 2010-ben még a szocialistákra voksoltak - jelentette ki a párt elnöke.

Molnár Gyula azt is mondta, Orbán Viktor miniszterelnök rendszere "velejéig romlott, antidemokratikus, és egyértelműen olyan hatalmat épít, amely csak egy szűk kör számára jelent lehetőséget". Az Orbán-kormány gazdaságpolitikája téves, a jóléti állam háttérbe szorult - tette hozzá.

Az MSZP elnöke azt mondta: "Ha lehet párhuzamot vonni, nyilván a Fidesz ugyanazt a hibát követi el, mint amit 2006 után a szocialista párt követett el, és ugyanaz lesz egyébként a következménye, de ha ennél sokkal szigorúbb lennék, akkor még inkább az 1945 utáni Magyar Kommunista Párt hibáit követi el, meg a Magyar Dolgozók Pártjának a hibáját, tehát akkor, amikor államosít, amikor a külföldi tőkét megpróbálja nehéz helyzetbe hozni, amikor a sajtószabadságot korlátozza, amikor agyonadóztat mindenfajta dolgot csak azért, hogy finanszírozni tudja azokat a réseket, amiket ő maga keletkeztet egyébként a rossz gazdaságpolitika miatt."

Címlapról ajánljuk
Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Egy korszak ér véget a média világában a világ egyik legbefolyásosabb médiacézárja, Rupert Murdoch távozásával, ami új ajtót nyithat meg Donald Trump előtt. A jobboldali beállítottságú, ausztrál származású Murdochot a baloldalon sokan mefisztói figurának tartották. A Fox News és a News Corporation tulajdonosaként ugyanis példátlan befolyása volt a fontosabb angol nyelvű országok politikájára.

Orbán Viktor: ha így marad, beavatkozunk az üzemanyagárakba

A miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődött a parlamenti ősz. Szónoklatára az ellenzéki képviselők reagálnak, majd Orbán Viktort megilleti a viszonválasz joga. Tartson velünk az ősz első szócsatáján.
VIDEÓ
Pluszba lendült Amerika, pedig 16 éve nem volt ilyen magas a hosszú kötvényhozam

Pluszba lendült Amerika, pedig 16 éve nem volt ilyen magas a hosszú kötvényhozam

Ázsiában felemás hangulatban telt hétfőn reggel a kereskedés, ezt követően Európában 1% körüli esés alakult ki a vezető tőzsdéken, miután ismételten baljós adatok érkeztek a német gazdaságból. Amerikában viszont az enyhe kezdeti mínuszok után mindhárom vezető index pluszba lendült zárásra, noha a 10 éves amerikai kötvényhozam 4,5% fölé ugrott, ahol utoljára 16 évvel ezelőtt járt. A befektetőket a jelek szerint az sem nyugtalanítja, hogy nem tudni, hova fut ki a kormányzati leállással fenyegető helyzet, ami miatt a Moody's is figyelmeztetést adott ki. A múlt heti esést követően kisebb pluszban nyitotta a napot a magyar tőzsde és emelkedéssel próbálkozik az OTP is, a lendület azonban a nyitást követően hamar elfogyott, a bank papírjai pedig közel 2 hónapja látott mélypontra estek. Ezt követően azonban ismét pluszban van az OTP.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×