eur:
392.23
usd:
365.31
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Visszaemelte a befektetési ajánlású kategóriába a magyar besorolást a Standard & Poor's - a nap hírei

Sikertelennek minősítette az unió pozsonyi csúcstalálkozóját a magyar kormányfő. Lengyelország összesen 50 határőrt és rendőrt küld Magyarországra.

A miniszterelnök szerint Magyarország felminősítése mögött a magyar emberek több éven át tartó munkája áll. Orbán Viktor azzal összefüggésben jelentette ki ezt, hogy a Standard & Poor's visszaemelte a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadós-besorolást. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter közölte: a felminősítést a piac már régen beárazta.

Sikertelennek minősítette az unió pozsonyi csúcstalálkozóját a magyar kormányfő olyan szempontból, hogy nem sikerült megváltoztatni Brüsszel bevándorlás-politikáját. Orbán Viktor a szlovák fővárosban tartott informális megbeszélés után kifogásolta, hogy a tagállamok vezetői többet beszéltek a menedékkérők szétosztásának gyorsításáról, mint a migránsok megállításáról a schengeni övezet határán. A miniszterelnök sikernek nevezte ugyanakkor, hogy döntés született Bulgária támogatásáról, mivel egyre nagyobb a nyomás a bolgár-török határon, és a védekezés költségei jelentősek. Beata Szydlo lengyel miniszterelnök azt mondta: az európai vezetők egyetértettek abban, hogy változtatni kell a migrációs politikán, hogy előtérbe kell helyezni a válság külső kezelését, és növelni kell a segítséget a konfliktusok sújtotta térségekben.

Lengyelország összesen 50 határőrt és rendőrt küld Magyarországra, a szerbiai határszakaszra - értesült a lengyel közszolgálati televízió hírcsatornája. A missziót hétfőn a lengyel belügyminiszter jelentette be, de akkor még nem mondott pontos létszámot.

Lehetőséget lát a Brexit miatt Nagy-Britanniát elhagyó cégek Magyarországra hozatalában az Európai Néppárt parlamenti frakciójának alelnöke. Szájer József az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a magyar országgyűlés megfelelő jogszabályalkotással teheti könnyebbé az érintett vállalatok fogadását. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy mindeddig semmiféle jogi folyamat nem indult el az Európai Unióban az Egyesült Királyság kilépésével összefüggésben.

A banki hitelezés mellett meg kell teremteni a vállalatok alternatív finanszírozási lehetőségeit, amelyben a tőzsdének fontos szerepe van - jelentette ki a pénzügyekért felelős államtitkár. Hornung Ágnes a kecskeméti Közgazdász Vándorgyűlésen elmondta: az elmúlt időszakban több olyan intézkedés is született, amely a tőkepiac fejlesztését szolgálta, így a többi között egyszerűsítették a társaságok papírjainak nyilvános forgalomba hozatalára vonatkozó szabályokat. Balog Ádám, az MKB Bank vezérigazgatója azt emelte ki, hogy a pénzintézet részvényeit várhatóan 2019 végéig bevezetik a tőzsdére.

Összesen 129 millió forinttal járult hozzá Magyarország a korrupció elleni világméretű küzdelemhez - közölte a számvevőszékek világszervezete. A pénz segíti a korrupciós kockázatok mérséklését a programban részt vevő, többségében afrikai, ázsiai, karibi országokban. A korrupcióellenes program teljes költségvetése megközelítőleg 800 ezer dollár, a magyar támogatás ennek több mint a felét teszi ki.

Nem találta összeférhetetlennek a Nemzeti Választási Bizottság a testület elnökének más tisztségeit. Az NVB-hez Nemény András, az MSZP alelnöke fordult, mert szerinte Patyi András kormány alá rendelt szervezetekben végez munkát azzal, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora, az Államreform Bizottság elnöke, továbbá a Közigazgatási Perjogi Kodifikációs Bizottság elnöke. Az NVB azzal indokolta elutasító határozatát, hogy Patyi András nincs központi államigazgatási vagy egyéb közigazgatási szervvel munkaviszonyban, mert sem az egyetem, sem a másik két testület nem minősül annak.

Szeptember 26-a az első ajánlattételi határidő a 3-as metró rekonstrukciójához kapcsolódó autóbuszos tenderen - közölte a főpolgármester. Tarlós István elmondta: egy kikötés van a főváros részéről: az ajánlattételi határidő nem veszélyeztetheti a felújítás kezdetét, ami a tervek szerint jövő év február, március. A városvezető megismételte a héten az InfoRádió Aréna című műsorában tett kijelentését, amely szerint a munkálatoknak 2019 végéig be kell fejeződniük.

Mielőbbi amerikai állampolgárságot ígért az illegálisan az országban élőknek egy washingtoni rendezvényen a demokraták elnökjelöltje Hillary Clinton azt mondta: elnökké választása esetén hivatalba lépése után száz napon belül átfogó bevándorlási reformot terjeszt elő. Az eseményen felszólaló Barack Obama amerikai elnök nagyobb arányú bevándorlást szorgalmazott, hangsúlyozva, hogy Amerikában - az őslakosokat leszámítva - mindenki bevándorló.

Etnikai érvekre hivatkozva próbálta rávenni a román legfelső bíróságot Magyarország kiadatási kérelmének elutasítására a nyíregyházi lövöldözéssel gyanúsított román orvos ügyvédje. A bíróság szeptember 21-ére halasztotta a jogerős döntés kihirdetését. A Magyarországon dolgozó orvos a gyanú szerint augusztus 31-én Nyíregyházán rálőtt egy házaspárra, megölte az asszonyt, a férjét pedig életveszélyesen megsebesítette. A Kolozsváron elfogott férfi kiadatását jóváhagyta a kolozsvári ítélőtábla, a gyanúsított azonban fellebbezett a döntés ellen a legfelső bíróságon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×