eur:
393.85
usd:
364.76
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A nyugdíjasoknál épphogy vezet a Fidesz - közvéleménykutatás

A Fideszt kétszer annyian támogatják, mint a Jobbikot, az MSZP híveinek aránya csökkent szeptemberben – állapította meg a ZRI Závecz Research Intézet. Csekély a biztos pártválasztók csoportja.

Az elmúlt egy hónapban csak néhány kisebb, tendenciákba nem illeszkedő változás történt a pártok támogatottságában – derül ki a ZRI Závecz Research Intézet közvélemény-kutatásából. A Fidesz tábora 26 százalékos az egy hónappal ezelőtti 27 százalék után. A második helyen álló Jobbiknak feleakkora támogatottsága van, mint a kormánypártnak: 13 százalékon áll, akárcsak augusztusban. Az MSZP híveinek aránya az utóbbi hónapokban ingadozott, most 11-ről 9 százalékra csökkent. A DK és az LMP támogatottsága nem módosult, előbbié 5, utóbbié 3 százalékos. Az Együtt 2, a Liberálisok 1 százalékon állnak. A választópolgárok 37 százaléka távolságot tart a pártoktól.

A biztos pártválasztók csoportja valamivel több, mint a felnőtt lakosság egyharmadát foglalja magába, ezért a körükben mért adatok továbbra is tájékoztató jellegűek. Ebben az aktív és elkötelezett csoportban a Fidesz 45 százalékos, a Jobbik 19 százalékot ér el. A biztos szavazók 15 százaléka a szocialista párt híve, 9 százaléka pedig a DK elkötelezett támogatója. Az LMP-nek 5, az Együttnek 3, a Liberálisoknak 2 százalékos aktív szavazói tábora van.

A felmérésből kiderült, hogy a Jobbik nem minden rétegben előzi meg az MSZP-t. Az 50 évnél fiatalabbak között a Jobbik sokkal erősebb (15, illetve 6%), az ennél idősebbek között viszont lemarad az MSZP-től (9, illetve 14%). A baloldali pártnak több híve van az alapfokú végzettségűek körében (16 illetve 9%), míg a nemzeti radikálisok népszerűbbek a többi iskolázottsági csoportban (szakmunkás végzettségűek között 15-7; az érettségizetteknél 14-7, a diplomásoknál 13-6 a Jobbik-MSZP százalékos arányok). Budapesten azonos súlyt képviselnek (11-11 százalék), vidéken viszont nem: a Jobbik 13, az MSZP 9 százalékos.

A Fidesz nem csak összességében vezeti a rangsort, hanem minden társadalmi rétegben a legerősebb párt. A kormánypártnak a diplomások körében van a legnagyobb előnye (32 százalékos, a Jobbikot itt 12, az MSZP-t 6 százalék támogatja). A nyugdíjasok csoportjában érzékelhető a Fidesz leggyengébb pozíciója – 21 százalékosak, míg a szocialista párt mögé 18, a Jobbikhoz 7 százalékuk áll.

A pártok szavazóinak elkötelezettségét a részvételi hajlandósággal és az érzelmi azonosulással egyaránt bemutathatjuk. Legerősebb kötődéssel a Fidesz és a DK támogatói rendelkeznek. A kormánypárt híveinek 55, a Demokratikus Koalíció szimpatizánsainak 57 százaléka állítja, hogy biztosan részt venne egy mostani választáson. Az MSZP-sek és a Jobbikosok aktivitási szintje 47-47, az LMP-seké 45 százalékos. A saját párt iránti rokonszenv a Fidesz táborában rendkívül magas fokú: egy százfokú skálán 86 pont. Még ennél is erősebb a DK-sok elkötelezettsége, rokonszenvüket 91 ponttal fejezik ki. A szocialista szimpatizánsok a pártjukhoz fűződő érzelmeiket 75 ponttal érzékeltetik, az LMP és a Jobbik hívei pedig 73-73 ponttal.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×