eur:
393.42
usd:
368.86
bux:
65661.78
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Jövőre már együtt lehet anya és gyermeke a börtönben

Várhatóan jövő januártól a gyereküket is bevihetik a börtönbe az édesanyák, és a gyermek egyéves koráig együtt lehetnek a büntetés-végrehajtási intézetben. Jelenleg ugyanis csak azok a csecsemők lehetnek együtt édesanyjukkal, akik a börtönben születnek.

Jövő januártól akkor is lenne arra lehetősége az anyának, hogy a gyermekét egyéves koráig behozhassa a védőintézetbe, ha az elítélt a gyermekét nem a büntetés-végrehajtási körülmények között szüli meg – mondta a Büntetés- végrehajtás Országos Parancsnokságának szolgálati vezetője.

Bogotyán Róbert elmondta: tanulmányozva a nemzetközi trendet, az európai uniós szabályzókat, olyan lehetőségeket, pluszjogokat tudunk biztosítani a fogvatartottak számára, ami abszolút a reintegrációt segíti elő. Ennek tükrében, és az egyéb ellenőrző hatóságokkal egyeztetve küldtük el a javaslatot a minisztériumnak.

Ha minden jól megy, akkor januártól léphet életbe az új szabály – tette hozzá.

Jelenleg akkor lehet együtt anya és gyermeke a baba egyéves koráig, ha a fogvatartott a büntetés-végrehajtási intézetben szüli meg a gyermekét, ha ezt a fogvatartott szeretné, és nincsenek kizáró indokok.

„Nem lehetnek együtt, ha az édesanya egészségügyi állapota miatt nem alkalmas arra, hogy a gyermekét nevelje, nem akarja vállalni a gondozást, vagy bűncselekményt követett el a gyermeke sérelmére” - sorolta a kizáró okokat a szolgálatvezető.

Elmondta, hogy a börtön személyzete folyamatosan figyeli, hogy mi történik, gondozónők, orvosok, pszichológusok figyelik az édesanya viselkedését, reakcióit, tanulmányozzák a nevelési gyakorlatot, és segítik a gyermekgondozást.

„Nem vesszük figyelembe a végrehajtási fokozatot, vagyis teljesen mindegy, hogy az édesanya fegyház, börtön vagy fokház fokozatban tölti a büntetését, együtt lehet a kisbabájával egy védettebb környezetben” - közölte Bogotyán Róbert.

„A fogvatartottak életét alapvetően egy szigorú napirend határozza meg, ami az ő esetükben egészen más, mivel elsődlegesen a gyermek fejlődését figyelembe véve alakul” – hangsúlyozta.

„Nem úgy kell elképzelni a börtönkörülményeket, hogy mindenhol rácsok, fegyőrök állnak kényszerítőeszközökkel. Hanem képek vannak a falon, amelyek elősegítik a gyerekek fejlődését. Lehetőség van arra is, hogy egy külön napirend szerint a hozzátartozók bejöhessenek az intézetbe, és folyamatos lehet a kapcsolattartás” - vázolta a Büntetés- végrehajtás Országos Parancsnokságának szolgálati vezetője.

Közölte: a 18 ezer fogvatartottból 1300 a női elítéltek száma. Jelenleg négy olyan fogvatartott anyuka van, akik a kisgyermekükkel a Bács-Kiskun megyei intézetben együtt vannak, de egyszerre 13-nál több anya sohasem lehetett együtt a gyermekével a börtönökben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×