eur:
392.36
usd:
365.57
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Minden állami támogatást a Magyar Államkincstáron keresztül érkezik majd - a nap hírei

A főpolgármester szerint az állam miatt áll a 3-as metró felújítása. Olaszországban eddig 241 holttestet talált a polgári védelem a tegnapi földrengés romjai között.

A Magyar Államkincstár lehet jövő nyárra az egyedüli központi kifizetőhely - erősítette meg a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János szokásos kormányzati tájékoztatóján hangsúlyozta: az állampolgárok így minden állami támogatást és juttatást a szervezeten keresztül kaphatnak. A miniszter megerősítette: 20 százalékos létszámleépítés várható a háttérintézményeknél.

A kormány döntött arról is, hogy a földárverésből származó 270 milliárd forintos bevételt az államadósság csökkentésre fordítja. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: a kabinet jóváhagyta az e-számla bevezetését, ami Lázár János szerint a NAV-hoz bekötött pénztárgépek mellett a gazdaság kifehérítésének egyik fontos eszköze lehet.

Új szociális ellátási formára tesz javaslatot a kormány az idős, folyamatos ápolásra szoruló emberek számára és új ápolási kórházak is létesülnek az Emberi Erőforrások Minisztériumának javaslatai alapján.

A főpolgármester szerint az állam miatt áll a 3-as metró felújítása. Tarlós István a Hír TV-ben a Miniszterelnökséget vezető miniszter szavaira reagált, Lázár János azt mondta: kizárt, hogy az idén elkezdődjön a 3-as metró rekonstrukciója, mert még nem jelent meg a közbeszerzési pályázat, amelyet a fővárosnak kell kiírnia. Tarlós István beszélt arról is, hogy Magyarországon jelenleg jogszabály tiltja a dugódíj bevezetését. Ha pedig emiatt az Európai Unió megbünteti Magyarországot, akkor a bírság nagy részét az államnak kell kifizetnie. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatóján azt közölte: a kormány szándéka változatlan, nem szeretne dugódíjat.

Rekordösszegű bírságot szabott ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a Tigázra. A pontos összeget a szervezet csak a péntek délelőttre meghirdetett sajtótájékoztatón fogja elárulni. A hivatal júniusban indított hatósági eljárást a gázszolgáltatóval szemben a társaságnak az ügyfelekkel szemben, késedelmes fizetés esetén alkalmazott gyakorlata miatt. A hatóság szerint a Tigáz 33 ezer ügyféltől követelt jogtalanul mintegy 2 milliárd forintot.

Szeptemberben 5648 pótfelvételiző kezdheti meg tanulmányait a 8305 jelentkező közül. A most megjelent ponthatárok azonosak, vagy egyes esetekben magasabbak, mint az általános eljárásban megállapítottak. A felvettek száma alapján a legnépszerűbb szak a gazdálkodás és menedzsment, ezt követi a jogász, majd a kereskedelem és marketing szak. A beiratkozással kapcsolatos tudnivalókról a felsőoktatási intézmények küldenek majd értesítést szeptember első napjaiban.

A közoktatás színvonalának további csökkenésétől tart a következő tanévben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke. Mendrey László az InfoRádióban úgy vélte: bár a kormány igyekezett megnyugtatni a társadalmat, de a közoktatás átalakítását szorgalmazó szakmai javaslatok közül gyakorlatilag semmi nem valósult meg. Az érdekvédő átgondolatlannak tartja a szakképzés átalakítását is. Mendrey László ugyanakkor üdvözölte, hogy megszűnt a KLIK adóssága. Jónak tartja azt a rendeletmódosítást is, hogy a 7 évvel az öregségi nyugdíj előtt állókat átsorolják a pedagógus 2. kategóriába.

Magyarország továbbra is támogatja Szerbiát a migráció megfékezését célzó határvédelemben - jelentette ki a belügyminiszter. Pintér Sándor a vajdasági Hajdújáráson találkozott a szerb belügyi tárca vezetőjével. Azt mondta: Budapest kész arra, hogy a Bulgáriával és a Macedóniával közös határszakaszon is információkkal, határőrökkel és jogi tanácsokkal segítse a balkáni országot. Nebojsa Stefanovic felhívta a figyelmet arra, hogy a környező országok közül csak Magyarország fogad be bizonyos számú migránst.

Továbbra is eltérő Prága és Berlin álláspontja a migránsok kötelező kvóták szerinti, uniós elosztásáról. Erről a cseh kormányfő és a német kancellár beszélt prágai találkozója után. Angela Merkel úgy fogalmazott: bár vannak nézeteltérések, a legfontosabb a párbeszéd folytatása. A kancellár emlékeztetett arra, hogy a migráció a pénteki varsói visegrádi miniszterelnöki csúcstalálkozón lesz központi téma, ezen személyesen is részt vesz.

Az olasz polgári védelem jelentése szerint, eddig 241 holttestet találtak a szerda hajnali földrengés romjai között. Közülük 184-en Amatrice városában vesztették életüket. Az áldozatok azonosítása folyamatban van. 270 sérültet szállítottak kórházba, és eddig 215 túlélőt emeltek ki a törmelékek közül. A természeti csapásban 2.500 embernek semmisült meg az otthona. Közölték, hogy egyelőre nincs szükség Olaszország más részeiről és külföldről felajánlott segítségre, mivel az olasz polgári védelem önerőből képes kezelni a természeti katasztrófa utáni időszak első fázisát. A Richter skálán 6,2-es erősségű földmozgás a Rómától északkeletre fekvő Marche régióban okozta a legnagyobb pusztítást, de károkat jelentettek Umbria és Lazio régióból is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×