eur:
393.74
usd:
365.01
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Támadnak a méhek Budapesten

Rengeteg a méhrajzás Budapest belvárosában. A csapkodás, a kéz keltette légörvények és az erős illatok késztetik támadásra a rajzó méheket - mondta Boros Tibor méhész, méhrajbefogó szakember az InfoRádiónak.

„Rengeteg a méhrajzás és a legérintettebb Budapest belvárosa. Sok helyre riasztanak, napi 5-6 címre kell mennem. Különféle helyeken bukkannak fel a méhrajok: faágon, iskolában, szellőzőrendszerekben, társasházaknál, parkokban, játszótéren. Egy méhraj 10-15 ezres létszámú, és pánikot kelt, amikor felhőalakzatban rajzanak és valahová leszállnak” - mondta Boros Tibor méhész, méhrajbefogó szakember .

Hozzátette: a méhrajok életveszélyesek.

„A Kálvin-téren például biciklisek hajtottak bele rajzó méhekbe és összecsipkedték őket” - jegyezte meg.

Mint mondta, most elsősorban a méhek rajzanak, a darazsak tavasszal és nyár elején csak kis létszámban jelennek meg, ők ősz elején kezdenek fészket építeni.

„A darazsak gigantikus méretekben építenek fészket. A legnagyobb fészek, amit eddig irtottam, egy fél személyautónyi darab volt. A méhek rajzása minden évben durvább, amiben szerintem nagyban közrejátszik a klímaváltozás, illetve az, hogy ész nélkül vágják ki a fákat Budapesten” - fogalmazott a méhész.

Hogy miért épp a legzsúfoltabb környezetben rajzanak, erre a szakértő sem tudott válaszolni.

„Méhrajzás esetén nem szabad hadonászni, vagy bottal piszkálni és bántani őket, nem szabad rovarirtót sem használni, ők ugyanis a légörvényekre támadnak. Ha a kezünkkel legyintünk egyet, akkor a kezünk után kisebb légörvény keletkezik, erre is támadnak. Vonzzák és zavarják őket az erős illatok, a parfümök és dezodorok. Ha méhtámadás ér minket, nyugodtnak kell maradni, ennél többet nem lehet tenni” - hangsúlyozta Boros Tibor.

A méhész szerint elkallódott méhcsaládok is előfordulhatnak a rajzó méhek között, hiszen 6 kilométerig képes elrepülni egy méh.

„Ha van a közelben méhészet, lehetséges, hogy a méhek a kaptárból származnak. De fák odvaiból is jöhetnek olyan méhek, akik átteleltek tavalyról” - mondta Boros Tibor méhész, méhrajbefogó szakember az InfoRádiónak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Te is 8-tól 5-ig dolgozol? Könnyen lehet, hogy ez nagy gond

Te is 8-tól 5-ig dolgozol? Könnyen lehet, hogy ez nagy gond

A távmunka és a rugalmas munkavégzés egyre szélesebb körű elterjedésével egy új kifejezés, a chronoworking is megjelent a munka világában, ami lényegében azt írja le, hogy az adott munkavállaló – amennyiben lehetősége van rá – munkaidejét a bioritmusához igazítja (legyen szó korán kelő pacsirtákról vagy éjszakai baglyokról), vagyis olyan napszakban dolgozik, amikor energiaszintje és koncentrációs képessége arra a legmegfelelőbb. A chronoworking lehetőségének biztosítása a munkáltatónak is megéri, hiszen a bioritmusának legjobban megfelelő időszakban dolgozó munkavállaló produktívabban látja el feladatát.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×