INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Támadnak a méhek Budapesten

InfoRádió
Rengeteg a méhrajzás Budapest belvárosában. A csapkodás, a kéz keltette légörvények és az erős illatok késztetik támadásra a rajzó méheket - mondta Boros Tibor méhész, méhrajbefogó szakember az InfoRádiónak.

„Rengeteg a méhrajzás és a legérintettebb Budapest belvárosa. Sok helyre riasztanak, napi 5-6 címre kell mennem. Különféle helyeken bukkannak fel a méhrajok: faágon, iskolában, szellőzőrendszerekben, társasházaknál, parkokban, játszótéren. Egy méhraj 10-15 ezres létszámú, és pánikot kelt, amikor felhőalakzatban rajzanak és valahová leszállnak” - mondta Boros Tibor méhész, méhrajbefogó szakember .

Hozzátette: a méhrajok életveszélyesek.

„A Kálvin-téren például biciklisek hajtottak bele rajzó méhekbe és összecsipkedték őket” - jegyezte meg.

Mint mondta, most elsősorban a méhek rajzanak, a darazsak tavasszal és nyár elején csak kis létszámban jelennek meg, ők ősz elején kezdenek fészket építeni.

„A darazsak gigantikus méretekben építenek fészket. A legnagyobb fészek, amit eddig irtottam, egy fél személyautónyi darab volt. A méhek rajzása minden évben durvább, amiben szerintem nagyban közrejátszik a klímaváltozás, illetve az, hogy ész nélkül vágják ki a fákat Budapesten” - fogalmazott a méhész.

Hogy miért épp a legzsúfoltabb környezetben rajzanak, erre a szakértő sem tudott válaszolni.

„Méhrajzás esetén nem szabad hadonászni, vagy bottal piszkálni és bántani őket, nem szabad rovarirtót sem használni, ők ugyanis a légörvényekre támadnak. Ha a kezünkkel legyintünk egyet, akkor a kezünk után kisebb légörvény keletkezik, erre is támadnak. Vonzzák és zavarják őket az erős illatok, a parfümök és dezodorok. Ha méhtámadás ér minket, nyugodtnak kell maradni, ennél többet nem lehet tenni” - hangsúlyozta Boros Tibor.

A méhész szerint elkallódott méhcsaládok is előfordulhatnak a rajzó méhek között, hiszen 6 kilométerig képes elrepülni egy méh.

„Ha van a közelben méhészet, lehetséges, hogy a méhek a kaptárból származnak. De fák odvaiból is jöhetnek olyan méhek, akik átteleltek tavalyról” - mondta Boros Tibor méhész, méhrajbefogó szakember az InfoRádiónak.


A címlapról ajánljuk