eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Megduplázódott az eltűnt gyerekek száma

A kísérő nélküli, menekült fiatalok miatt az elmúlt évben megduplázódott Magyarországon az eltűnt gyerekek száma. Vasárnap 13 városban, 50 koncerttel zajlik az Ezer lámpás éjszakája kampányrendezvény, amely az eltűnt gyermekek sorsára hívja fel a figyelmet.

Németh Ágnes, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője a társadalom közös felelősségére hívta fel a figyelmet.

„A május eleji adatok szerint több mint 3700 aktív és hatályos fiatalkorúak utáni körözésünk van. Ebből közel 3000 kísérő nélküli migráns, tehát külföldi állampolgár. Mindaddig, amíg nem kapunk külföldi hatóságoktól jelzést arra vonatkozólag, hogy ők is rendeltek el ilyen körözést, nekünk az ilyen körözéseket fenn kell tartanunk” - mondta Németh Ágnes, az ORFK bűnmegelőzési osztályának vezetője.

Hozzátette: majdnem megduplázódott a fiatalkorúak eltűnésének száma. 2013-ban összesen 9 ezer esetben rendeltek el fiatalkorú eltűnésben eljárást, ez a szám 2015-ben már több mint 16 ezer volt.

„Az eltűnt magyar gyerekek között gyakoriak az intézeti gyerekek. Az intézeti gyerekekben van egyfajta szabadságvágy és szeretet iránti vágy és odakint próbálják megkeresni, amit az intézet falai között nem kaptak meg” - fogalmazott az ORFK bűnmegelőzési osztályának vezetője.

Németh Ágnes elmondta, hogy az eltűnések másik oka olyan iskolai probléma lehet, amelyet a gyerekek nem mernek elmondani a szülőknek.

„Előfordulhat, hogy a társai zaklatják és a gyerek nem lát más megoldást arra, hogy ebből a problémából kikerüljön, ezért kilép belőle” - fűzte hozzá Németh Ágnes.

A bűnmegelőzési osztály vezetője azt is elmondta, hogy a családokból eltűnt gyerekek 90 százalékát 1-2 napon belül megtalálják, de az intézeti gyerekek egymást is kiképzik arra, hogyan lehet jól eltűnni a hatóságok szeme elől.

„A felnőtt társadalom felelőssége, hogy ezek a gyerekek biztonságban érezzék magukat és szeretetet kapjanak. Az Ezer lámpás éjszakáját is azért rendezzük meg, hogy felhívjuk a figyelmet mindannyiunk felelősségére. Ez nemcsak az iskola, a szülők vagy a rendőrség felelőssége, mindenkinek jut a tortából egy kis szelet. Minden gyereknek szüksége van egy olyan felnőttre, akihez fordulhat, ha bajba kerül” - hangsúlyozta Németh Ágnes, az ORFK bűnmegelőzési osztályának vezetője az InfoRádiónak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×