eur:
390.3
usd:
364.42
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A gyorsan felszívódó szénhidrát vagy a zsír hízlal jobban?

Angliában éles vita bontakozott ki a táplálkozástudományi szakemberek között miután egy tanulmány a zsírfogyasztás előnyeit ecseteli. Kardiológusok, szakorvosok hívták fel a figyelmet a telített zsírok káros hatásaira, és elítélik a tudományosan kevéssé alátámasztott elméletet.

A gyorsan felszívódó szénhidrátok csökkentése a legfőbb feladat diéta idején – véli a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság elnöke. Pados Gyula szerint a tanulmányok azt mutatják, hogy azonos kalóriabevitel mellett a szénhidrát-tartalom csökkentésével komolyabb eredményeket lehet elérni, mint a zsírbevitel visszaszorításával.

A diétához a zsír, és szénhidrát-fogyasztás mérséklésére elengedhetetlenül szükség van. A diétás áruként forgalomba hozott élelmiszerekre ma már szigorú előírások vonatkoznak, nem lehet akármit ráírni a csomagolásra – hangsúlyozta dr. Pleva György, a NÉBIH élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója.

„Amennyiben bármilyen különleges jelölést szeretne feltüntetni az előállító, akkor kötelező feltüntetni a komplett tápértékjelölést, ami egyébként idén december 13-tól minden élelmiszeren kötelező lesz az általános élelmiszer-jelölési szabályok szerint is.”

A csomagoláson tehát érdemes megnézni a kalória, szénhidrát- és zsírtartalmat. Dr. Pleva György hangsúlyozta: ellenőrzési tapasztalataik azt mutatják, hogy a gyártók pontosságra törekszenek ezeknél a jelöléseknél. Az uniós előírások pedig szigorú korlátokat szabnak például a light felirat használatával kapcsolatban is.

„A csökkentett kategóriában annyi az előírás, hogy ennek legalább 30 százalékkal kevesebbet kell tartalmaznia abból a tápanyag-összetevőből, amire ez vonatkozik.”

Ha a pultból vásárolunk valamilyen terméket: pékárut, felvágottat – akkor is rákérdezhetünk a tápanyag-tartalomra, az előírások értelmében minden üzletben kell lennie egy felelősnek, aki erről pontos felvilágosítást adhat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×