eur:
394.31
usd:
370.34
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Uber-vita az Országgyűlésben

A kormánypártok a tüntető taxisok mellé álltak az Uber ellenében, az ellenzéki frakciók szerint azonban elhibázott a módosítási javaslat. Az Uber betiltásáról kezdett parlamenti vitáról bővebben csütörtök este fél 8-tól, az InfoRádió Parlamenti Patkó című magazinjában hallhatnak.

Előterjesztői expozéjában Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára aláhúzta, hogy az javaslat a legálisan dolgozó, adófizető taxisok érdekében kezdeményezi az eddigieknél is keményebb szankciók bevezetését.

"Az előírásokat szándékosan figyelmen kívül hagyó és ezzel jogosulatlan versenyelőnyhöz jutó vállalkozásoknak nincs helye a taxiszolgáltatások piacán."

Az előterjesztés értelmében a hatóságok blokkolhatnák az Uber vagy a hasonló szolgáltatást nyújtó alkalmazások honlapját, 9 büntetőponttal, majd újabb jogsértés esetén jogosítványuk fél éves bevonásával sújthatnák az engedély nélküli sofőröket, továbbá a jogellenes tevékenységre használt személygépkocsit elsőként hat hónapra, majd – újabb eset nyomán – akár három évre is kivonhatnák a forgalomból.

László Tamás, a Fidesz vezérszónoka reményét fejezte ki, hogy a módosítás után elindulhat a személy-fuvarozási piac, az innovációra jóval nyitottabb reneszánsza.

"A törvény érvényesíti az egyenlő felek között történő fair verseny elvét. Mindazonáltal a fenti elv rögzítése nem hitelteleníti a tényt, hogy maga az Uber vagy a hozzá hasonló elven működő szolgáltatások, mint szolgáltatás versenytársait megelőzheti mind mentalitásban, mind átláthatóságban, mind az utasokhoz való hozzáállásban, mind a technológiai fejlettségben."

Tóth Bertalan, az MSZP részéről azonban úgy látta, hogy a helyzet megfelelő szabályozására, nem az újítások betiltására volna szükség.

"Az, hogy ezekre a problémákra az a megoldás, hogy betiltjuk és ellehetetlenítjük és blokkoljuk a weboldalt, ez elfogadhatatlan."

A jobbikos Staudt Gábor maga is rossz válasznak tartotta az előterjesztést a kialakult helyzetre.

"Így ebben a formában bár egyet tudunk érteni nagyon sok probléma-felvetéssel de csak tartózkodni tudunk."

Schmuck Erzsébet, az LMP vezérszónoka úgy vélte, hogy a kabinet képtelen felfogni a mai világot.

"Nem a taxisok monopóliumának védelmére volna szükség, hanem egy olyan szabályozásra, ami kikényszeríti az Uber adózását de kihasználja annak innovációs és társadalmi hasznát."

A frakció nélküli kis-pártok közül a Demokratikus Koalíció szerint tisztességes szabályozással kellene megoldani a taxisok és az Uber vitáját, az Együtt engedélyezné az Uber működését, hogy az utasok dönthessék el mivel akarnak közlekedni, a PM ostoba lépésnek tartotta az Uber betiltását, a liberálisok pedig az alkalmazás legalizálását szorgalmazták.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×