eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Pünkösd, Csíkszereda, migránsok és Ferenc pápa - a nap hírei

Lelki megújulást szorgalmazott Ferenc pápa a pünkösdi misén. Az irgalmasság fontosságára hívta fel a figyelmet az esztergom-budapesti érsek. A méltóságról beszélt a köztársasági elnök Csíkszeredában Márton Áron erdélyi püspök szobrának avatásán

Lelki megújulást szorgalmazott Ferenc pápa a kortárs emberiség lelki magányával szemben a Szent Péter-bazilikában bemutatott pünkösdi misén. A katolikus egyházfő a keresztényekért, a bajban levő családokért és közösségekért imádkozott. A hívőkkel teli Szent Péter-bazilika főoltárán bemutatott misén a kúria legidősebb papjai koncelebráltak Ferenc pápával.

Az irgalmasság és a szeretet fontosságára hívta fel a figyelmet a pünkösdvasárnapi szentmisén az esztergom-budapesti érsek. Erdő Péter bíboros, prímás az esztergomi bazilikában azt mondta: az irgalmasság cselekedetei olyan ajándékok, amelyek az igazságosság alapján nem járnának senkinek. Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke igehirdetésében kiemelte: aki Isten nélkül él, mindig félelemben él. Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke a Deák téri evangélikus templomban arról beszélt: a szentlélek Jézus szószólója és tolmácsa.

Négyszer annyian utaznak el pihenni pünkösdkor, mint egy átlagos hosszú hétvégén - mondta a szallas.hu ügyvezetője. Szigetvári József az M1-en közölte: a tavalyi számokkal összehasonlítva az idén 20 százalékkal többen foglaltak le szállást és utaztak el pihenni a pünkösdi időszakban. Ilyenkor elsősorban a fürdővárosokat keresi a lakosság, illetve kiemelkedő az érdeklődés az úgynevezett programturizmus iránti is. A SZÉP-kártya is hozzájárul a szakértő szerint a belföldi adatok növekedéséhez, hiszen pünkösdkor minden negyedik foglalás ennek a terhére történt. Az utazók a hosszú hétvégén jellemzően két napot töltenek távol otthonuktól, és átlagosan 40 ezer forintot költenek.

A hazaszeretetről és a méltóságról beszélt Áder János köztársasági elnök Csíkszeredában Márton Áron erdélyi püspök szobrának avatásán. A gyulafehérvári római katolikus főegyházmegyét 1939 és 1980 között vezető Márton Áron 1944-ben felemelte szavát a zsidók deportálása ellen, amiért 1999-ben a jeruzsálemi Jad Vasem intézet a Világ Igaza címet adományozta neki. A kommunista hatalommal szembeni ellenállás miatt 1951-ben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, majd 1955-ben nemzetközi nyomásra szabadon bocsátották.

Egyre inkább csökken a Törökországból a görög égei-tengeri szigetekre érkező migránsok száma, tengeren keresztül nem érkeztek menekültek. A görög-török szárazföldi határon a rendőrök 57 embert vettek őrizetbe A hét eleje és szombat reggel között 332 menekültet regisztráltak a hatóságok. Februárban naponta átlagosan 2000 migráns érkezett a görög szigetekre, márciusban ez a szám naponta 900-ra csökkent.

Többezren vettek részt a felső-ausztriai Mauthausenben az egykori náci német koncentrációs tábor felszabadulásának 71. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen. Willi Mernyi, a ceremóniát szervező bizottság elnöke emlékeztetett arra, hogy a koncentrációs táborokban a túléléshez nélkülözhetetlen volt a szolidaritás. A megemlékezésen jelen volt Heinz Fischer államfő. Reinhold Mitterlehner ügyvezető kancellár közleményében az élő emlékezés kultúrája, az emberi jogok és a tolerancia szükségességéről szólt.

Továbbra is ellenzi a közel-keleti francia békekezdeményezést az izraeli miniszterelnök. Erről tájékoztatta Benjámin Netanjahu Jeruzsálemben a francia külügyminisztert. Párizs az izraeli kormányfő véleménye ellenére folytatja a nemzetközi békekonferencia előkészítését a két népnek két államot tervező megoldásáért. A franciák úgy vélik, hogy a nagyhatalmak közreműködésével az év végéig sikerülhet újraindítani a két éve megszakadt közvetlen palesztin-izraeli tárgyalásokat.

Aggódik a riói olimpiára ígért új metróvonal teljes átadásának csúszása miatt az Olimpiai Bizottság. A brazil közlekedési miniszter szombaton erősítette meg: az első időszakban csak a sportolók, a belépőjeggyel rendelkező látogatók és a sportszakemberek utazhatnak a metróvonalon Rio de Janeiróban, teljesen csak szeptemberre készül el. A vonal 16 kilométeres meghosszabbításának teljes egészében működnie kellett volna az augusztus 5-én kezdődő olimpia idejére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×