INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Szijjártó: "kőkeményen megmondjuk Brüsszelnek az álláspontunkat"

InfoRádió / MTI
A kormány bízik abban, hogy a népszavazáson egyértelmű felhatalmazást fog kapni arra, milyen álláspontot képviseljen a kényszerbetelepítési kvótával kapcsolatban. Nem nyomást akarnak gyakorolni Brüsszelre, hanem világos politikai álláspontot fognak közölni - mondta a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten újságíróknak.

Szijjártó Péter a magyar kormány és a BT magyarországi szolgáltatóközpontja közötti stratégiai együttműködési megállapodás aláírása után nyilatkozott erről a sajtónak. Mint mondta, úgy tűnik, más országokban a politikai elit vindikálja magának a jogot, hogy maga döntsön Európa jövőjéről.

Hangsúlyozta, minősíthetetlen magatartásnak tartja az Európai Bizottság részéről, hogy pénzbüntetést alkalmazna azon országokkal szemben, amelyek másként gondolkodnak, mint a brüsszeli intézmények. "Ez teljes mértékben európaiatlan magatartás, amit visszautasítunk és mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy az ilyen politikai megoldások a jövőben ne képezzék a döntéshozatal gerincét" - jelentette ki.

Megjegyezte, Magyarország eurómilliókat költött eddig arra, hogy a schengeni zóna tagországai közül egyetlenként határán megállítsa a bevándorlók özönét, egyedül vette komolyan schengeni kötelezettségét, a közös európai szabályok betartását. Eközben a három másik visegrádi országot - Csehországot, Szlovákiát és Lengyelországot - kivéve senki nem kérdezte meg, miben lehetnek Magyarországgal szolidárisak - fűzte hozzá, hangsúlyozva: ezért "ha szolidaritásról beszélünk, a brüsszeli intézmények az utolsók, akik minket e téren bírálhatnak".

A miniszter szerint Magyarország nem nyomást akar gyakorolni Brüsszelre, ellenkezőleg, Brüsszel gyakorol nyomást a tagországokra. "Magyarország szuverén ország, tehát nem kell nyomást gyakorolnunk, az Európai Bizottságnak világosan meg kell mondani az álláspontunkat, és kőkeményen, világosan meg is fogjuk mondani, erre mindenki számíthat" - fogalmazott Szijjártó Péter.

A címlapról ajánljuk