INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Még mindig homály fedi az uniós kártyák sorsát

Infostart / InfoRádió
Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár átszervezése miatt nem lesz fennakadás a TAJ-kártyák, illetve az Európai Egészségbiztosítási Kártyák kiadásában - ígéri az OEP. Egyelőre az egészségbiztosító sem tud többet az átalakításról a sajtóban megjelent híreknél.

A kormány még május elején döntött az Országos Egészségbiztosítási Pénztár átszervezéséről. A miniszterelnökséget vezető miniszter akkor azt közölte, hogy a kormányhatározat már elkészült, a miniszterelnök azonban még egyeztet a kérdésről.

Lázár János azt is elmondta, hogy meg fognak bízni egy magas beosztású szakértőt, hogy az egészségbiztosítási pénztár feladatait szétválassza a Magyar Államkincstár és az Emberi Erőforrások Minisztériuma között.

Lázár János szokásos, csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, már kiválasztották azt a személyt, aki elvégzi ezt a feladatot és a határidőt is kijelölték.

„Ennek a rendszernek a megerősítésére és az OEP egy részének az államkincstárba integrálására egy megfelelően alkalmas személyt fog a miniszterelnök felkérni, aki az OEP és az államkincstár átalakítását le fogja vezényelni. A személyt lényegében kiválasztottuk. Várhatóan 2017. január 1-jével helyettes államtitkári szintre kell az OEP-et beállítani” - közölte Lázár.

A miniszterelnökséget vezető miniszter a feladatok elosztásáról is beszélt.

„Abban szakmai konszenzus teremthető, hogy a magyar államnak legyen egy kifizetési pontja, ügynöksége: a Magyar Államkincstár. A Magyar Államkincstár legyen fölfejlesztve, minden természetbeni juttatás, támogatás azon keresztül legyen kifizetve. Az OEP minimális része megy a kormányhivatalokba, ami hatósági feladatokat jelent, jelentős része pedig a minisztériumba” - jelezte a miniszter.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár sajtóosztályán egyelőre nem tudtak többet a médiában megjelent híreknél. Közölték, miután semmilyen információjuk nincsen, azt sem tudják megmondani, hogyan fog történni a jövőben a TAJ-kártyák kiadása, megújítása, illetve a háromévente lejáró Európai Egészségbiztosítási Kártyák kiadása és megújítása. Azt azonban közölték, fennakadás nem lehet a rendszerben. A most, illetve a közeljövőben esedékes állampolgári ügyeket a konkrét döntések megszületéséig az eddigi eljárásoknak megfelelően továbbra is elvégzik.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának sajtóosztályán szintén a csütörtöki kormányinfón elhangzottakra hivatkoztak.

Kapcsolódó hang

Az érintettek még nem tudják, hogy alakul át az OEP
 


A címlapról ajánljuk