eur:
394.33
usd:
370.16
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla

Még mindig homály fedi az uniós kártyák sorsát

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár átszervezése miatt nem lesz fennakadás a TAJ-kártyák, illetve az Európai Egészségbiztosítási Kártyák kiadásában - ígéri az OEP. Egyelőre az egészségbiztosító sem tud többet az átalakításról a sajtóban megjelent híreknél.

A kormány még május elején döntött az Országos Egészségbiztosítási Pénztár átszervezéséről. A miniszterelnökséget vezető miniszter akkor azt közölte, hogy a kormányhatározat már elkészült, a miniszterelnök azonban még egyeztet a kérdésről.

Lázár János azt is elmondta, hogy meg fognak bízni egy magas beosztású szakértőt, hogy az egészségbiztosítási pénztár feladatait szétválassza a Magyar Államkincstár és az Emberi Erőforrások Minisztériuma között.

Lázár János szokásos, csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, már kiválasztották azt a személyt, aki elvégzi ezt a feladatot és a határidőt is kijelölték.

„Ennek a rendszernek a megerősítésére és az OEP egy részének az államkincstárba integrálására egy megfelelően alkalmas személyt fog a miniszterelnök felkérni, aki az OEP és az államkincstár átalakítását le fogja vezényelni. A személyt lényegében kiválasztottuk. Várhatóan 2017. január 1-jével helyettes államtitkári szintre kell az OEP-et beállítani” - közölte Lázár.

A miniszterelnökséget vezető miniszter a feladatok elosztásáról is beszélt.

„Abban szakmai konszenzus teremthető, hogy a magyar államnak legyen egy kifizetési pontja, ügynöksége: a Magyar Államkincstár. A Magyar Államkincstár legyen fölfejlesztve, minden természetbeni juttatás, támogatás azon keresztül legyen kifizetve. Az OEP minimális része megy a kormányhivatalokba, ami hatósági feladatokat jelent, jelentős része pedig a minisztériumba” - jelezte a miniszter.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár sajtóosztályán egyelőre nem tudtak többet a médiában megjelent híreknél. Közölték, miután semmilyen információjuk nincsen, azt sem tudják megmondani, hogyan fog történni a jövőben a TAJ-kártyák kiadása, megújítása, illetve a háromévente lejáró Európai Egészségbiztosítási Kártyák kiadása és megújítása. Azt azonban közölték, fennakadás nem lehet a rendszerben. A most, illetve a közeljövőben esedékes állampolgári ügyeket a konkrét döntések megszületéséig az eddigi eljárásoknak megfelelően továbbra is elvégzik.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának sajtóosztályán szintén a csütörtöki kormányinfón elhangzottakra hivatkoztak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×