eur:
394.25
usd:
370.79
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Megnyomták a ceruzát a Széll Kálmán téren? - lapszemle

Meglepő tételekre bukkant a Népszabadság a Széll Kálmán tér felújításának elszámolása kapcsán. Radikálisan csökkent a hazai cégek és magánszemélyek köztartozása – erről számol be a Magyar Idők.

A Népszabadság arról ír, hogy esetenként akár négyszázszoros eltérés is mutatkozott a Széll Kálmán tér átépítését végző konzorcium számláján szereplő összeg és a teljesítést igazoló mérnökök által jóváhagyott ár között. A lap igen csak meglepő tételekre bukkant az elszámolásban az Index által kiperelt és nyilvánosságra hozott számlák alapján. Majdnem 2,4 milliárd forintot fizettek például egy diszpécser asztal bontásárért. A bazaltköves burkolat díja pedig 21 ezer forintba került négyzetméterenként.

Egy év alatt több mint háromszázmilliárd forinttal mérséklődött a hazai cégek és magánszemélyek köztartozása, az adósok száma pedig nagyjából százezerrel apadt – erről számol be a Magyar Idők. A magánszemélyek tartozása március végén 200 milliárd forint volt. A vállalatok közül csaknem 310 ezer működő cégtől 240 milliárd forintot, 120 ezer megszűnés előtt álló cégtől pedig 1800 milliárd forintot követel a hatóság.

A Magyar Nemzet arról közöl cikket, hogy szinte minden szabályt áthághattak a hortobágyi legelők bérbeadásakor. Olyan pályázó is legelőhöz jutott például, aki csak papíron tudott jószágot felmutatni, de egyéb szabálytalanságok is előfordultak. Feljelentést egyelőre sem a Kehi, sem a minisztérium nem tett, így most egy magánszemély beadványa alapján nyomoz az ügyben a Nemzeti Nyomozóiroda szervezett bűnözés elleni főosztálya.

A Magyar Idők arról számol be, hogy legkésőbb a júniusi rendes ülésén dönthet a Fővárosi Közgyűlés az Alstom-vizsgálóbizottság felállításáról. A Demszky Gábor főpolgármestersége idején, 2006-ban kötött a metrókocsik szállításáról szóló korrupciógyanús szerződéseket december 31-ig nézné át a testület. A főváros önkormányzati és rendészeti tanácsnoka szerint sem a külföldön, sem a Magyarországon zajló nyomozás nem korlátozza a bizottság felállítását.

Három hónap alatt mindössze ötszáz közmunkás igényelt elhelyezkedési juttatást – tudta meg a Magyar Nemzet. Ez azt jelenti, hogy a több mint 220 ezer közfoglalkoztatottból csak ennyien találtak munkát közfoglalkoztatási szerződésük lejárta előtt a nyílt munkaerőpiacon. A kormány arra számított, hogy legalább 25-30 ezer közmunkás fog elhelyezkedni egy éven belül.

 A Népszabadság arról számol be, hogy az idei szezonban akár 30 millió forintjába is kerülhet Balatonmáriafürdőnek a település mentén a Balatonban felhalmozott iszap eltakarítása. A településen tegnap tartottak fórumot, és megállapították, hogy feltehetőleg a Balatonfenyvesen épített óriás moló lehet a felelős strandjaik eliszaposodásáért, illetve a nádasok pusztulásáért.

 A Napi.hu arról ír, hogy a cégek kedvezmények nélkül 108 milliárd forintot költöttek tévéreklámra áprilisban, ami 14 százalékkal többet az egy évvel ezelőttinél. A jelenség összefügg a vasárnapi boltzár feloldásával. A Nielsen adatai szerint a kereskedelem reklámfilmjei 52 százalékkal több nézőt értek el áprilisban, mint februárban. A vizsgálat TV-csatornák naponta átlag 21 500 reklámot sugároztak.

A Portfólió a nyaraló árakat hasonlítja össze itthon és a tengerpartokon. A cikk szerint bár a Balatonnál a tavalyi 20 százalékos emelkedés után 200 ezer forint per négyzetméter körül alakult az átlagos ingatlanár, és ez Siófokon és Balatonfüreden is csak ritkán ment 400 ezer forint fölé, addig az Adria partján 500-800 ezer forintos négyzetméterárakkal kell számolni.

Bár nem pártolja, de a legnépszerűbb puskázási megoldásokról közöl cikket a vizsgaidőszak közeledtével a Pénzcentrum. A "matekos" tárgyaknál a számológép a kiváló álcázási lehetőség, az UV fényes toll használata mellett pedig már az üdítős üvegek belső részében, sőt sebtapasz belsejében is találtak már puskát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×