eur:
394.01
usd:
369.97
bux:
65614.7
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Ezt akarja a kormány az oktatásban

A minőség javítását jelölte meg az oktatásban történő átalakítások céljaként Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján a szakképzés átalakításáról szólva közölte: céljuk az, hogy a szakgimnáziumok elvégzése után a diákok érettségi birtokában dönthessenek arról, hogy munkába állnak vagy továbbtanulnak.

A miniszter elmondta, azt szeretnék, hogy a magyar iskolarendszer Európa egyik legjobbja legyen. A gyerekeknek versenyképes tudásra van szükségük, ehhez át kell alakítani a jelenleg rossz iskolarendszert - tette hozzá. Megerősítette, hogy 2018 őszére felülvizsgálják a Nemzeti alaptantervet.

A kormány várhatóan támogatni fogja, hogy az állami intézményfenntartást úgy alakítsák át, hogy lesz egy a szaktárca alá rendelt, Klebelsberg elnevezésű oktatási központ, amely alatt 57 tankerületi központot alakítanak ki - közölte, hozzátéve: a tankerületi központok gyakorolják majd a fenntartói jogokat és működtetik az iskolákat; a tankerületi központok önálló költségvetési szervek lesznek, önállóan gazdálkodnak.

Változni fog az iskolaigazgatók jogköre is. Arra van egy javaslat - mondta -, hogy a tankerület vezetőjének kompetenciája a felmentésre és a kinevezésre terjedjen ki, a munkáltatói jogokat az iskolaigazgató gyakorolja, akinek gazdálkodási felelőssége is lesz bizonyos mértékben.

Lázár János szólt arról is, hogy a szakiskolákból szakközépiskolák, a szakközépiskolákból szakgimnáziumok lesznek. Az átalakítás okaként szintén a minőség javítását említette, valamint azt, hogy ma a szakközépiskola elvégzése után plusz egy évet kell tanulniuk a diákoknak OKJ-s képzésen, hogy munkába állhassanak.

A miniszter szerint a cél az, hogy a szakgimnázium elvégzésével, négy év alatt a diákok érettségit szerezzenek és megtanuljanak egy szakmát is. Megjegyezte, az átalakítást hároméves előkészítés előzte meg. Hozzátette: az átalakítás után a szakközépiskolákban tanul majd a gyerekek 20 százaléka, a szakgimnáziumokban 35-40 százalékuk, a gimnáziumokban a 30-35 százalékuk.

Lázár János a kormány döntését ismertetve közölte azt is: rövid időn belül - akár még az idén - betilthatnak egyes dohánytermékeket Magyarországon, és egységes csomagolást is bevezetnek. A tárcavezető az egészség védelmével, a dohányzók számának csökkentésével indokolta a lépést, amelyre azután nyílt lehetőség, hogy Magyarország az Egyesült Királyság mellett pert nyert a Philip Morrisszal szemben az Európai Bíróságon. Az egységes csomagolással a reklámozásnak akarják elejét venni- közölte. A tiltás pedig azokra a termékekre vonatkozna, amelyek gyümölcs-, fűszer- vagy gyógynövényadalékot, ízesítést tartalmaznak. A tiltott körbe tartoznak majd a mentolos cigaretták és a kapszulás dohánytermékek.

A minisztert megkérdezték a háttérintézmények átszervezéséről is. Kifejtette, hogy a jövő évi költségvetésben 32 milliárd forintos kiadáscsökkenéssel számolnak emiatt. Beszámolt arról is, hogy a kormányhivatalok létszámát csökkentik négyezerrel, ebből körülbelül háromezren átkerülnek a járási hivatalokhoz. Megjegyezte: arról van szó, hogy bizonyos elsőfokú eljárások átkerülnek a járási hivatalokhoz, ahol körülbelül 20 ezer ember dolgozik majd, köztük korábbi háttérintézményi dolgozók. Jelezte azt is, hogy a távozók lelépési pénzéről még nincs végleges döntés, a kormány mérlegeli, hogy kilépőket támogatja vagy a piaci munkaadókat az érintettek alkalmazása érdekében.

Kérdésre Lázár János elmondta azt is, hogy az egészségügyben jelentős béremelés lesz, a tárgyalások közel járnak a megállapodáshoz, a költségvetésben félre van téve erre egy összeg.

A miniszter elmondta, az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulója alkalmából nagyszabású, az ország polgárainak összefogására és emlékezésére épülő nemzeti programot indítanak. Az eseményeket még tervezik - jelezte, emlékeztetve arra, hogy Schmidt Mária kormánybiztos koordinálja az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékévét. Lázár János közölte: tavaly nagy volumenű felújítás volt a 301-es parcellában, idén látogatóközpont létesül ott, ami egymilliárd forintba kerül.

Szólt arról, hogy a miniszterelnök a Modern városok program keretében várhatóan a jövő héten Salgótarjánba látogat, és Szegedre is elmegy majd.

Lázár János a sajtótájékoztatón a kormány nevében gratulált a Bocuse d'Or budapesti kontinensdöntőjét megnyert magyar csapatnak, akik értékelése szerint példátlan eredményt értek el és "visszatették Magyarországot" a neki járó helyre az európai gasztrokultúrában.

Jelezte azt is: augusztusban ismét lesz kormánykonferencia.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×