INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 3. hétfő
Hermina

hírek

inforádió

belföld

unicef

gyermekpszichológus

A pszichológust is felháborította az UNICEF-kampányfilm

A pszichológust is felháborította az UNICEF-kampányfilm

Infostart / InfoRádió

Az InfoRádió által megkérdezett pszichológus szerint nincs jó hatása annak a reklámfilmnek, amelyet az UNICEF tett közzé a gyermekbántalmazások miatt. Gombos Bernadett szerint a gyerekek a film megnézése után továbbra is el fogják hallgatni ezeket az eseteket.

„Nincs jó hatással egy átlagos vagy bántalmazott gyerekre, de egy átlagos vagy bántalmazó felnőttre sem, ha ezt a filmet megnézik. Ez a film azt mutatja, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne, hogy a szülők bántják a gyerekeket, a gyerekek dolga és feladata pedig az, hogy erre felkészüljenek és ügyes fortélyokkal meg trükkökkel megvédjék magukat. Teljesen le vagyok döbbenve, ez borzasztó” - mondta Gombos Bernadett gyerekklinikai szakpszichológus az InfoRádiónak.

Hozzátette: a történet a filmben olyan nyugodtan hangzik el, mintha ez természetes lenne.

„Nem feltételezik, hogy mindenhol ez történik, de ahol igen, arról úgy lehet beszélni, mintha főztem volna egy adag paprikás krumplit. Nehezen találok szavakat, mert nagyon fel vagyok háborodva” - fogalmazott a gyerekpszichológus.

Gombos Bernadett szerint ha ezt a filmet megnézi egy kislány, akivel valami hasonló történik otthon, továbbra is, sőt még inkább azt gondolja, hogy erről nem kell szólni senkinek, hiszen ez természetes, ezeket a trükköket meg lehet tanulni és így megvédheti magát.

„Nem értem, hogy miért nem azt reklámozzuk, mit kell a bántalmazás ellen tenni és kihez lehet fordulni. A film után a gyerekek nem fognak szakemberhez fordulni. Úgy gondolom, ez a film pont fordítva sült el" - mondta Gombos Bernadett.

Hozzáfűzte: gyerekpszichológusként sok gyermekbántalmazásos esettel találkozik iskolákban és óvodákban, és nagyon nehéz megfogni egy ilyen ügyet úgy, hogy az valódi segítséget jelentsen.

"Nincsenek jól kidolgozott rendszerek, de személyesen bejáratott utak és elkötelezett emberek léteznek és akadnak sikertörténetek is, inkább azokat kellene bemutatni” - hangsúlyozta Gombos Bernadett gyerekklinikai szakpszichológus az InfoRádiónak.

Nem apaellenes az Unicef kampánya - véli a Beszélj róla! portál alapítója. A portált azért hozták létre, hogy őszintén beszéljenek a gyermekkori szexuális abúzusról. Pócs Balázs az InfoRádiónak elmondta: a nemzetközi statisztikák szerint is a gyermekkori szexuális erőszak elkövetői többségükben férfiak.

Az UNICEF a napokban jelentette meg provokatív kampányfilmjét, amelyben arra hívják fel a figyelmet, hogy mit tegyen egy gyerek, ha történetesen édesapja bántalmazná őt. A videóval kapcsolatban Gombos Bernadett gyermekpszichológus és Szaniszló Csaba, az Apák az Igazságért Egyesület vezetője is megszólalt. Valamennyi interjút megtalálnak cikkünk mellékletében kapcsolódó hanganyagként.

Kapcsolódó hang

A pszichológust is felháborította az UNICEF-kampányfilm
 
Az apa vagy az anya erőszakosabb a családban?
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018