eur:
392.51
usd:
365.96
bux:
66789.64
2024. április 25. csütörtök Márk

Megemlékezés, költségvetés – a nap hírei

A második világháború befejezésének 71. évfordulójára emlékezett több európai vezető. A 2017-es költségvetésről és az alaptörvény változtatásáról is tárgyal hétfőn kezdődő kéthetes ülésén a parlament. Megszűnt az osztrák határellenőrzés miatt kialakult több kilométeres torlódás Hegyeshalomnál.

A második világháborúban a náci Németország felett aratott győzelem 71. évfordulójára emlékezett több európai vezető. Francois Hollande francia államfő arra figyelmeztetett, hogy Európát jelenleg a széthullás fenyegeti. Werner Faymann osztrák kancellár minden olyan osztrákról megemlékezett, aki szembeszállt a nemzetiszocializmussal. Petro Porosenko ukrán elnök ismét az Ukrajna elleni orosz agressziót bírálta. Vlagyimir Putyin orosz elnök azt hangsúlyozta: nem szabad megengedni, hogy a történelmet újraírják és a múlt hibáit nem szabad megismételni. A Németország feltétel nélküli megadását rögzítő dokumentumot Berlinben 1945. május 8-án írták alá.

A különbségek helyett a közös pontok keresését emelte ki a Magyarország uniós csatlakozásának 12. évfordulója alkalmából tartott rendezvényen a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára. A Margitszigeten emellett az Európa-napra is emlékezve futóversenyt és egész napos fesztivált tartottak. Csepreghy Nándor arról beszélt: az Európai Unió közösségének attól függetlenül lehetnek tagjai, hogy mást és mást gondolnak Európa jövőjéről. Szanyi Tibor EP-képviselő hangsúlyozta: Európa napját annak idején azért hozták létre, hogy méltó módon emlékezzenek meg a második világháború befejezéséről.

A luxemburgi külügyminiszter szerint az Európai Unió végét jelentheti, ha uniós kérdéseket népszavazással döntenek el. Jean Asselborn az ARD német országos köztelevízió műsorában úgy vélte: ha Magyarország népszavazást tart a letelepedési kvóta ügyében, akkor talán más tagállamok is így tesznek, de nem fogadható el, hogy a szolidaritás megszűnjön az Európai Unióban. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úgy reagált: a magyar kormány éppen azért kezdeményezett népszavazást, hogy a magyar emberek saját maguk döntsenek a sorsukról és ne a luxemburgi külügyminiszter.

Nem a magyar kormány, hanem a terroristák keverik össze a migrációt és a terrorizmust - mondta egy német tv interjúban az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán a Deutsche Welle nemzetközi közszolgálati televízióban az ideiglenes technikai határzárról szólva kiemelte: Magyarországon az emberek nem szeretnek kerítés mögött élni, de a migrációs válság ügyében az európai uniós intézmények későn, vagy egyáltalán nem reagáltak.

Megszűnt a torlódás az M1-es autópályán, Hegyeshalomnál. Az osztrák rendőrök ellenőrzései miatt délutánra mintegy 13 kilométeres torlódás alakult ki az osztrák-magyar határon. **** A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság ezzel együtt továbbra is arra kéri a gépjárművezetőket, hogy indulás előtt tájékozódjanak a várakozási időről. Az osztrák rendőrök ismét szúrópróbaszerű ellenőrzéseket tartottak: elsősorban a zárt rakterű teherkocsikat nyittatták ki embercsempészeket és a határt illegálisan átlépőket keresve.

A 2017-es költségvetés, az adótörvények és az alaptörvény módosításának vitái kerülnek napirendre az Országgyűlés holnap (hét) kezdődő, kéthetes ülésén. A képviselők kedden módosíthatják a népszavazási törvényt, amely lehetővé tenné a párhuzamos aláírásgyűjtést az azonos témájú kérdésekben. Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter szerint a parlament akár már kedden elrendeli a kvótareferendumot, amelyet előreláthatólag szeptemberben vagy október első napjaiban lehet majd megtartani. Döntés várható a belügyminiszter migrációval összefüggő javaslatcsomagjáról is. A jövő évi büdzsé általános vitáját szerdán és csütörtökön folytathatják le a képviselők.

Az ELTE Lágymányosi Eötvös Napok főszervezője és az általa megbízott biztonsági cég is vizsgálatot indít a rendezvényen történtek ügyében. A K&B FEST Kft. közleményében azt írta: a rendezvény biztonsági feladatainak ellátását alvállalkozón keresztül oldotta meg és eddigi információi szerint nem követtek el visszaélést a biztonsági őrök. Korábban az Index értesült arról: három fiatalt, köztük egy egyetemista lányt is bántalmaztak a biztonsági őrök. A hírportál beszámolója szerint a péntek hajnalban történtek tisztázására a BRFK feljelentés-kiegészítést rendelt el és az egyetem hallgatói önkormányzata az ELTE vezetésével is együttműködve szintén vizsgálatot indított. Azonnali vizsgálatot követel a Fidelitas is.

Újabb négy évre az Európai Úszó Szövetség kincstárnokává választotta Gyárfás Tamást a szervezet kongresszusa Londonban. A 52 tagországot felvonultató közgyűlés arról is döntött, hogy 2017-től 2021-ig Gyárfás Tamás és még három szakember képviselheti Európát a Nemzetközi Úszó Szövetségben. A londoni vizes Európa-bajnokság hétfőn kezdődik.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×