eur:
393.75
usd:
365.31
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Most éppen kell a szuperkórház

Budapesten olyan rossz állapotban vannak a kórházak, hogy a felújításuk többe kerülne, mint teljesen új kórházak létesítése - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. Hozzátette: új intézményekre van szükség.

Rogán Antal még a Fidesz frakcióvezetőjeként, tavaly februárban jelentette be, hogy szükség van Budapesten egy új kórházra.

"Indokoltnak látszik, hogy vagy egy átfogó rekonstrukcióba vágjunk bele – és itt hangzott el az az érv, hogy – sokszor célszerűbb egy új, nagy ellátókórházat építeni. Sokak szerint erre Budán van szükség."

Az új szuperkórház helyéről azóta is folyik a vita, ám tavaly októberben Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter már 1 milliárd forintot ígért az idei költségvetésben az új kórház előkészítésére.

"De elemi érdekünk az, hogy akár itt lesz ez a nagy budai központ a Szent János Kórház területén, akár nem, ettől függetlenül a budai János Kórháznak a felújítását meg kell kezdeni"

Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztere januárban, az InfoRádió Aréna című műsorában maga is így látta.

"A János Kórház ügyének a megoldása nélkül nincs értelme új budai vagy budapesti kórházról beszélni."

Februárban az egészségügyi államtitkár szintén az InfoRádiónak nyilatkozva, amellett, hogy a vidéki és a fővárosi egészségügyi intézmények színvonala közötti különbséget hangsúlyozta, az új kórház jó megközelíthetőségét emelte ki. Múlt hét elején Ónodi-Szűcs Zoltán azonban már arról beszélt, hogy nem épül új kórház Budapesten.

"Nincs igény új kapacitás létrehozására."

Másnap a parlamentben Balog Zoltán rövid időn belüli döntést ígért arról, hogy egy nagy új kórházat építenek-e, vagy három-négy súlyponti kórházat fejlesztenek Budapesten.

"Hát az egyik oldalon áll egy nagy zöld-mezős beruházás a másik oldalon pedig egy három vagy négy területre kiterjedő súlyponti fejlesztés."

Tarlós István főpolgármester az InfoRádiónak nyilatkozva úgy látta, hogy nem az a legfontosabb, hogy új kórház épüljön a fővárosban.

"Én valószínűleg néhány meglevő kórház nagymértékű fejlesztése és felújítása mellett döntenék"

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt héten még a budapestiek megkérdezését is felvetette.

"Budapestieket nem lehet kihagyni abból, hogy hol legyen Budapesten egy új kórház."

Varga Mihály ezen a héten megerősítette, hogy a kabinet még nem döntött arról, hogy új intézményt hoznak létre vagy meglévő kórházakat újítanák fel de aláhúzta, hogy a 2017-es költségvetés tervezetében különítettek el erre a célra forrást.

Lázár János azonban tegnap már elvetette a felújítást.

"Budapesten olyan rossz állapotban vannak kórházak, ami helyett új létesítményekre van szükség. A felújításuk többe kerülne, mint egy teljesen új kórháznak a létesítése."

Lázár János aláhúzta: míg az előző években nem volt olyan vidéki kórház ahol valamilyen fejlesztést ne hajtottak volna végre, Budapesten nem fektettek az uniós alapokból az egészségügyi ellátórendszerbe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×