eur:
392.72
usd:
366.38
bux:
66745.44
2024. április 25. csütörtök Márk

Költségvetés, OECD, kvótaügyi népszavazás – a nap hírei

A polgári berendezkedés irányába mutató költségvetésnek tartja a jövő évi büdzsét a miniszterelnök. Eredményesnek ítélte Magyarország és az OECD együttműködését Orbán Viktor. Legkorábban szeptemberben vagy októberben lehet megtartani a kvótaügyi népszavazást – mondta az InfoRádióban Tuzson Bence. Újabb jogegységi eljárást folytat le a Kúria a devizahitelek ügyében.

A polgári berendezkedés irányába mutató költségvetésnek tartja a jövő évi büdzsét a miniszterelnök. Orbán Viktor a Kossuth Rádióban azt arról is beszélt: elutasítja azt az európai bizottsági javaslatot, amely szerint az uniós tagállamok fejenként 250 ezer euróért tagadhatnák meg a migránsok befogadását.

Eredményesnek ítélte Magyarország és az OECD együttműködését a kormányfő és a szervezet főtitkára Orbán Viktor és Angel Gurría az áprilisi párizsi megbeszélés után most Budapesten tárgyalt egymással. Orbán Viktor megismételte: abban, hogy a magyar reformok működnek, az OECD munkája is benne van.

Legkorábban szeptemberben vagy októberben lehet megtartani a kvótaügyi népszavazást, várhatóan kedden dönt ebben a kérdésben az Országgyűlés. Erről az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár. Tuzson Bence elmondta: minél hamarabb meg kellene tartani a voksolást.

Újabb jogegységi eljárást folytat le a Kúria a devizahitelek ügyében. A testület tájékoztatása szerint a devizaalapú fogyasztói kölcsönszerződésekkel kapcsolatos perekben az utóbbi időben újabb értelmezési kérdések merültek fel.

Kelet-Közép Európában kismértékben nő a gazdaság, de nőnek a kockázatok - állapítja meg tanulmányában a Nemzetközi Valutaalap. Az IMF az idén 2,3 százalékos, jövőre 2,5 százalékos magyar GDP-növekedéssel számol.

Az OECD szerint visszatért az erős növekedés és egyre több befektetés valósul meg Magyarországon, de a bővülés fenntartásához strukturális reformok kellenek a magánszektor erősítésére és a munkaerő képzettségének javítására. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet az idén 2,5, jövőre 3 százalékos magyar GDP- növekedésre számít.

A nukleáris biztonsági előírások betartásával bővül majd a Paksi Atomerőmű - hangsúlyozta a létesítmény teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos. Aszódi Attila a Magyar Tudományos Akadémián rendezett konferencián kiemelte, hogy a Paks 2. tervezésénél számítanak a tudomány eredményeivel alátámasztott szakmai véleményekre.

Az elemzők által előrejelzetthez képest kevésbé csökkent a Mol-csoport eredménye az első negyedévben. A gyorsjelentés szerint az olajkonszern idei első negyedéves becsült eredménye 144,4 milliárd forint, 8 százalékkal alacsonyabb az előző év azonos időszakában elértnél.

Médiaértesülések szerint az ellenzéki Munkáspárt jelöltje, Sadiq Khan London új polgármestere. A csütörtökön tartott választások eredményét hivatalosan eddig még nem jelentették be, de a Sky News brit hírtelevízió közölte, hogy saját számításai szerint előnyét már nem lehet behozni.

Háromnapos általános sztrájk kezdődött Görögországban. Az állami és a magánszektor dolgozóit képviselő két legnagyobb szakszervezeti tömörülés csaknem 2 millió tagja vesz részt az akcióban. A sztrájkkal a nyugdíjcsökkentés és a nyugdíjkorhatár emelése, valamint a tb-járulék növelése ellen tiltakoznak.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×