INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

"Kulcslyuksebészeti" eljárással mentették meg egy újszülött életét

Infostart / InfoRádió
"Kulcslyuksebészet" eljárással mentettek meg egy nyelőcső-elzáródással született csecsemőt Budapesten - mondta az InfoRádióban a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekgyógyászati Klinika gyermeksebésze. Kálmán Attila hozzátette: Magyarországon most először alkalmazták ezt a módszert újszülöttnél.

„A sebészet minden ágában egyre jobbak az eredmények, az elmúlt két és fél évtizedben a világon azt próbálják elérni, hogy minél kisebb megterhelést okozzunk a betegeknek, ez a lényege az úgynevezett minimálisan invazív eljárásoknak. Ez azt jelenti, hogy kisebb metszéseket, ebben, a „kulcslyuksebészet” esetében fél-egy centiméter átmérőjű vagy hosszúságú metszéseken keresztül végezzük el a műtétet. Ezt lehet a mellkasban, a hasüregben végezni. Az egyik kis metszésen keresztül egy optikát vezetünk a testüregbe, ami egy nagy felbontású, nagyított képet vetít ki egy monitorra, a többi, számuk a műtét típusától függ, kis metszéseken keresztül, kis csövekkel vezetjük be azokat a műtéshez szükséges műszereket” - magyarázta a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekgyógyászati Klinika gyermeksebésze.

Kálmán Attila hozzátette, felnőtteknél az epehólyag eltávolítását már régóta így végzik, de ugyanezzel a technikával nagyon sok egyéb műtét végezhető akár kisgyerekeknél, újszülötteknél is.

„Csecsemőn most végeztünk először Magyarországon a mellkas felnyitása nélküli műtétet. A nehézség egyrészt a gyerek mérete, bár ez egy háromkilós, érett újszülött volt, másrészt hogy nemcsak át kell vágni, le kell kötni valamit, hanem össze kellett varrni a nyelőcső két végét, a nyelőcső folytonosságát kellett helyreállítani. A gyermek nyelőcsöve nem volt teljes: a garatból indulva vakon végződött a mellkasban, majd egy szakaszon hiányzott; a gyomorból felfelé, a rekeszizmon át haladó rész pedig a légcsőbe nyílt. Mivel a csecsemőt nem lehetett táplálni, azonnal be kellett avatkozni. A nyelőcső meglévő felső és alsó szakaszát három kis metszésen keresztül varrtuk össze” - mondta a gyermeksebész.

Kálmán Attila elmondta: ilyen esetekben eddig csak a mellkas megnyitásával tudták a szükséges műtétet elvégezni. A beavatkozás előnye, hogy alig marad utána heg, kisebb a fertőzésveszély, mint a hagyományos műtétnél, valamint egy sor hosszú távú ortopédiai problémát is meg lehet vele előzni.

Magyarországon 3-4 ezer élve születésre jut egy nyelőcső-elzáródás, aminek több formája is van. Ez évente 20-30 esetet jelent – emelte ki a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekgyógyászati Klinika gyermeksebésze.


A címlapról ajánljuk