eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Kövér: soha nem adhatjuk fel küzdelmünket a szabadságért

A szabadságért folytatott küzdelem fontosságáról beszélt Kövér László házelnök csütörtökön Budapesten, az 1956-os poznani "fekete csütörtökön" lelőtt legfiatalabb résztvevő, Romek Strzalkowski emléktáblájának avatásán.

Romek Strzalkowski emléktáblája Mansfeld Péteré mellé került, az 1956-os forradalom és szabadságharc utáni megtorlás legfiatalabb áldozatának egykori, Medve utcai iskolája falára.

Romek Strzalkowski és Mansfeld Péter emléke megerősít bennünket abban, hogy a szabadságért vívott küzdelmünket soha ne adjuk fel, lengyelek és magyarok egymást soha cserben ne hagyjuk - mondta az Országgyűlés elnöke.

Kövér László hangsúlyozta: szabadságküzdelmeik is összekötik a két nemzetet, az 1956-os magyarországi forradalom nyitányát is a júniusi poznani munkásfelkelés jelentette. Utalt arra, hogy "múltunk bővelkedik az egymás melletti kiállásban, egymás segítésében", a középkortól egészen napjainkig, amikor lengyelek ezrei fejezték ki szolidaritásukat a magyar nemzettel március 15-én.

Az ezeréves magyar-lengyel barátság ereje olyan erő, amellyel élnünk kell, amelyből merítenünk kell mindennapjaink közös problémáinak megoldásakor - jelentette ki a házelnök, hozzátéve, az 1956-os küzdelmek is jól mutatják: a szabadságnak ára is van.

A lengyel szejm elnöke, Marek Tadeusz Kuchcinski kiemelte: a hat évtizede történtek egyetemes értékekre is rámutattak, köztük arra, hogy érték a szabadság és minden, ami ahhoz tartozik.

Hozzátette, a szovjet megszállók kényszerítették országainkra azt a rendszert, amely ilyen tetteket követett el, a két iskoláskorú fiút pedig a testvériség jelképeként említette.

Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke arról beszélt: a kommunista hatalom soha nem engedte kideríteni, pontosan mi és hogyan történt Poznanban. Közölte, a diktatúra képletesen és valós értelemben is elveszi a gyerekkort, az ilyen rendszerekben "korán felnőtté kell válni, és a diktatúrában bárki áldozat lehet".

Hozzátette: Mansfeld Pétert nem 1956-os tettei vagy romantikus rabszabadítási tervei miatt ítélték halálra és végezték ki, "hanem megtörhetetlensége miatt", hiszen minden körülmények között dacolni mert a diktatúrával. Az embertelen diktatúra félt a saját társadalmától, és még a gyerekekben is ellenséget látott - fogalmazott Földváryné Kiss Réka.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×