eur:
392.75
usd:
366.12
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Kövér: erősíteni kell a térség parlamentjeinek együttműködését

Erősíteni kell a két ország és a visegrádi négyek másik két parlamentjének együttműködését, és ebbe további államokat kell bevonni - hangsúlyozta a lengyel partnerével folytatott csütörtöki tárgyalást követően tartott sajtótájékoztatón Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

Kiemelte: a két állam számíthat egymásra és a két másik visegrádi partnerre abban az egyre nyíltabban folyó vitában, hogy "milyen úton kell továbbvinni az Európai Uniót".

Kövér László jelezte: többedik alkalommal találkozott megválasztása óta lengyel partnerével, így nem új eszmecserét kezdtek, hanem folytatták a korábban megkezdett beszélgetéseket, elsősorban az egész Európát foglalkoztató aktuális kérdéseket vitatva meg.

Mint mondta, ezek lényeges eleme "az a kötelező betelepítési kvóta, amit ránk akarnak erőszakolni és az a nyomás, amit ennek érdekében Brüsszelből, illetve némely régi tagállam fővárosából megpróbálnak ránk kifejteni", hozzátéve, mindezek a problémák abból a válságból fakadnak, "amit úgy fogalmazhatnánk meg: Európa elvesztette önazonosságát".

Marek Kuchcinski, a lengyel szejm elnöke azt emelte ki: az ezeréves lengyel-magyar kapcsolatok történetében "sosem volt olyan komoly tényező, amely a barikád másik oldalára állított volna bennünket".

A politikus emlékeztetett ara: a két ország törvényhozása 2016-ot a magyar-lengyel szolidaritás évévé nyilvánította, elsősorban azért, mert az idén ünnepeljük a poznani és a magyarországi 1956-os felkelés hatvanadik évfordulóját, "és ennek jegyében tárgyalunk, gondolkodunk, gondolva egyben Brüsszelre is".

Az eseményen a két házelnök megállapodást írt alá arról, hogy közösen kezdeményezik az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének elnökénél, hogy a testület következő, szeptember közepi ülésén mutathassák be a lengyel Nemzeti Emlékezés Bizottsága által készített, Poznan-Budapest: Szétlőtt városok, 1956 című fotókiállítást.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×