eur:
394.49
usd:
370.06
bux:
65336.21
2024. április 23. kedd Béla

A bestiális támadással gyanúsított gyermekorvos nem dolgozhat Terézvárosban

Terézváros önkormányzatának vezetése – miután tudomására jutott, hogy a kerületben gyermekorvosi praxist kapott B. Krisztián azonos azzal a sajtóban megjelenő férfival, akit a volt szeretője elleni bestiális támadással vádoltak – nem tartotta, és továbbra sem tartja elképzelhetőnek, hogy az orvos Terézvárosban praktizáljon.

Az önkormányzat természetesen tisztában van vele, hogy a Fővárosi Törvényszék szerdai tárgyalásán született elmarasztaló ítélet nem jogerős, mégsem tartja megengedhetőnek, hogy az első fokon négy év letöltendő börtönbüntetésre és az orvosi foglalkozástól öt év, valamint a közügyektől hat év eltiltásra ítélt B. Krisztián részt vegyen Terézvárosban gyermekek egészségügyi ellátásában.

Az önkormányzat vezetése ezért csütörtökön egyeztetést kezdeményezett B. Krisztiánnal, aki megértette és elfogadta az önkormányzat döntését és érveit - olvasható az önkormányzat közleményében.

Ígérete szerint tehát az orvos már mától nem lát el egészségügyi feladatokat a kerületben. Az önkormányzat haladéktalanul gondoskodott a gyermekek „úgynevezett” egészséges és betegrendelésén B. Krisztián helyettesítéséről.

A Humán bizottság április 29-i ülése után, a képviselő-testület május 9-én rendkívüli ülésen vitatja meg a kialakult helyzetet, hiszen az önkormányzatnak jelenleg is hatályos szerződése van egy egészségügyi vállalkozással, amelyik B. Krisztiánt alkalmazza.

Négy év börtönre ítélték a lúgos támadással vádolt orvost

Négy év börtönbüntetésre ítélte a Fővárosi Törvényszék szerdai, nem jogerős ítéletében azt az orvost, volt kórházigazgatót, mert a vád szerint 2013-ban bántalmazta, majd lúggal öntötte le volt barátnőjét, aki emiatt életveszélyes sérüléseket szenvedett.

A bíróság közvetett bizonyítékok alapján ítélte testi sértés és kifosztás miatt szabadságvesztésre B. Krisztiánt, akit mellékbüntetésként öt évre eltiltott orvosi hivatása gyakorlásától - írta az MTI.

A vádlott és védője felmentésért fellebbezett, az ügyészség három nap gondolkodási időt kért.

B. Krisztián - aki sajtóinformációk szerint egy fővárosi kerületben gyermekorvosként praktizál - az utolsó szó jogán tagadta bűnösségét, és egyebek mellett azt mondta, azért áll a bíróság előtt, mert a rendőrségnek nem volt jobb ötlete.

Szerinte több ponton is életszerűtlen, amit az ügyészség állít. Példaként említette, hogy ha tényleg ő lett volna a maszkos elkövető, akkor tudnia kellett volna, hogy a volt barátnője felismeri a szeméről vagy a hangjáról. Állítása szerint a támadás időpontjában kórházi bejáráson volt.

Védője azzal érvelt, hogy semmilyen közvetlen bizonyíték nem támasztja alá védence bűnösségét, és a nő nem is ismerte fel a maszkos támadóban a volt barátját. Az ügyvéd arról beszélt, hogy az ügyben már korábban megszületett a "népítélet", ugyanis a történtek után pár nappal a rendőrségi szóvivő "példátlan módon" azt mondta: egyértelmű, hogy az előzetes letartóztatásban levő kórházigazgató követte el a bűncselekményt. A védő úgy fogalmazott: a népítélet már megszületett, de a történelemből tudjuk, hogy az nagyon sokszor bizonyult tévesnek.

Az ügyészség vádirata szerint a férfi maszkban hatolt be a nő lakásába, az áldozatot megkötözte, a száját bekötötte és altatóinjekciót adott be áldozatának, majd lúggal leöntötte az alsótestét, a nemi szervét. Később pokrócba csavarta áldozatát. A nőn - a maradandó fogyatékosságot okozó sérülései miatt - több nőgyógyászati műtétet kellett, illetve kell még végrehajtani.

A vádlott és a sértett között korábban szerelmi viszony volt, de a nő szakított az orvossal, aki ezt nem akarta elfogadni, és emiatt zaklatta is.

Az ítélet után az újságíróknak nyilatkozó nő azt mondta, arra biztatja azokat a nőket, akiket hozzá hasonlóan zaklatnak, hogy legyen bátorságuk a hatósághoz fordulni, segítséget kérni.

Az MTI kérdésére azt is mondta, megkönnyebbült ugyan az ítéletet hallva, ugyanakkor nem teljesen elégedett vele. Jelezte, felvette vele a kapcsolatot egy nemzetközi szervezet, amely a hasonló támadást átélő nőkkel foglalkozik, és ott azt mondták neki, hogy életfogytiglani szabadságvesztés jár ilyen bűncselekményekért.

A sértett nő jogi képviselője a tárgyaláson kifejtette: az elkövető ismerte a sértettet, erre utal, hogy amikor a fejét le akarta takarni, a nő kérte, hogy ne tegye, mert klausztrofóbiás. A kérésnek eleget tett a támadó, ami az ügyvéd szerint az erős érzelmi kötődést igazolja. B. Krisztián bűnösségére utal szerinte az is, hogy a férfi kocsijának kesztyűtartójában találtak egy használt injekciós fecskendőt.

A bíró azt mondta, speciális orvosi szaktudásra utal, hogy a nőt a támadója nem savval, hanem lúggal öntötte le, előbbi ugyanis gyorsan hat, míg utóbbi hosszan fejti ki hatását, tartós szenvedést okozva.

Az ítélet szerint az aljas célból elkövetett lúgos támadás célja a a bosszú lehetett, az, hogy ha vele nem akar, akkor mással se tudjon szexuális életet élni a nő.

A bíróság ítéletében arra hivatkozott, bár közvetlen bizonyítékok nincsenek arra, hogy B. Krisztián volt az elkövető, a közvetett bizonyítékok "zárt láncot alkotnak", ezért "a bíróságban nem volt kétség" afelől, hogy az orvos volt a támadó. A közvetlen bizonyítékok között említették, hogy az orvost a támadás idején senki nem látta a munkahelyén, és lehetett ideje arra, hogy eljusson a tőle mintegy két kilométerre élő nőhöz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×