eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Tölgyessy Péter: Új rendszerváltás indult el hat éve

Új rendszerváltás történt - véli Tölgyessy Péter. A politikai elemző az InfoRádió Aréna című műsorában arról beszélt, hogy a Fidesz az elmúlt hat évben lecserélte az elitet, azonban a miniszterelnök az udvari értelmiségtől kevés valós visszacsatolást kap.

„Megvan egy teljesen új rendszer, egy új rendszerváltás indult el, szerintem minden tekintetben” – így vélekedik Tölgyessy Péter a Fidesz-kormány elmúlt 6 évéről.

A politikai elemző hozzátette: az 1989-es rendszerváltozás nem bizonyult sikeresnek, a fölzárkózás reménye nem teljesült, és romboló volt a politikai váltógazdálkodás. A politikai elemző szerint ezért a húsz éves nyugati mintákat követő időszak után most új fejezet következett.

„A sikertelen országokban igen gyakori módon, most egy mintatagadó időszak következik: nemzeti öncélúság, a nemzeti érdekek képviselete és hatalmi őrségváltás” - fűzte hozzá az elemző.

Tölgyessy Péter arról is beszélt, hogy Orbán rendszere nem azonos a Putyin-rendszerrel, noha nincs olyan ellenzék, amely le tudná váltani a kormányt. A politikai elemző szerint a miniszterelnök kegygazdálkodást folytat, aki vállalja az alárendelt szerepet, az nagyon sokat kaphat cserébe.

"Az a berendezkedés lényege, amelyet Gömbös Gyula mondott egy beszédében: Magyarország kis ország, elég, ha egy okos politikai vezető van. Egyetlen ponton van felfüggesztve a rendszer, ez a miniszterelnök. Mindenki más az ő tanácsadója vagy végrehajtója. Egy piramisszerű berendezkedés van, és szövetséges nincs a rendszerben.”

Tölgyessy Péter szerint a kormányfő udvari értelmiségiekkel veszi magát körül, ennek viszont az a veszélye, hogy elvész a valós visszacsatolás.

„Az udvari értelmiségi szerep magára a politikusra veszélyes. Hiszen akkor nincs olyan, aki megmondja, hogy öreg, rossz irányba mész. Fantasztikus, ahogy haladsz, de zsákutcában, és amikor vége az utcának, akkor bevered a fejed. Egy politikus számára kevés dolog fontosabb, mint a visszacsatolás” - hangsúlyozta Tölgyessy Péter.

A politikai elemző beszélt arról is, hogy magyar közéletben szabályos elbutulás látszik, ma jóformán nincs olyan mérvadó személy, akinek a véleményét minden oldal elfogadja. A viták nem a valós kérdésekre, hanem a táborok igazságára korlátozódnak. Ugyanakkor Tölgyessy Péter szerint jelenleg a rendszerváltó elit meghatározó része van hatalmon, az élen Orbán Viktorral.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×