eur:
394.12
usd:
369.78
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla

Könnyű volt, de az ötöshöz kellett figyelni a matematika érettségin

Az átlagos képességű diák is jól teljesíthetett az idei matematikai érettségin, mert könnyűek voltak a feladatok - mondta az InfoRádiónak Veres Pál, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium matematika tanára.

„Az idei középszintű érettségi kifejezetten könnyűnek tekinthető azoknak, akik legalább alapismeretekkel rendelkezett. Az első füzetben, amit negyvenöt perc alatt kellett megoldani, kifejezetten egyszerű definíciókra és azok alkalmazására volt csak szükség. Egy részét akár fiatalabb tanítványaink is meg tudták volna oldani, természetesen a hibátlan megoldáshoz szükség volt a fogalmak pontos ismeretére” - mondta a miskolci Földes Ferenc Gimnázium matematika tanára.

Veres Pál hozzátette: „a második részben pedig feladatokat kellett kifejteni, egy-egy feladaton belül több kérdés is volt, ami közül lehetett választani. Akinek kicsit nehezebben megy a matematika, kisebb pontszámú, könnyebb feladatrészt is választhatott, akinek jó volt, az összeset meg tudta oldani. Az elégséges szintet bárki meg kellett hogy írja. Követelményeiben, feladattípusaiban nagyon könnyű volt, de aki jelest szeretett volna, nagyon oda kellett figyelni, mert azért apró kis finomságok voltak benne és számolási pontosságot igényelt.”

A szaktanár elmondta, hogy az első rész tizenkét feladata között volt egyszerű egyenletmegoldás, egyszerű geometria, állítás megfordítás is. Mint kiemelte, nem volt igazán nehéz, rutin és alapismeretek kellettek hozzá, de sokat az úgynevezett józan paraszti ésszel is meg lehetett csinálni.

A második részben három kötelező és háromból két szabadon választott feladat volt. Ezekről Veres Pál úgy fogalmazott: „a kombinatorikai, valószínűségszámításos feladatoktól szoktak megijedni a gyerekek, de itt ilyen csak egy-egy feladatrész volt, tehát nem riaszthatta el őket. Az első feladat egy egyszerű elsőfokú egyenlet és egy másodfokú egyenlőtlenség megoldása volt, a második szintén egy egyszerű geometria példa, amiből korábban több tucatot megoldottak. Az utolsó feladatok voltak kicsit összetettebbek, volt benne koordinátageometria, de sokat segített, ha a diák lerajzolta. A statisztika feladat a szöveg hosszúsága miatt volt inkább ijesztő, de olyan elemeket tartalmazott, amelyeket sokszor gyakorolhattak; kördiagram rajzolás, adatok leolvasása oszlopdiagramról, átlagból visszafelé számítani elemeket – ezeket viszonylag egyszerűen meg lehetett csinálni. A geometria feladat is könnyűnek mondható.”

„Egy átlagos képességgel rendelkező diák egy közepes, jó szintet biztosan tudott teljesíteni, ahhoz hogy ötöst írjon, tehát nyolcvan százalék fölött teljesítsen valaki, figyelni kellett a pontosságra” – foglalta össze a miskolci Földes Ferenc Gimnázium matematika tanára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×