eur:
393.81
usd:
367.68
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Költségvetés, adócsomag és olimpiai láng – a nap hírei

Benyújtotta az Országgyűlésnek a 2017-es költségvetés megalapozásáról szóló törvényjavaslatot a kormány. Megjelent az idei költségvetés módosításának javaslata. Megkezdte három hónapos brazíliai útját az olimpiai láng.

Benyújtotta az Országgyűlésnek a 2017-es költségvetés megalapozásáról szóló törvényjavaslatot a kormány. A parlament honlapján olvasható javaslat négy fejezetből áll. A tervezet Egyértelművé teszi, hogy a helyi önkormányzatoknak mely hiteleihez szükséges, és mikor nem kell a kormány előzetes hozzájárulását kérni. Az előterjesztés szabályozza azt is, mikor nem ismerhetők meg az üzleti tevékenységgel összefüggő adatok, információk az állami tulajdonban lévő vagy többségi állami részesedéssel működő gazdasági társaságok esetében.

Megjelent az idei költségvetés módosításának javaslata. Az Országgyűlés honlapján olvasható dokumentum szerint a változtatás egyik legfontosabb indoka a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és a szakképző centrumok költségvetési problémáinak megszüntetése, az ehhez szükséges források biztosítása. Anyagi hátteret biztosít a Testnevelési Egyetem új kampuszának felépítéséhez, a Modern városok programhoz és a terrorellenes intézkedésekhez is. A tervezet 6 milliárd forintnyi forrást nyújt a Fővárosi Önkormányzatnak a budapesti elővárosi közlekedés támogatására.

Mintegy 30 törvényt módosít a kormány által a parlamentnek beterjesztett tavaszi adócsomag - közölte az adóügyekért felelős államtitkár. A törvényjavaslat szerint a baromfihús, a tojás és a friss tej áfája öt százalékra csökken, valamint 18 százalékra mérséklődik az internetszolgáltatás és az éttermi étkezés áfája. A kétgyermekes családok havi adókedvezménye újabb ötezer forinttal, harmincezer forintra emelkedik. A módosítás a világpiaci ár változásához kötné az üzemanyag jövedéki adójának mértékét.

Az idén 2,5, jövőre 2,8 százalékos gazdasági növekedésre számít Magyarországon az Európai Bizottság. A brüsszeli testület tavaszi gazdasági előrejelzése szerint a növekedés várható további lassulása az uniós források csökkenő felhasználásának tudható be. Az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény becslései szerint a magyarországi munkanélküliség tovább zsugorodik, 2017 egészét tekintve 6,1 százalékos lesz az idei 6,4 százalékot követően. Az infláció viszont az idei 0,4 százalékról jövőre 2,3 százalékra ugrik.

Benyújtotta az Országgyűlésnek Boldog István fideszes országgyűlési a kistelepülési polgármesterek jövedelmének emeléséről szóló törvényjavaslatot. A hatályos törvény alapján a kistelepülések vezetőnek illetményét a megyei jogú város polgármestere és a fővárosi kerületi polgármester 750 ezer forintos havi béréhez igazítják. A javaslat szerint ez az arány módosulna.

Idén 12,5 milliárd forint jut fejlesztésekre az adósságkonszolidációban nem részesült önkormányzatoknak - mondta Pogácsás Tibor a területért felelős államtitkár. 2011 és 2014 között több mint kétezer helyhatóság 1369 milliárd forintnyi adósságát vállalta át az állam. A hitelfelvétel nélkül gazdálkodó önkormányzatok számára rendelkezésre áll egy 50 milliárd forintos fejlesztési keret.

Törvénymódosítást nyújtott be a parlamentnek a belügyminiszter a határon lefolytatott menekültügyi eljárás változtatásáról. Pintér Sándor javaslata szerint az idegenrendészeti hatóság nem utasítaná ki azt a jogszerűtlenül Magyarországon tartózkodó, harmadik országbeli állampolgárt, akit a külső határ vonalától számított 8 kilométeres sávon belül feltartóztatnak, de később kérelmet nyújt be.

Meg lehet tartani a népszavazást a kormány kezdeményezésére a kötelező betelepítési kvóta ügyében, miután a Kúria elutasította a Nemzeti Választási Bizottság hitelesítő határozata elleni jogorvoslatokat. Az Országgyűlés akár már a jövő héten határozhat a referendum elrendeléséről és a szükséges anyagi források biztosításáról is.

Magyarország továbbra is támogatja Macedónia csatlakozását a NATO-hoz és az Európai Unióhoz - jelentette ki a honvédelmi miniszter. Simicskó István macedón kollégájával folytatott tárgyalása után magyar és európai szempontból is fontosnak nevezte a Nyugat-Balkán stabilitását. A tárcavezető köszönetét fejezte ki Macedóniának, hogy a migrációs válsághelyzetben védelmezi Európát.

Továbbra is elkötelezettek a visegrádi négyek az Európai Unió keleti partnerségi program mellett - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter Prágában beszélt erről, ahol megnyílt a V4-ek és a keleti partnerségben részt vevő hat ország külügyminisztereinek kétnapos találkozója.

Megkezdte három hónapos brazíliai útját az olimpiai láng. Az olimpiai játékok szimbóluma repülőgéppel Genfből érkezett Rióba, ahol Dilma Rousseff államfő indította el a fáklyaváltót. Több mint 300 várost érint majd a láng, amellyel összesen 12 ezren futnak majd. Köztük lesz egy 12 éves szíriai menekült is. Minden futó mintegy kétszáz métert viszi a fáklyát, amely az augusztus 5-ei megnyitóünnepségre érkezik meg a riói Maracana Stadionba.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×