eur:
393.81
usd:
365.07
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Jön a mumus: a matekérettségi, de nem kell félni!

Kedden reggel nyolckor kezdődik az írásbeli matematika érettségi. Az InfoRádió által megkérdezett tanár szerint a geometria, kombinatorika és valószínűségszámítás feladatoktól tartottak leginkább a diákok.

Sok diák tart a matematika érettségitől, azonban a miskolci Földes Ferenc Gimnázium igazgatója úgy véli: túlzó a félelem, manapság már jóformán divat a nehéz matek érettségire panaszkodni. Veres Pál szerint azonban van néhány témakör ami kifejezetten nehézséget okoz a kevésbé jól tanuló diákoknak.

„Amit megfigyeltünk az elmúlt időszakban, hogy a legtöbb ötletet a geometria feladatok igénylik, érdekesebb és sok gondolkodásra van szükség a kombinatorika és a valószínűségszámítás, amitől szintén tartanak. Általában igaz az, hogy minél hosszabb egy szöveges feladat, annál jobban félnek tőle, feltételezik, hogy nagyon összetett és bonyolult, pedig sok esetben ez csak matematikai szövegértés.”

Két részből áll a középszintű matematika írásbeli érettségi vizsga, az első feladatsort 45 perc alatt kellett teljesíteniük a diákoknak, az utána következő kifejtendő feladatok esetében hármat kötelező megoldani, másik háromból pedig kettő szabadon választott feladványra kell válaszolniuk az érettségizőknek. Veres Pál szerint itt érdemes alaposan átgondolni a döntést.

„A nem választandó feladatot is megfelelő komolysággal kell kiválasztani, hiszen előfordulhat, hogy első pillanatra nehéznek tűnik, és azt gondolja a diák, ezt biztosan nem tudná megoldani, de ha kicsit elmélyülne, valószínűleg sikerülne.”

A középszintű vizsgára három, az emelt szintű matematika érettségi megírására négy órájuk van a diákoknak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×