INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Jön a mumus: a matekérettségi, de nem kell félni!

Infostart / InfoRádió
Kedden reggel nyolckor kezdődik az írásbeli matematika érettségi. Az InfoRádió által megkérdezett tanár szerint a geometria, kombinatorika és valószínűségszámítás feladatoktól tartottak leginkább a diákok.

Sok diák tart a matematika érettségitől, azonban a miskolci Földes Ferenc Gimnázium igazgatója úgy véli: túlzó a félelem, manapság már jóformán divat a nehéz matek érettségire panaszkodni. Veres Pál szerint azonban van néhány témakör ami kifejezetten nehézséget okoz a kevésbé jól tanuló diákoknak.

„Amit megfigyeltünk az elmúlt időszakban, hogy a legtöbb ötletet a geometria feladatok igénylik, érdekesebb és sok gondolkodásra van szükség a kombinatorika és a valószínűségszámítás, amitől szintén tartanak. Általában igaz az, hogy minél hosszabb egy szöveges feladat, annál jobban félnek tőle, feltételezik, hogy nagyon összetett és bonyolult, pedig sok esetben ez csak matematikai szövegértés.”

Két részből áll a középszintű matematika írásbeli érettségi vizsga, az első feladatsort 45 perc alatt kellett teljesíteniük a diákoknak, az utána következő kifejtendő feladatok esetében hármat kötelező megoldani, másik háromból pedig kettő szabadon választott feladványra kell válaszolniuk az érettségizőknek. Veres Pál szerint itt érdemes alaposan átgondolni a döntést.

„A nem választandó feladatot is megfelelő komolysággal kell kiválasztani, hiszen előfordulhat, hogy első pillanatra nehéznek tűnik, és azt gondolja a diák, ezt biztosan nem tudná megoldani, de ha kicsit elmélyülne, valószínűleg sikerülne.”

A középszintű vizsgára három, az emelt szintű matematika érettségi megírására négy órájuk van a diákoknak.


A címlapról ajánljuk