eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Matolcsy megint téma volt a Parlamentben

Ismét szóba kerültek a jegybanki alapítványok kifizetései az Országgyűlés ülésén. A jegybank elnökét már minden ellenzéki frakció lemondatná, a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője azonban úgy látta, hogy meg kell várni az Állami Számvevőszék vizsgálatát.

A napirend előtti felszólalások között először Schiffer András, az LMP frakcióvezetője támadta Matolcsy Györgyöt, a jegybank vezetőjét, a nemzeti bank alapítványainak nemrég nyilvánosságra került közpénz-kifizetései miatt. Mint mondta: a felelőtlen és törvénytelen költekezés a sikeres monetáris politika eredményeit teszi kockára.

"Olyan törvényben előírt cél, ami ezeket a rokoni alapítványokat törvényessé tenné, nincsen. Innentől kezdve pedig felmerül a hűtlen kezelés tényállása, hiszen hogyha valakit idegen vagyon kezelésével bíztak meg és ebből folyó kötelességének megszegésével vagyoni hátrányt okoz, hűtlen kezelést követ el. Ez történt jelenleg a jegybanknál, Matolcsy Györgynek mennie kell."

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a kormány részéről, a nemzeti bank kabinettől való függetlenségét hangsúlyozta, majd megköszönte, hogy Schiffer András elismerően szólt a jegybank monetáris politikájáról.

"Az alapítványok önálló jogi személyek megfelelő vezető szervvel, a kuratóriummal, nyilván való, hogy a gazdálkodásról szóló döntések alapvetően az ő felelősségi körükbe tartoznak és hangsúlyozom ismét, hogy nem a kormányéba"

Tóth Bertalan, a jegybankelnök lemondását már korábban is követelő szocialista párt képviselője a nemzeti bank által még titkolt közérdekű adatokat követelte felszólalásában.

"Bizonyára sokan látták azt az amerikai filmet, amelynek a címe: A Wall Street Farkasa. A Matolcsy György jegybankelnök elmúlt hetekben feltárt botrány-sorozat a rendkívül sok tekintetben hasonlít az előbbi történethez. Azzal a különbséggel, hogy itt az adófizetők pénzét költik és lopják, illetve a kirabolt devizahitelesek pénzét."

Tállai András válaszában összehasonlította a jegybank 2013 előtti és utáni - Matolcsy György kinevezését követő - monetáris politikáját és aláhúzta, hogy a nemzeti bank tevékenysége a korábbival ellentétben ma eredményes.

"Az összes állítás, ami az alapítványok törvénytelen gazdálkodásáról szól, egyelőre nem más – és remélhetőleg az is marad –, mint egy politikai akció-támadás."

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik képviselője közvetlenül a plenáris ülés előtt tartott sajtótájékoztatóján szólította fel lemondásra a nemzeti bank elnökét.

"Eljött az a pillanat, amikor Matolcsy úrnak számot kellene vetnie az eddigiekkel, be kellene nyújtania önként a lemondását. Politikai oldaltól, állástól, ülésponttól függetlenül minden jóérzésű ember számára felháborító, vérlázító az ami ebben az országban és a nemzetgazdaságban történik, ennek következményei kell, hogy legyenek"

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője azonban úgy látta, hogy az Állami Számvevőszéknek kell górcső alá vennie a jegybanki alapítványok működését.

"Az összes nemzeti banki alapítványi pénzfelhasználással kapcsolatban minimum érdemes megvárni a számvevőszék véleményét, mert az alapítványok működését bírálók kijelentéseinek legalább egy része biztosan tudjuk, hogy hazugság.

A nemzeti bank alapítványainak számvevőszéki vizsgálatát egy múlt héten elfogadott módosítás teszi lehetővé.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×