eur:
392.84
usd:
366.15
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Magyarérettségi, Klein Dávid a csúcson, 1200 milliárd kutatásra - a nap hírei

A következő négy évben 1200 milliárd forintot szán kutatásra, fejlesztésre és innovációra a kormány. Az előző uniós ciklus pénzeinek felhasználásáról vitáztak a képviselők a parlamentben. A magyar nyelv és irodalom írásbelivel kezdődött az idei érettségi.

A következő négy évben 1200 milliárd forintot szán a kormány kutatásra, fejlesztésre és innovációra - jelentette be a miniszterelnök. Orbán Viktor a Magyar Tudományos Akadémia 187. közgyűlésének megnyitóján hangsúlyozta: Magyarország GDP-arányos kutatási ráfordításai megközelítik majd az uniós átlagot. Lovász László az MTA elnöke hangsúlyozta: olyan kutatói utánpótlásra van szükség, amely világszínvonalú tudást képvisel a saját területén, emellett nyitott más területek problémái és gondolkodásmódja irányában is.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az első években nem az ország érdekét szolgálták a 2007 és 2013 közötti uniós támogatások. Lázár János a kohéziós forrásokról szóló parlamenti vitanapon bírálta, hogy a több mint 9 ezer milliárd forint csaknem 90 százaléka került állami vagy önkormányzati intézményekhez. Úgy vélte: rendkívül nagy bürokráciát fenntartva, nem világos céllal írták ki a pályázatokat fenntarthatatlan beruházásokra, amelyek nem szolgálták a versenyképesség növekedését. Hozzátette: a szocialista kabinetek kudarcai után az Orbán-kormányok forrásvesztés nélkül le tudták hívni az előző támogatási ciklus minden Magyarországnak járó uniós forrását.

Az MSZP szerint Magyarország versenyképességét a ciklus második felében sem szolgálták az uniós források, a Jobbik és az LMP a 2010 előtti és a kormányváltás utáni felhasználást is bírálta. A szocialista párt vezérszónoka a vitában úgy vélte: nem jöttek létre tudásközpontok, és mélyültek a különbségek az egyes régiók között. A Jobbik úgy véli: kutatásfejlesztésre és munkahelyteremtésre kellett volna többet költeni a pénzből. Az LMP szerint a fenntarthatósági szempontok alapján nem volt fellendülés és nem lehet bizonyítani a foglalkoztatás-növelő hatást.

A kormány tavaly 3 milliárd, idén pedig már 15 milliárd forintos keretet biztosít nagyvállalati beruházások támogatására - közölte Kaposváron a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály elmondta: az összegből mintegy 230 millió forinttal részesül a kaposvári Videoton Elektro-Plast Kft. A tárcavezető hangsúlyozta: a nagyvállalati beruházási támogatást olyan cégek kapják meg, amelyek új munkahelyeket teremtenek, modern technológiát alkalmaznak és eredményesen vesznek részt a piaci versenyben.

Leghamarabb szeptemberben lesz lehetőség a vasárnapi munkavégzés feltételeinek szabályozására - közölte a Fidesz frakcióvezetője. Kósa Lajos a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének képviselőivel tárgyalt. A politikus szerint csak azután lehet rendezni a kiskereskedelmi dolgozók helyzetét, ha az Alkotmánybíróság kimondja a szocialisták által a témában kezdeményezett népszavazás okafogyottságát, vagy ha az MSZP eláll az aláírásgyűjtéstől. Az MSZP úgy véli: a kormánypártok már most is módosíthatnák az érintett törvényeket.

150 milliárd forint értékű klubhitel szerződést kötött a Magyar Fejlesztési Bank. tíz hazai bankból álló konzorciummal létrejött tranzakció az MFB történetének legnagyobb volumenű belföldi hitelfelvétele, amely jelentősen hozzájárul a belföldi bankközi hitelpiac élénkítéséhez is. A hitelintézet közleménye szerint a hatéves futamidejű hitelt legfeljebb 5 részletben nyújtja a konzorcium.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint törvénytelenségek történhettek a nemzeti bank alapítványainál. Tóth Bertalan azt mondta: a nemrég kiadott dokumentumok bizonyítják, hogy személyesen Matolcsy György jegybankelnök döntött az egyik alapítvány pénzének befektetéséről. A Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány 46,5 milliárd forint értékben vásárolt állampapírokat és csaknem négymilliárd forintért helyezett el bankbetéteket.

A magyar nyelv és irodalom írásbelivel kezdődött az idei érettségi időszak. A délig tartó első vizsgán a diákoknak Moravcsik Gyula, Kossuth díjas tudós, bizánc szakértő A papíruszok világából című könyvének részletét kellett értelmezniük. A szövegalkotási feladatok között Csoóri Sándor, Tamási Áron, illetve Vörösmarty Mihály és Illyés Gyula művei szerepeltek. Az érettségi kedden a matematika írásbelikkel folytatódik.

Nyílt levélben tiltakozik a Tanítanék mozgalom az ellen, hogy a szervezet megítélése szerint totális államosítást tervez a kormány a közoktatásban. A csoport a Miniszterelnökséget vezető miniszternek, az oktatási államtitkárnak és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnökének címzett írásban úgy fogalmaz: az illetékesek fel- és elismerték, hogy az iskolák kettős fenntartása megbukott, azonban az elmúlt években az is nyilvánvalóvá vált, hogy az állam nem jó gazdája az iskoláknak, és a Klik bukott meg igazán.

Megerősítette Klein Dávid, hogy oxigénpalack és teherhordók segítsége nélkül elérte a Himalájában található Annapurna 8091 méter magas csúcsát. A magyarok közül ez neki sikerült elsőként. Klein Dávid telefonon közölte: biztonságban van az alaptáborban és a csúcsra vasárnap ért fel. A magyar hegymászó márciusban indult az expedícióra, és a tervek szerint május közepén jön vissza Magyarországra.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×