eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Tárki: felzárkózott az MSZP a Jobbikhoz

Felzárkózott az MSZP a Jobbikhoz, miközben a kormánypártok érzékelhető mértékben veszítettek táborukból - közölte a Tárki a legfrissebb, áprilisi pártpreferencia-kutatásának eredményeit szerdán az MTI-vel.

Azt írták, hogy a legnagyobb változást január és április között a Fidesz-KDNP, valamint az MSZP táborában regisztrálták: előbbi statisztikailag is jelentős mértékben csökkent, utóbbi pedig nőtt. Mindeközben sem a többi párt szavazótábora, sem pedig a passzív választók aránya nem változott érdemben.

A teljes népesség körében a kormányzó jobboldali pártszövetség szavazótábora 31-ről 27 százalékra csökkent január és április között, a pártválasztók körében pedig még ennél is nagyobb mértékben, 54-ről 47 százalékra esett vissza.

A szocialista párt támogatottsága hasonló mértékben változott, csak épp ellenkező előjellel: a teljes népességen belül az MSZP-tábor januárban még "történelmi mélyponton", 7 százalékon állt, ami áprilisra 10 százalékra nőtt, a pártválasztók között pedig 12-ről 18 százalékra emelkedett.

Mindeközben a Jobbik támogatottsága lényegében nem változott: a teljes népességen belül a januári 12 után áprilisban 11 százalék, a pártválasztók között pedig mindkét hónapban 20 százalék volt.

Úgy fogalmaztak, hogy "az MSZP növekedése és a Jobbik stagnálása eredményeként a jobboldali radikális párt elvesztette a szocialistákkal szembeni előnye nagy részét, így áprilisra a két nagyobb ellenzéki párt közötti különbség lényegében eltűnt".

A többi, kisebb ellenzéki párt támogatottsága nem változott jelentősen, táboraikban az elmozdulás legfeljebb kerekítve éri el az 1 százalékpontot.

A teljes népességen belül a Demokratikus Koalíció (DK) 4, a Lehet Más a Politika (LMP) 2, az Együtt és a Párbeszéd Magyarországért (PM) 1-1 százalékon áll.

A pártválasztók körében pedig a DK 7, az LMP 4, az Együtt 2, míg a PM 1 százalékot kapna.

A közlemény szerint a legnépesebb választói csoportot továbbra is a pártot nem választó, passzív kör teszi ki, amelynek 43 százalékos aránya nem változott lényegesen az elmúlt időszakban. Megjegyezték azonban, hogy ezen a "látens csoporton" belül a válaszmegtagadók, a pártválasztásukat eltitkolók aránya jelentősen nőtt, 12-ről 16 százalékra, míg a bizonytalanoké kismértékben, 30-ról 27 százalékra csökkent.

A személyes megkérdezésen alapuló adatfelvételt április 14-20. között végezték ezerfős véletlen mintán, amely reprezentálja az ország felnőtt lakosságát - olvasható a közleményben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×