eur:
393.13
usd:
367.05
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Csökkent a Fidesz, nőtt a Jobbik tábora

A Fidesznek valamelyest csökkent a tábora az elmúlt egy hónapban: 26-ról 24 százalékra. A Jobbik támogatói többen lettek, a korábbi 13 százalékról 15-re bővült a párt híveinek aránya - derül ki a ZRI Závecz Research Intézet Piac- és Társadalomkutató Intézet felmérésének eredményeiből.

Az MSZP a múltkorival azonos méretű, 12 százalékos szavazói tömeget tud felmutatni. A DK és az LMP támogatottsága az elmúlt hónapokban kismértékben ingadozott, most a Demokratikus Koalícióé 4-ről 5 százalékra emelkedett, a Lehet Más a Politikáé 4 százalékról 3-ra csökkent. Márciushoz hasonlóan az Együtt-Korszakváltók Pártja ezúttal is 2 százalékot ér el, míg a Liberálisok 1 százalékon állnak. Nem változott a passzivitás, bizonytalanság mértéke sem, a választásra jogosultak egyharmada tartja a távolságot a politika szereplőitől – olvasható a közleményben.

A biztos pártválasztók csoportjába jelenleg a választókorú népesség mindössze egyharmada tartozik, ezért a rájuk vonatkozó adatok tájékoztató jellegűek – tették hozzá.

Ebben az aktív választói közegben a Fidesz 40 százalékos, a Jobbiknak 20, az MSZP-nek 17 százaléka van. A Demokratikus Koalíció márciusban a biztos pártválasztók 10 százalékára számíthat, az LMP 5, az Együtt pedig 4 százalékra - ekként foglalhatók össze és értelmezhetők azok az eredmények, amelyek a ZRI Závecz Research Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából származnak.

A felmérés április első felében készült, a vasárnapi boltzár bejelentésének napján zárult, így a döntés pártok támogatottságára vonatkozó esetleges hatásait még nem ismerhetjük. A kutatás személyes megkérdezéssel, az ország választókorú népességét reprezentáló, ezer fős mintán történt - olvasható.

Két parlamenti választás közötti félidőben általában alacsony szintű az emberek politikai aktivitása. Most is viszonylag kevesen, 37 százaléknyian mondják azt, hogy biztosan részt vennének egy aktuális választáson. Ugyanakkor egyharmadnyian vannak olyanok, akik – ha nem is elszántak teljes mértékben, de – valószínűsítik, hogy elmennének voksolni.

Csak egyetlen társadalmi csoport részvételi szándéka haladja meg jelentősen az átlagosat: a diplomások fele biztos szavazónak tekinti magát, további egyharmaduk is elképzelhetőnek tartja, hogy voksolni fog. Legkevésbé a fiatalok, a húszas éveikben járók érdeklődnek a politika világa iránt, az ő aktivizálásuk nagy kihívást jelent majd a pártok számára: csak egynegyedük venne részt biztosan egy választáson, háromtizedük talán - olvasható a közleményben.

A parlamenti ciklus közepén a másodlagos pártpreferenciák kevéssé vannak jelen a választói orientációkban. Jelenleg a szavazópolgárok mindössze egynegyedének van első számú favoritja és voksra másodikként is szóba jöhető pártja. A választások előtt, pártszövetségek létrejöttekor a mostaninál több funkciója van a másodlagos preferenciáknak. Olyankor jól mutatja, hogy mennyire egységesek a koalíciók, milyen mértékben sorakoznak fel a választók a pártok közös jelöltjei mögé.

Napjainkban viszont inkább a más pártok iránti nyitottságot, az átpártolás esetleges esélyét jelzi. Ez a jelenség alapvetően négy politikai erőt érint. Az MSZP és a DK valamint a Fidesz és a Jobbik között lehetségesek választói mozgások. A szocialisták egynegyede tartja számon a Demokratikus Koalíciót esetleg támogatandó pártként, a viszonzás is hasonló mértékű. A DK híveinek háromtizede nevezte meg az MSZP-t a második kedvelt pártjaként.

A jobboldalon kisebb a szavazói vándorlás valószínűsége: a Fidesz és a Jobbik táborában minden tizedik szavazó tartja talonban a másik pártot. Az említetteken kívül még az Együttnek lehet esélye arra, hogy más pártoktól is érkezzenek támogatók: az MSZP-sek és a DK-sok egy-egytizede fejezte ki erős rokonszenvét - zárul a közlemény. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×