eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Nem vesz részt a köznevelési kerekasztal tanácskozáson a Pedagógusok Szakszervezete - a nap hírei

Közös célnak tartja a visegrádi együttműködés megerősítését a lengyel és a magyar kormányfő. Nem vesz részt a köznevelési kerekasztal alakuló ülésén a Pedagógusok Szakszervezete. Nem fogadják el a MÁV ajánlatát a vasutas szakszervezetek, de egyelőre nem jelentik be a sztrájkot.

Történelmi szövetségként jellemezte a lengyel-magyar kétoldalú kapcsolatokat a miniszterelnök. Orbán Viktor arról biztosította a lengyel kormányfőt, hogy Varsó számíthat Magyarország szolidaritására bármilyen kettős mérce alkalmazásával szemben. Hozzátette: budapesti egyeztetésükön Beata Szydlo-val közös célként határozták meg a visegrádi együttműködés megerősítését. A miniszterelnök bejelentette: megállapodtak arról, hogy a két ország keleti iparvidékét négysávos gyorsforgalmi úttal kötik majd össze.

Rendkívüli károkat okozna az Európai Uniónak a schengeni rendszer összeomlása - nyilatkozta külgazdasági és külügyminiszter a Daily Telegraph-nak. Szijjártó Péter a brit konzervatív napilapnak kifejtette: Schengen két elemre épül: az egyik, hogy nincs belső ellenőrzés, a másik pedig a külső védelem. Ha a második konszenzust nem tartják be, az nagyon könnyen az első lebomlásához is vezethet. Szijjártó Péter bírálta Görögországot, szavai szerint az Európai Unió déli határa védtelen a migránsok beáramlásával szemben.

Nem vesz részt keddre összehívott köznevelési kerekasztal tanácskozáson a Pedagógusok Szakszervezete. Az érdekképviselet elnöke az InfoRádióban azt mondta: egy sztrájkbizottság tagjaként az illetékes tárcával egy tárgyalássorozat végén járnak, amely február 12-én zárul le. Galló Istvánné hozzátette: ha nem kap megnyugtató válaszokat, a következő lépés a sztrájk lesz. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete részt vesz a keddi tanácskozáson, de 6 pontban foglalta össze követeléseit a Köznevelési Kerekasztallal szemben. Mendrey László, az érdekképviselet elnöke az InfoRádióban arról beszélt: a meghívottaktól, a feladatkörtől és a kompetenciák tisztázásától teszi függővé, hogy részt vesz-e a kerekasztal további egyeztetésein.

Konstruktív szakmai munkát vár a köznevelési kerekasztaltól az új oktatási államtitkár. Palkovics László megjegyezte: a kedden kezdődő egyeztetésen szerkezeti, tartalmi kérdésekről, a pedagógusokat érintő szakmai ügyekről és a tanulói életút kérdéseiről tárgyalnak.

Nem fogadják el a MÁV ajánlatát a vasutas szakszervezetek, de egyelőre nem jelentik be a sztrájkot. Ha 2-3 napon belül nem lesz érdemi előrelépés, akkor viszont készek a munkabeszüntetésre - mondta a cégnél működő érdekképviselet elnöke az InfoRádiónak. Meleg János arról beszélt, hogy a MÁV-csoport vezetése a hétfői egyeztetésen 2,2 százalékos alapbér-emelés javasolt, de a munkavállalói oldal 5 százalékos alanyi jogú alapbérfejlesztést szeretne, valamint a többi között középtávú megállapodást a kiszámítható vasutas életpálya érdekében.

A versenyképesség javításával indokolta a tervezett bürokráciacsökkentést a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János az M1-en azt mondta: az átalakítás legfőbb célja, hogy gyorsabb, egyszerűbb és olcsóbb legyen az ügyintézés. Hozzátette: a bürokráciacsökkentéssel megtakarított pénzt a rendszerben hagyják, és a maradók bérét 50 százalékkal emelik. A miniszter ugyanakkor hangsúlyozta: nemcsak a bürokraták számát kell csökkenteni, hanem szükség van a jogszabályok egyszerűsítésére és az ügyintézési költségek csökkentésére is.

Nem jelenthet többletköltséget az utazóknak az agglomerációs közösségi közlekedés állami átvétele - hangzott el a nemzeti fejlesztési tárca, az érintett települések vezetői és országgyűlési képviselői egyeztetésén. Fónagy János parlamenti államtitkár Gyálon találkozott a főváros vonzáskörzetének helyi politikusaival. A megbeszélés résztvevői abban is egyetértettek, hogy a változás nem eredményezheti a menetrend romlását sem. Az államtitkár elmondta: a szentendrei, a gödöllői és a ráckevei HÉV elővárosi vasútként üzemel majd.

Olcsóbb lesz a benzin. A Mol szerdán 8 forinttal mérsékli a 95-ös üzemanyag nagykereskedelmi árát, a gázolajé nem változik. Az autósok a benzint 311, a dízelt pedig 303 forintos literenkénti átlagáron tankolhatják majd. A Portfolio gazdasági portál a nyersolaj, illetve a finomított termékek világpiaci árának csökkenésével magyarázza a mostani árváltozást.

Közös lépéseket tesz Ankara és Berlin a szíriai menekülthullám megállításáért. Ezt a török kormányfő mondta, miután Ankarában a német kancellárral tárgyalt. Angela Merkel megdöbbentőnek nevezte a szíriai kormányerők aleppói offenzíváját. Ahmet Davutoglu azt hangsúlyozta: közös diplomáciai kezdeményezésről jött létre megegyezés a szíriai kormányerők Aleppó elleni támadásának megfékezéséért.

Görögországban a február 15-i határidőre megkezdik működésüket a menekülteket fogadó regisztrációs központok az égei-tengeri szigeteken - közölte a védelmi miniszter. Panosz Kammenosz arról is beszélt: Athén a kontinensen befejezi két, úgynevezett áthelyezési központ felállítását is. A belügyminisztérium vállalta, hogy időben kiképzi a személyzetet, hogy képes legyen a migránsok regisztrálására.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×