INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Várhatóan szerda éjfélig tart a taxis demonstráció a fővárosban - a nap hírei

Infostart / InfoRádió
Kegyeleti megemlékezést tartottak kedden Hejcén. Várhatóan szerda éjfélig tart a taxis demonstráció a fővárosban.

Amikor Magyarországot megszállták, és elvesztette függetlenségét, akkor kitaszította, elüldözte és kiszolgáltatott helyzetbe juttatta saját polgárait - jelentette ki a miniszterelnök. Orbán Viktor a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapján beszélt erről. Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere felidézte, hogy 1946-ban ezen a településen kezdődött a németek kitelepítése.

Kegyeleti megemlékezést tartottak kedden a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hejcén, a tíz évvel ezelőtti repülőszerencsétlenség helyszínén. 2006. január 19-én a hegyoldalnak ütközött a szlovák légierő csapatszállító gépe, amely a koszovói békemisszióból szállította haza a szlovák békefenntartókat. A gépen utazó 43 katona közül csak egy élte túl a katasztrófát. A helyszínen emlékezett az áldozatokra és koszorúzott a szlovák és a magyar államfő.

A családi otthonteremtési kedvezmény által megnövekedett hiteligény a gazdaságot is élénkíti - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a bécsi Euromoney gazdasági konferencián közölte: a kormány támogatja a banki hitelkihelyezés felgyorsítását, és az ehhez kapcsolódó adminisztrációs terhek csökkentését.

Magyarország egymilliárd eurós államkötvény-kibocsátást tervez - jelentette be az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgató-helyettese. Réz András a Euromoney elnevezésű konferencián kibocsátást egyebek mellett azzal indokolta ezt, hogy ebben az évben 4,8 milliárd eurónyi devizakötvényt kell Magyarországnak törlesztenie.

Továbbra is fokozott ellenőrzésre számíthatnak az Uber-sofőrök - közölte az adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkár. Hozzátette: ha nem javul a közösségi fuvarszolgáltatók jogszabály követési hajlandósága, a szankciók is emelkedni fognak. Pankucsi Zoltán arról tájékoztatott, hogy a jelenlegi bírság 1 millió forint is lehet attól függően, hogy magánszemélyről, vagy cégről van szó. A taxis szakmai szervezetek sajtótájékoztatójukon közölték: céljuk, hogy a kormány tegye világossá: a magyar törvények mindenkire egyformán vonatkoznak.

Várhatóan szerda éjfélig tart a taxis demonstráció a fővárosban. A Deák tér és az Andrássy út között a Bajcsy-Zsilinszky úton a forgalom továbbra is egy-egy sávon halad. A taxisok a közösségi fuvar megosztó betiltását követelik az akcióval.

Legalább egymilliárd forintos kormányzati támogatás jut a paksi térségnek - hangzott el a Paksi Társadalmi Tanács ülésén. Az eseményen részt vett a térség 41 polgármestere, illetve országgyűlési képviselői mellett a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János közölte: várja a települések terveit, javaslatait a források hatékony felhasználására.

A General Electric vizsgálja annak a lehetőségét, hogyan kapcsolódhatna a Paks II beruházáshoz - mondta a cég alelnöke. John Rice egy háttérbeszélgetésen hangsúlyozta, hogy a beruházáshoz a vállalat a teljes turbinaszigetet és a generátort is tudná szállítani úgy, hogy építene a magyar termelésre és helyi beszállításra. Becslése szerint 1,5 milliárd dollárt tehetne ki beszállításának értéke.

Magyarország kész azonnal kerítést építeni romániai határán, ha a migránsok Horvátország helyett arra vennék az irányt - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a Reuters hírügynökségnek azt mondta: több tízezer rendőrrel és katonával kellene megerősíteni a közös európai erőt, hogy megállítsák a migránsok áradatát Görögország tengeri határánál.

Továbbra is elutasítja a kötelező menekültkvótákat a négy visegrádi állam - közölte a cseh belügyminiszter. Milan Chovanec a lengyel, a magyar és a szlovák tárcavezetővel tartott prágai tanácskozás után szükségesnek nevezte a külső schengeni határok védelmének megerősítését. A működőképes regisztrációs pontok támogatása mellett a V4-ek ismételten sürgették a közös európai határőrség létrehozását.

Információt kér az érintett gyártóktól a halálos franciaországi gyógyszerkísérlet ügyében az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet. Pozsgay Csilla főigazgató közölte, hogy Magyarországon soha nem fordult elő hasonló eset, az ország nem érintett az ügyben. A kísérletet megrendelő portugál cégcsoport, az AFP hírügynökség szerint megerősítette, hogy magyar cég állította elő a gyógyszer hatóanyagát.

A címlapról ajánljuk