eur:
388.67
usd:
361.72
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Miről tárgyal rendkívüli közgyűlésén a főváros?

Ellenzéki kezdeményezésre tartják csütörtökön a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülését, amelyen az agglomerációs közlekedésről és a fővárosi alapszolgáltatásokról is szó lehet.

A főpolgármester ellenzéki indítványra összehívta a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülését csütörtökre. A kezdeményezők azt szeretnék, hogy a testület tárgyaljon a budapesti közösségi közlekedés idei finanszírozási kérdéseiről.

Az ülés napirendi pontjai között szerepel még a HÉV államosítási tervének, valamint a fővárosi alapszolgáltatások idei finanszírozási kérdéseinek a megtárgyalása.

Az ellenzéki képviselők a rendkívüli közgyűlés összehívását azzal indokolták, hogy bizonytalanná vált a budapesti és az agglomerációs közösségi közlekedés jövője, valamint veszélybe kerültek a főváros olyan alapszolgáltatásai is, mint a közvilágítás, a közterületek takarítása, a hómentesítés, a parkgondozás, a kéményseprés vagy épp a színházak működése.

Horváth Csaba szocialista fővárosi képviselő korábban arról beszélt az InfoRádiónak, hogy több kérdés is tisztázatlan még a budapesti agglomerációt érintő tömegközlekedési járatok állami finanszírozása ügyében.

"Ez egy olyan megoldás, mintha fájna a lábunk, és erre az amputációt választanánk. Ez pillanatnyilag enyhíti a fájdalmat, ugyanakkor hosszan tartó problémát okoz, hogy féllábbal nem leszünk olyan versenyképesek, mint előtte. A HÉV elvesztésével ugyanez a helyzet: ez jelentős városon belüli utasforgalmat is bonyolít. Tisztázatlanok például azok a kérdések, hogyan fogják a budapesti utazók igénybe venni a járatokat a város határain belül, ugyanazzal az egységes BKV-bérlettel, vagy külön jegyet kell rá váltani. Nincs válasz arra, hogy bérbe kívánja venni az állam a HÉV járatait, vagy vagyonelkobzásként, államosításként él vele, Ez több ezer milliárdos vagyonvesztés a fővárosnak" - hangsúlyozta Horváth Csaba.

Az ellenzéki képviselők indítványában arról is lehet olvasni, hogy az adótörvények decemberi módosítása, a közösségi közlekedés finanszírozásában való állami szerepvállalás folyamatos csökkenése veszélybe sodort minden fővárosi alapszolgáltatást. A közgyűlési meghívóban Tarlós István arról tájékoztatott, hogy a törvény értelmében 15 napon belül össze kell hívnia az ülést, ha azt a képviselők legalább egynegyede indítványozta.

A főpolgármester eközben a nemzeti fejlesztési miniszterrel tárgyalt az agglomerációs közlekedés állami átvételéről, amelyről a szerdai kormányülésen is szó lesz. A témát a fővárosi közgyűlés csütörtöki ülésén folytathatják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.

Élőben a BL-elődöntő: Real Madrid–Bayern München 0-0

A Borussia Dortmund már a június elsejei döntő résztvevője, ma este eldől, ki lesz az ellenfele. A Real Madrid és a Bayern München csatája nyolc napja Németországban 2-2-re végződött, aki most nyer a Bernabéuban, továbbjut. Döntetlennél hosszabbítás (esetleg tizenegyespárbaj) következik.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×