eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Ebből is kimarad az MSZP

Az MSZP nem jelöl alkotmánybírót, nem vesz részt a folyamatban és nem is támogatja azt - jelentette be pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján a szocialisták elnök-frakcióvezetője. Tóbiás József közölte, ehelyett olyan javaslatot nyújtanak be, amellyel garantálni szeretnék a testület függetlenségét és szakmaiságát.

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: az elmúlt években az Alkotmánybíróság (Ab) szakmai tekintélye jelentősen csökkent, a tagokat nagy mértékben pártpolitikai alapon választották ki.

A szocialisták azt indítványozzák, hogy ezentúl az alkotmánybírák maguk választhassák meg az Ab elnökét; a testület létszámát 11 főben, az alkotmánybírói életkort pedig 70 évben maximalizálnák - ismertette. Összeférhetetlenségi szabályokat is bevezetnének, amelyek alapján a pártpolitikai tevékenység a jövőben kizáró oknak számítana.

Más témára áttérve Tóbiás József bírálta, hogy miközben az egészségügy a "tönk szélén van" és tömegesek a felmondások, a kormány kancellárokat akar kinevezni a kórházakba, vagyis több millió forintot szánnak egy-egy "pártkatona" fizetésére.

A szocialista párt vezetője arról is beszélt, hogy szerinte "fideszes belháború" zajlik Budapesten, ami veszélyezteti a főváros és az agglomeráció közösségi közlekedését. Az MSZP szerint a főváros és az agglomeráció közösségi közlekedése nem szétválasztható, a kormánynak pedig kötelessége támogatni azt - nyomatékosította véleményüket.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×